Кандидатствай Вход
Кои са преимуществата на инвестирането в цветните метали?

Кои са преимуществата на инвестирането в цветните метали?

  • Бяла Карта
  • 10.04.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1027

В днешната статия от блога на Бяла Карта ще поговорим малко за цветните метали. При това не за обичайната роля, в която ги виждаме като част от различни бижута и украшения, а за тяхното значение като финансов инструмент. Цветните метали днес присъстват в портфолиата на все повече и повече инвеститори. И това не е никак случайно. Опитните специалисти в тази сфера знаят добре, че да вложиш парите си в ценни метали, си има доста преимущества. Започвайки от реалната възможност, която те носят за диверсификация на портфолиото, и стигайки до устойчивостта им на инфлация и различни други наблагоприятни фактори на финансовите пазари. В следващите редове ще научиш защо инвестирането в цветни метали би било доста полезно и за теб.

1. Цветните метали са международна валута – векове наред ценните метали са били използвани като международна валута в търговските отношения между различни народи.  Макар днес тази роля вече да е отредена на книжните пари, ценните метали все още имат своето важно значение. Ако притежаваш злато, сребро и други подобни метали, ти би могъл да ги обмениш срещу съответната валута абсолютно навсякъде по света. Така че наличността им ще ти послужи като финансов резерв в определени ситуации, в които имаш нужда от свежи средства. 

2. Цветните метали са шанс за диверсификация на портфолиото – когато става въпрос за диверсификация на портфолиото, една от най-предпочитаните опции е именно инвестирането в цветни метали. За това си има много проста причина. Стойностите на златото и другите метали от този тип не се влияят по никакъв начин от промените и тенденциите на международните фондови борси. В този смисъл ако притежаваш акции, облицации или някои от останалите ценни книжа, влагането на средства в златото например ще ти донесе повече сигурност от финансова гледна точка. И дори в случай на крах на предишните реализирани инвестиции, няма цялото ти портфолио да бъде повлечено към бездната.

3. Цветните метали осигуряват защита срещу неблагоприятни тенденции – цветните метали са едно устойчиво и надеждно решение за инвеститорите. Особено в днешния свят, когато тенденциите в икономиката и финансите са доста променливи и понякога дори непредвидими. През годините цветните метали са доказали своята устойчивост, дори в неблагоприятни от икономическа гледна точка периоди. По време на голямата финансова криза от 2007–2008г. например, много инвестиции в различни други финансови инструменти се обезцениха, носейки огромни загуби за съответните играчи на пазара. За разлика от тях обаче, стойностите на златото през този период не само, че не се сринаха, но и дори се увеличиха леко във времето.

4. Цветните метали предоставят богат избор – сред най-големите преимущества, предоставяни от цветните метали на инвеститорите, е богатият и разнообразен избор. От една страна, има редица цветни метали, в които можеш да инвестираш своите пари. Сред тях са златото, среброто, платината и много други. В допълнение, цветните метали се предлагат на пазара в най-различни форми – монети, кюлчета и т.н. Което ти дава възможност да прецениш коя е най-удобната и подходяща за теб форма с оглед личните ти интереси и предпочитания.

5. Цветните метали дават възможност за физическо притежание – в това отношение цветните метали се различават от повечето други финансови инструменти, като например акции, облигации и т.н. Независимо дали ще избереш златни монети или златни кюлчета, можеш съвсем спокойно да ги съхраняваш в дома си, в офиса или на място, което избереш. Разбира се, задължително трябва да се има предвид, че подобна практика крие и своите рискове. Те са свързани най-вече с потенциално влизане с взлом в съответното помещение и открадване на скъпите притежания. Затова преди да оставиш цветните метали някъде, първо се увери, че съответното място е наистина сигурно и защитено срещу подобни неприятни инциденти.       

6. Цветните метали гарантират добри бъдещи перспективи – инвестирането в цветни метали несъмнено ти гарантира отлични перспективи във финансов план. Търсенето на златото в световен мащаб нараства непрекъснато. То е предпочитан финансов инструмент както за голяма част от развиващите се икономики, така и за редица международни компании. Така че ако вложиш парите си в злато (независимо под каква форма), можеш да бъдеш сигурен в тяхното бъдещо възвръщане и реализирането на добри печалби.

Е, вече си наясно с основните преимущества на инвестирането в ценни метали. Ако искаш да разнообразиш и диверсифицираш портфолиото си с тях, но ти е нужно допълнително финансиране за целта, винаги можеш да разчиташ на твоята кредитна карта Бяла Карта. С тази кредитна карта бързо, лесно и ефективно ще си гарантираш достъп до свежи средства. Избирайки кредитна Бяла Карта, ти правиш първата стъпка към изграждането на бъдещата си финансова сигурност и благополучие.      

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш