Кандидатствай Вход
Кои ще бъдат най-бързо растящите икономики през 2018 година?

Кои ще бъдат най-бързо растящите икономики през 2018 година?

  • Бяла Карта
  • 12.03.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2617

Днешната статия от блога на Бяла Карта е свързана с процесите и тенденциите в икономически план, на които ще станем свидетели през настоящата 2018 година. По-конкретно предстои да поговорим за това кои ще бъдат най-бързо растящите икономики в световен мащаб. Обръщаме специално внимание, че „бързо растящите“ икономики не трябва да се бъркат с големите такива. Най-общо казано икономическият растеж представлява нарастването на цялостния обем и стойността на стоките и услугите, произвеждани от дадена икономика в конкретен период, в сравнение с предходен такъв. Така че дори държави с наглед малки и незначителни икономики могат да се окажат първенците по този показател. Дали е налице подобна тенденция, ще разберем в следващите редове. Нека да видим кои ще бъдат най-бързо растящите икономики през 2018 година.

Индия - Индия определено не спада сред малките държави, нито в икономически аспект, нито по отношение на броя на населението. Така или иначе обаче икономиката на Индия усилено расте през последните години и настоящата такава няма да е изключение от тази тенденция. След либерализирането на индийската икономика в началото на 90-те години на  XX век, в страната с доста бързи темпове започва изграждането на отворен и конкурентен пазар. Освен традиционни отрасли като селското стопанство и добивната промишленост, днес и секторът на услугите в Индия се развива със завидни темпове. Все още обаче продължава да стои на дневен ред проблемът с неравномерното разпределение на националното богатство, както и ширещата се бедност, неграмотност и технологична изостаналост в редица региони.

Мианмар – една от икономиките, пострадали най-много от политическата нестабилност през втората половина на XX век. Военните преврати, както и неуспешно изградената планова икономика през този период, изпращат Мианмар (тогава носеща името Бирма) в групата на най-бедните държави по света. Основните проблеми пред местните власти тогава са безработицата, високата инфлация и липсата на чужди инвестиции. През последните години обаче тези проблеми малко по малко започват да се преодоляват. Икономическите реформи, отварянето на икономиката към света и увеличаването на износа създават условия за бърз икономически растеж. Подобно на Индия, икономическите различия и бедността сред определени групи в обществото все още стоят като предизвикателства, с които Мианмар трябва да се справи.

Кот д'Ивоар – държава, намираща се в Западна Африка, чието име на български буквално се превежда като „Бряг на слоновата кост“. Кот д'Ивоар е страна, която е доста богата по отношение на природни ресурси. Достатъчно е да се спомене, че тя е най-големият производител на какао в световен мащаб. Всъщност близо 40% от какаото на нашата планета идва именно от Кот д'Ивоар. Политическата нестабилност винаги е била факторът, забавящ развитието на страната и възпрепятстващ благополучието на нейното население. Последното проявление на тази политическа нестабилност беше разразилата се в периода 2011 – 2012 година гражданска война след спорни избори за президент на страната. Но днес ситуацията в Кот д'Ивоар е коренно различна. Политическата обстановка е сравнително спокойна, което позволява на местните власти да се концентрират върху ускоряване на икономическия растеж. Освен земеделието, в страната през последните години се развиват преработващата промишленост и сектора на услугите, даващи тласък на положителни в икономическо отношение процеси и тенденции.

Камбоджа – някога познатата като Кхмерската империя държава е разположена в Югоизточна Азия. В своята история Камбоджа преминава през различни форми на управление, преврати и преходи. Днешното демократично устройство на страната обаче благоприятства максимално икономическото й развитие и растеж. Гръбнак на този икономически растеж са сфери като текстила, строителството и туризма. Все повече се увеличават и чуждестранните инвестиции, полагащи основа за създаване на нови работни места и растеж на доходите на населението.   

Сенегал – още една западноафриканска държава попада сред потенциалните икономики с шансове за най-бърз растеж през 2018 година. Трябва да се отбележи, че Сенегал е страна, отличаваща се от съседите си в Африка със своята политическа стабилност. Това спомага за привличането на чуждестранни инвестиции и създаването на спокойна и предвидима бизнес среда. Земеделието и добивната промишленост са сред основните фактори за икономическото развитие на Сенегал. Туризмът и транспортът също стават все по-важни отрасли през последните години. Интересно е, че националната валута на страната, носеща названието „CFA франк“ е с фиксиран курс към еврото, което спомага за избягването на внезапни сривове и периоди на висока инфлация. 

Развитието на световната икономика е изключително бурно и динамично, а тенденциите в това развитие – понякога доста непредвидими. Така че при пътуване в чужбина е добре да разполагаш с надежден финансов инструмент, който винаги може да ти осигури достъп до свежи средства. Кредитна карта Бяла Карта е точно такъв финансов инструмент. Бяла Карта е международна кредитна карта, пригодена за използване навсякъде по света. Избирайки кредитна Бяла Карта, ти си гарантираш финансово спокойствие и възможност за реакция при възникнали проблеми и извънредни ситуации.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш