Кандидатствай Вход
Кои стоки не бива да си купуваме втора употреба?

Кои стоки не бива да си купуваме втора употреба?

  • Бяла Карта
  • 08.11.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 3225

Купуването на продукти и стоки втора употреба става все по-популярна и широко разпространена тенденция напоследък. И това е напълно нормално предвид факта, че то дава възможност на потребителите да се сдобият с качествени и отлично запазени артикули на доста по-ниски цени от нормалните. Колкото и обаче да си свикнал с пазаруването от магазини за втора употреба, трябва да имаш предвид, че не е препоръчително да го практикуваш за всички категории продукти. Защото има неща, които купени втора ръка не само няма да ти осигурят очакваните качество и надеждност, но и ще донесат някои рискове за здравето и безопасността на теб и твоето семейство. Нека в следващите редове да видим част от стоките, които не е добре да се вземат от магазини за втора употреба.

Бебешки и детски креватчета – няма как да не започнем с тази категория, защото тя има пряко отношение към сигурността на нашите наследници. Креватчетата, предвидени за бебета и малки деца, по принцип трябва да отговарят на строго определени критерии за безопасност. И всяка неизправност в тях може да се превърне в риск за живота и здравето на малчугана. Когато се купуват креватчета втора ръка, е изключително трудно да се прецени дали те са запазени в състояние, покриващо необходимите стандарти. Затова ти препоръчваме категорично да избягваш купуването на използвани продукти от тази категория. Вземането на ново креватче може и да ти излезе малко по-скъпо, но за сметка на това ще гарантира сигурност за твоето съкровище и спокойствие за теб като родител.

Седалки за кола – още един тип продукти, играещи важна роля за гарантирането на човешката сигурност и безопасност. Седалки за кола втора употреба могат да бъдат купени от много места, и то на изключително изгодни за теб като потребител цени. Дали обаче това не крие някой рискове? Подобно на бебешките креватчета, и за седалките е трудно да се разбере, ако имат някаква неизправност или повреда. Освен това стандартите и технологиите за безопасност при шофиране се обновяват и усъвършенстват с всяка изминала година. В този смисъл не е особено добра идея да си вземаш стари седалки. Или в краен случай ти препоръчваме поне да ги купуваш от приятели или познати, които могат да потвърдят, че всичко с тях е наред.

Матраци – качествените матраци обикновено се предлагат на пазара на сравнително високи цени и може би купуването им втора ръка ти изглежда като изгодна сделка. Това обаче съвсем не е така. Повечето матраци втора употреба дълбоко в своите фибри съдържат остатъци от телесни течности, мъртва кожа и прахови акари. Все фактори, които ще се отразят негативно на твоята пълноценна почивка и цялостно здравословно състояние. Но има и още по-лоши варианти. Матраците, заразени с дървеници например, могат да ти костват множество усилия и разходи за справяне с проблема. Така че няма ли да е по-добре просто да платиш веднъж малко по-висока сума за нов и качествен матрак, и да си спестиш редица главоболия впоследствие?

Парфюмерия – по принцип няма нищо лошо в това да купиш или вземеш назаем парфюмерия от твой близък приятел или добър познат. Но покупката на парфюмерия втора употреба, за която не се знае от кого е била използвана, е съвсем друго нещо. Имай предвид, че чрез нея биха могли да бъдат пренесени най-различни бактерии и зарази. А все пак тя се слага върху деликатните зони около очите, ушите и устата. В този смисъл избягвай да купуваш каквато и да било парфюмерия втора употреба, независимо дали изглежда в отлично състояние или дори почти неизползвана.

Прахосмукачки – и накрая ще завършим с тази категория почистващи уреди, които традиционно се срещат в почти всеки дом. Закупуването на прахосмукачка втора употреба не се препоръчва поради няколко причини. На първо място, чувал ли си някой твой познат да се е освободил от прахосмукачка, която е работила добре? Напълно сме сигурни, че не си. Оттук можеш сам да прецениш в какво състояние ще са уредите, които ще намериш в магазините за втора употреба. В допълнение, никога не е възможно да знаеш за какво е била използвана съответната прахосмукачка и колко бактерии и микроби се съдържат в нея. Затова по-добре заложи на нова прахосмукачка, която ще ти върши отлична работа за дълъг период от време. 

Колкото и да са изгодни покупките втора употреба, има някои категории продукти, за които просто не бива да си позволяваш да ги правиш. Защото това ще се отрази негативно върху здравето и безопасността на теб и твоето семейство. А в случай, че си изпаднал във временни финансови затруднения и няма как да платиш цената на нов продукт, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш допълнителни средства точно тогава, когато ти трябват най-много. Избери кредитна Бяла Карта и гарантирай сигурност за цялото семейство!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш