Кандидатствай Вход
Колко е минималната заплата в различните държави?

Колко е минималната заплата в различните държави?

През 2021 г. минималната работна заплата в България ще се увеличи от сегашните 610 на 650 лева - от 1 януари 2021 г. Минималната часова ставка ще стане 3.92 лева (при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица).

Как изглеждат минималните работни заплати в други части на света?

Минималната работна заплата е спорна тема от създаването й в края на 19 век. Повечето икономисти смятат минималната заплата за вредно решение, което засяга както работодателите, така и работниците.

Ако искаш да започнеш бизнес начинанието си в държава с предварително установени правила относно минималните заплати, определено ще се наложи да се съобразиш с доста ограничения. Когато обаче можеш да наемеш работници от чужбина, ситуацията започва да изглежда по различен начин. Можеш да се свържеш с фрийлансъри от други държави, които с удоволствие биха работили с по-ниска заплата от работниците в твоята страна. Неслучайно някои от страните с най-висок ръст на чуждестранни работници са тези с най-ниска минимална заплата. Ето защо в развиващите се страни има нарастваща общност на свободни професии.

В страни като Венецуела, Албания, Египет, Малайзия, Мароко или дори Южна Африка броят на свободните работници расте всеки ден, защото за тях е по-изгодно да влязат на международния пазар на свободна практика, отколкото да получават редовна работа на пълен работен ден у дома. Индия е основен пример за това - 20% от работещите в интернет пространството всъщност живеят там.

Страните с ниски минимални заплати обикновено имат няколко общи черти - образовани, талантливи и отдадени хора; ниски разходи за живот; и недостиг на високоплатени работни места.

Ниските минимални заплати потискат заплатите в тези страни, все по-голям брой квалифицирани работници се обръщат към интернет пространството, за да намерят наистина безплатен пазар на труда, където да могат да преговарят с работодателите за конкурентни заплати.

Кои са европейските страни с най-високи минимални работни заплати?

Според индекс, който показва минималната заплата в Европа, страната, която предлага най-високо възнаграждение, е Люксембург с 2159 долара на месец, следвана от Монако - 1790 долара месечно, Ирландия - 1736 долара, Холандия и Сан Марино - 1713 долара.

Към 1 януари 2020 г. 21 страни членки на ЕС имат национална минимална заплата – единствено Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция нямат.

Месечните минимални заплати като цяло са под 600 евро на изток и над 1500 евро в северозападната част на ЕС, според данни на Евростат.

Каква представлява средната работна заплата?

Средната заплата в дадена държава се изчислява съвсем просто: чрез получаване на средната аритметична стойност на заплатите във въпросната държава. В случая често се изчислява за дадена сфера или професия - например средна работна заплата на медицинските работници.

Преди да се съберат средните заплати на различните социални групи и професии и след това да се разделят на общия брой, се извършва дълга подготвителна работа - съставя се представителна извадка, която отразява реалната картина на финансовото състояние на различните класове.

Често разликата между реалните числа и получените средни статистически данни остава огромна.

В допълнение, понятието „средна работна заплата“ е индикатор, използван за изчисляване на начислените доходи преди плащането на държавни данъци, социални такси и плащания.

И въпреки че сме сред европейските страни, които са на дъното по заплащане, по света има и държави, които получават двуцифрени суми за месец.

През януари 2020 г. България има най-ниската брутна минимална заплата в ЕС (312 евро).

Девет страни членки, предимно в Източна Европа, следват с минимални заплати между 400 и 600 евро месечно, сред тях са Латвия (€430), Румъния (€466), Унгария (€487), Хърватия (€546), Чехия (€575).

В други държави,  предимно в южната част на ЕС, минималната заплата варира между 700 до малко над 1000 евро: Португалия (€741), Гърция (€758), Малта (€777),  Испания (€1 050).

В останалите западни и северни държави в ЕС заплащането изглежда по друг начин - Франция 1 539 евро, Германия 1 584 евро, Белгия 1 594 евро, Люксембург 2 142 евро.

Ето и извадка каква е средната брутна заплата в различните държави:

 •  Лихтенщайн - 6 192,68 щатски долара
 • Швейцария - 6 121,61 щатски долара
 • Дания - 6 105,90 щатски долара
 • Люксембург - 5 832,96 щатски долара
 • САЩ - 5 413,79 щатски долара
 • Исландия - 5 190,64 щатски долара
 •  Норвегия - 5 130,74 щатски долара
 • Австралия - 4 874,96 щатски долара
 • Белгия - 4 738,83 щатски долара
 • Австрия - 4 499,02 щатски долара
 • Швеция - 4 316,06 щатски долара
 •  Канада - 4 248,06 щатски долара
 • Финландия - 4 169,65 щатски долара

Без значение размера на заплата ти, можеш да разполагаш с парични средства всеки месец с кредитна карта Бяла Карта. Кандидатстваш бързо и удобно онлайн или по телефона, а при одобрение ще я получиш до посочен адрес. Освен че ще разполагаш с пари до заплата ежемесечно, няма да имаш такси за годишно обслужване и издаване на картата.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш