Кандидатствай Вход
Къде бъркаме, когато спестяваме?

Къде бъркаме, когато спестяваме?

Всеки един от нас иска да бъде финансово независим и да осигури бъдеще – и за себе си, и за децата си. Всички искаме да притежаваме собствена къща и собствена кола, да оставим достатъчно спестени материални активи и пари за децата си.

И докато някои от нас правят добри пари и успяват да ги запазят, то други нямат този късмет и нюх и не успяват да спестяват разумно и резултатно.

Понякога, въпреки че печелим добре, правим големи грешки - поради прибързаност или импулсивност. Такива грешки могат да ни костват доста загуби и да провалят бързото и ефективно изпълнение на плановете ни да пестим.

Какви са най-често срещаните грешки при спестяването?

 Ето един малък списък от грешки в спестяването, според сайта News18:

1. Не планираш занапред

Трябва да имаш справедлива и обективна представа за месечните си разходи. Добре е например да планираш разходите за семейството си – такси за допълнителни уроци на децата, за почивки, фестивали и специални събития и други. Увери се, че харчиш разумно и така ще спестяваш добре. Поддържай една стабилна и равномерна сума на спестяванията си, за да можеш да бъдеш винаги с един ход напред. Планирането е важна стъпка към доброто инвестиране.

2. Не планираш извънредни ситуации

Има моменти, когато кризата може да дойде под формата на заболявания, злополука, пожар, взлом и други. Времената се променят и обстоятелствата също. Винаги трябва да си подготвен за извънредни ситуации и да проучиш подходящи застрахователни планове за семейство, кола, дом, живот и т.н. Винаги имай резерв за подобни непредвидени ситуации, за които не искаш да мислиш, но знаеш, че просто трябва да можеш да реагираш навреме.

3. Правиш разходи, които съвсем не са необходими

Съхранявай отчет за размера на месечния доход и разходите на домакинството си. Отчетите и правенето на бюджет и следването му са от изключителна важност за ефективното спестяване. Бъди сигурен, че можеш да покриеш всички задължителни и неотложими разходи, но също така, не забравай и спестовната си сметка.

Ограничавай до минимум разходите за незначителни и не дотам нужни неща. Непрактичният лукс не е най-добрата опция, когато имаш мисията да спестиш пари, за да постигнеш голяма цел. Следи изкъсо бюджета си и ограничи разходите за заведения например. Постави си какъв лимит от месечния ти бюджет максимум да представляват такива разходи.  Преди да пристъпиш към шопинг терапията, трябва да се убедиш, че всички наложителни сметки са платени, всички застраховки - покрити и разходите по кредитни средства – направени.

4. Да живееш изцяло на заплатата си

Огромна грешка, когато става въпрос за спестяване. Винаги трябва да имаш излишък от 3-4 месечни заплати – за непредвидени ситуации. Не разчитай, че ще оцеляваш само със сумата, която ти превеждат по сметката всеки месец. Задължително трябва да имаш отделени финанси, които да ти стигнат да покриеш ежедневните си разходи за няколко месеца напред.

По този начин можеш да изградиш фонд за извънредни ситуации и да спестяваш едновременно. Инвестирай парите си някъде, за да ги умножиш и да знаеш, че освен месечните регулярни финанси, имаш и допълнителни доходи, които остават заделени.

5. Неизплащане на дължимите суми навреме

Без значение, дали става въпрос за заем от приятел или вноска по кредит, или пък кредитна карта, изплащането на задълженията със закъснение, създава една доста неприятна ситуация за финансовата ти сигурност. Закъсняването с кредитните вноски може да вложи кредитната ти история и да бъде пречка в бъдещето ти одобрение за кредит.

Затова трябва да се увериш, че плащаш вноските си навреме, дори няколко дни преди крайния срок. Това важи за всяко едно задължение, което имаш. Така ще можеш спокойно, след като покриеш тези наложителни разходи, да заделиш пари и за спестовната си сметка.

6. Навикът да се вземат пари назаем за не толкова спешни неща

Всички се нуждаем от допълнителна помощ понякога. Някои обаче приемат този навик за нещо напълно нормално, дори когато ства въпрос за най-малките и ненужни неща, като например най-новият модел смартфон.

Това е доста опасен навик и може да бъде в ущърб на финансовото ти здраве и репутация.

Затова е най-добре просто да използваш възможностите на Бяла Карта – кредитната карта, която можеш да получиш напълно безплатно, като кандидатстваш за нея, дори само онлайн или по телефон. Ако нямаш нужда от допълнителни парични средства и решиш да не я ползваш за даден период от време, то ти не дължиш нищо и нямаш никакви допълнителни разходи по кредитната карта.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш