Кандидатствай Вход
Любими хобита: Астрономия

Любими хобита: Астрономия

  • Бяла Карта
  • 15.09.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 745

Астрономията е наука, която се занимава със структурата и развитието на небесните тела и Вселената като цяло. Част от изучаваните от нея обекти са планетите, Слънцето, звездите, галактиките, както и явления като астероидите и метеоритите. Защо астрономията би била подходящо хоби, с което да се занимаваш през своето свободно време? Освен доста интересна и способна да те откъсне напълно от вечните лични и професионални проблеми, астрономията ще ти предостави изключително богато познание. Познание, което ще ти помогне да разбираш доста по-добре света наоколо и функциониращите в него системи и процеси. Ето няколко основателни причини да навлезеш в дебрите на астрономията:

Познание за света – колкото по-добре познаваш света, който обитаваш, толкова по-комфортно ще се чувстваш в него. Астрономията може да ти помогне много в тази посока. Тя ти дава ценно познание във връзка с формирането на ежедневните реалности, които вероятно приемаш за даденост. Сред тях са механизмите на работа на часовници, календари, време на изгряване и залязване на Слънцето, смяна на сезоните и т.н. Когато си наясно със същността и въздействието на дадени фактори, ти си доста по-склонен да съобразяваш ежедневието си с тях, постигайки по-високи степени на продуктивност, комфорт и удовлетвореност.

Мотивация за по-често излизане навън – в съвременния свят на компютрите и технологиите понякога забравяме за това, че трябва все пак да излизаме на чист въздух и да се отдалечим за малко от джаджите, които ни придружават навсякъде в ежедневието. Разходките на открито са полезни както за възстановяване на енергията и възвръщане на продуктивността в работата, така и за здравето и кондицията ни в дългосрочен план. Практикуването на астрономията като хоби определено ще те стимулира да излизаш навън. В различни градове на страната периодично се организират уроци или пък дейности на открито, свързани с наблюдение на небето и на различните небесни тела. А и винаги можеш просто да излезеш на вечерна разходка със семейството или приятелите си и заедно да се насладите на красотата на Луната и искрящите около нея звезди.

Връзка с редица други науки – астронимията има връзка с редица други науки, за които е възможно да ти даде ценни знания. Като пример за свързани с нея науки веднага бихме могли да дадем математиката. Историята и развитието на математическата наука и на астрономията всъщност са неразривно свързани. Още от древността хората са прилагали едновременно математически и астрономически познания, за да се ориентират за посоката на  движение, както и за времето при дълги пътувания. С астрономическата наука в голяма степен е свързана и митологията. Именно човешката представа за звездите и останалите небесни тела са в основата на възникването на повечето митове, легенди, басни, народни традиции и поговорки.

Връзка с класическата литература – астрономията присъства значително и в редица произведения от класическата литература. Става въпрос за произведения на велики автори като Омир, Платон, Шекспир и други. Заниманията по астрономия дори могат да ти помогнат да разбереш по-добре смисъла, който класическите автори са вложили в своите произведения, и посланията, които искат с тях да предадат на читателите. Ако твоите наследници в момента изучават класически произведения като част от своята учебна програма, то астрономията би била полезна и за тях, правейки текстовете по-достъпни и интересни.    

Развиване на умения за разрешаване на проблеми – и съвсем не на последно място, астрономията стимулира развиването на логическото мислене и на уменията за разрешаване на проблеми. Физиката и астрономията като цяло са науки, в които не можеш да се водиш единствено по писаните правила и формули. Ти трябва да проявиш въображение и да се постараеш да си представиш отделните обекти и явления, тяхното въздействие и развитие във времето. Занимаването с астрономията като хоби ще ти помогне да си изградиш едно аналитично мислене, което би било от голяма полза за теб при разглеждане и вземане на решения относно множество професионални и лични проблеми и казуси.   

За да се занимаваш пълноценно с астрономията като хоби, ще ти е нужно да си купиш няколко важни принадлежности. Като например телескоп, подходяща литература, звездни карти и табла, и т.н. Ако имаш нужда от допълнително финансиране за осъществяването на въпросните покупки, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави необходимите средства точно тогава, когато най-много ти трябват. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и разшири познанието си за света, който те заобикаля!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш