Кандидатствай Вход
Любими хобита: Четене на книги

Любими хобита: Четене на книги

  • Бяла Карта
  • 20.12.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1090

В днешното издание от редовната ни рубрика „Любими хобита“ ще поговорим за четенето на книги. Четенето не е само хоби, но e и дейност, обогатяваща светогледа на човека и даваща му познание за света, който го заобикаля. Редовното четене от една страна повишава общата култура на човека, а от друга – го кара да мечтае и да търси доброто в живота. С навлизането на компютрите и технологиите в ежедневието ни традиционните книги в определена степен остаряха и започнаха да се възприемат като предмет от минали времена. В същото време обаче се появиха и нови възможности за любителите на четенето, като например електронните книги, на които можеш да се наслаждаваш навсякъде с помощта на подходящите устройства. Ние от Бяла Карта силно ти препоръчваме да се възползваш от тези нови възможности. В следващите редове ще научиш основните ползи и преимущества, които би ти донесло практикуването на четенето като хоби.

1. Тренировка за мозъка – за да е здрав и ефективно функциониращ, мозъкът ти се нуждае от редовни тренировки. И ти трябва да му осигуриш тези тренировки, точно както правиш за мускулите по тялото си. Редовното четене на книги безспорно е един от най-добрите начини за повишаване на мозъчната активност. Това хоби не само ще ти помогне да поддържаш мозъчната функция в оптимално състояние, но и според редица изследвания в дългосрочен план може да изиграе роля за ограничаването на риска от заболявания като деменция и Алцхаймер.

2. Освобождаване на стреса – стресът и напрежението са сред най-сериозните проблеми за почти всеки работещ човек в днешно време. Високите им нива се дължат както на прекалената забързаност в ежедневието и постоянното разкъсване между най-различни ангажименти, така и на свързаните с работното място трудности и притеснения. Ако и за теб стресът се е превърнал в почти непреодолим фактор, ти препоръчваме да се опиташ да го ограничиш като четеш книги. Пренасяйки те в съвсем нови светове и запознавайки те с невероятни персонажи и истории, книгите ти позволяват поне за малко да забравиш за преследващите те проблеми и притеснения, и просто да се насладиш на момента.

3. Стимулиране на спокойния сън – книгите са способни да ти съдействат и за разрешаването на всякакви проблеми, свързани със съня и пълноценната ти почивка през нощта. Ако часове наред не можеш да заспиш или пък се събуждаш непрекъснато в малките часове от денонощието, пробвай да си легнеш с книга в ръка. Четенето ще те успокои, ще проясни съзнанието ти  и ще ти помогне да се пренесеш в страната на сънищата.

4. Обогатяване на общата култура – за всеки човек е важно да има сравнително добра обща култура. Обща култура, позволяваща му не само да се представя по най-добрия начин пред приятели и познати, но и да постига по-бързо и лесно целите си в професионален и кариерен план. Редовното четене на книги ще ти гарантира обогатяване на общата култура. Дори да не става въпрос за книги, свързани със сферата на науката, а по-скоро за художествена литература, ползите отново ще са значителни. Най-малкото ще обогатиш своята лексика, научавайки нови думи и изрази, които да имаш възможност да използваш в определени ситуации от личния или професионалния си живот.

5. Подобряване на концентрацията – в днешно време е от голямо значение да притежаваш способността да се концентрираш върху дейността, която извършваш, и да не допускаш никакви странични фактори да те разсейват и отклоняват от целите ти. Такива фактори са налице дори и в най-добре структурираните офиси и бизнес пространства. Четенето на книги ще ти помогне доста във връзка с концентрацията. Когато си вглъбен в разлистването на страниците на интересна книга, ти реално се концентрираш само върху това и ефективно се дистанцираш от заобикалящата те среда и всички неблагоприятни фактори в нея.

6. Развлечение – и не на последното място, четенето на книги е не само едно от най-приятните развлечения, но и спада сред най-евтините такива. Дори и да си в лошо настроение и да се чувстваш тъжен и депресиран, хубавата книга винаги може да те стимулира да преодолееш подобни състояния и да възвърнеш своята бодрост и положителна настройка към живота.

Твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне за практикуването на четенето на книги като любимо хоби. Притежателите на кредитна Бяла Карта имат възможност да се възползват от 5% отстъпка за всички артикули в онлайн и ритейл магазина ReaderBG. В него се предлагат устройства за четене на електронни книги и аксесоари за тях, в това число най-добрите продукти от марки като Kindle, Kobo, Pocketbook, Onyx, Nook. Заложи на кредитна Бяла Карта и изпитай насладата, която е способно да ти предложи четенето на хубава и интересна книга.  

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш