Кандидатствай Вход
Любими хобита: планинско колоездене

Любими хобита: планинско колоездене

  • Бяла Карта
  • 11.04.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1691

Планинско колоездене е спорт, който се състои в каране на велосипеди офроуд, по неравен планински терен. При планинското колоездене се използват специални планински велосипеди, много по-различни от стандартните, които сме свикнали да караме в града. Планинските велосипеди, разбира се, приличат на другите велосипеди, но са проектирани за по-висока издръжливост и по-добро управление на пресечен терен.

Планинското колоездене навлезе скоро като популярно хоби в страната ни, но вече има своите привърженици в малки и големи градове. И ако в България, този тип колоездене не е толкова добре развито, то в чужбина това е един изключително вълнуващ спорт, изискващ големи инвестиции, но и даващ страхотни дози адреналин.

Ако си фен на екстремните спортове, природата и имаш нужда от редовни дози адреналин, то планинското колоездене със сигурност е за теб.

Планинско колоездене може да бъде разделено на няколко категории: крос кънтри, каране по пътеки, планинско навсякъде, велосипеден мотокрос, спускане, фрирайд, норт шор, слоупстайл, скокове и трайл. По-голямата си част, планинското колоездене представлява развлекателното крос кънтри, каране по пътеки и ендуро. И тук, разбира се, си е нужна необходимата специализирана екипировка, която предпазва от опасни наранявания и контузии. В това число се включва задължително качествена каска, екипировка и дрехи, с всичките им принадлежности, и разбира се – велосипед.

Планинското колоездене е индивидуален спорт, който изисква издръжливост, добра сила и баланс. Този спорт, макар и опасен, често се практикува и от тийнейджъри, които имат опит с велосипедите и карането по различни неравни терени. Разбира се, тези деца задължително са снабдени с нужната екипировка и каска, за да практикуват такъв тип колоездене. За планинското колоездене са необходими добри умения за каране на велосипед, самостоятелност, както и познаване на съответния терен, който се избира за каране. Добрите колоездачи се целят в стръмните спускания при фрирайд и въздушни трикове.

Планинското колоездене може да се извършва почти навсякъде - от задния двор на дома ти до чакълест път, но по-голямата част от планинските колоездачи карат по офроуд пътеки, чакълести второстепенни пътища и горски пътища. А много често и по единични пътеки в планините, полетата, пустините или горите. Въпросният терен зависи изцяло от предпочитанията на колоездача. Например, ако предпочиташ живописни гледки и необятна синева, то поляните са перфектно място за този спорт. Ако обаче се наслаждаваш повече на непроходими гори и вечна зеленина, то горите в планините са идеален вариант. А в някои от българските планини вече има и изграден специален маршрут с обозначени пътеки, специално за планински колоездачи.

Тъй като практикуващите планинско колоездене го правят извън урбанизираната градска среда, този спорт е известен със силната си самостоятелност. Колоездачите се научават да поправят сами счупените си велосипеди или спукани гуми, да не остават много далеч от всяка възможна помощ. Много колоездачи носят раница, включително резервоарче с вода и почти всички основни инструменти и оборудване за ремонт на път. Това са все критично важни пособия, ако искаш да предотвратиш неприятни и дори опасни ситуации.

Много колоездачи също носят медицински китове за първа помощ в случай на нараняване, когато са далеч от населени места.

Интересното при този спрот е, че ,въпреки че е индивидуален, груповите карания са често срещани, особено при по-дълги преходи.

Планинското колоездене се среща и в друга разновидност, като например планинско ориентиране с велосипед. Тук освен каране на специален велосипед в непознат терен, се  добавя и умението за ориентиране по карта към планинско колоездене.

Ако вече си заинтригуван, ето няколко плюса на този предизвикателен спорт:

  • планинското колоездене ти дава свободата, която търсиш – спортът е подходящ за хора, които обичат не само адреналина, но и самостоятелността си и усещането за неприкосновеност.
  • планинското колоездене е добър вариант за почти всеки любител на колелата – ако обичаш карането на велосипед, то е голяма вероятността да харесаш планинското такова. Защото тук се добавя и красотата на природата и здравословните дози адреналин, с които те зарежда този спорт.
  • това колоездене те доближава до природата – можеш да караш колело не в познатия и скучен град, а сред дивата природа, зеленината или пък необходените пътища, откриващи неоябятни хоризонти. Всъщност този вид колоездене е наистина едно вълнуващо приключение, което опиташ ли веднъж, ще искаш да повториш.

Ако вече си запален фен на екстремния спорт, то навярно си наясно с всичките разходи за качествена и скъпа екипировка, които се дават, за да се наслаждаваш на хобито си.

Ако все още не си се сблъскал с това – кредитна Бяла Карта е идеалното средство да си набавиш средства за инвестиция в един нов и вдъхновяващ спорт, като планинското колоездене. Дори и една първоначална инвестиция е достатъчна, за да започнеш да се занимаваш с този спорт. А Бяла Карта сбъдва

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш