Кандидатствай Вход
Любими хобита: Разходка в планината

Любими хобита: Разходка в планината

 • Бяла Карта
 • 22.07.2020
 • Лайфстайл
 • Коментари: 0
 • 1540

Независимо дали става въпрос за гъста гора, висок връх или красив горски водопад, разходката в планината е чудесен начин да се измъкнеш от скучното ежедневие и да се насладиш на красотата на природата. Ето защо в днешната статия, част от рубриката ни „Любими хобита“ ще ти разкажем за основните предимства от редовните разходки в планината. Виж кои са те, а в края на публикацията сме подготвили кратък списък с нещата, които не трябва да забравяш, когато тръгваш на разходка в планината.

1. Евтина активност

Разходката в планината е прекрасен начин да се забавляваш без да натоварваш бюджета си. Това е нещо, което можеш да направиш с децата си, със семейството или с приятели. За още по приятно време в планината можеш да подготвиш вкусна храна, която да хапнеш под дебелата сянка на някое дърво. Все пак, след дългата планинска разходка ще имаш нужда от енергия. Единствените разходи, които ще имаш за хубав планински излет са за храна и гориво.

2. Здраве за тялото

Една от по-очевидните причини за планинските разходки е физическото здраве. Колкото по-активен си, толкова по-добри ще са фигурата и здравето ти. Планинските преходи са отлична тренировка, която ще намали риска от сърдечни заболявания, инсулт, високото кръвно налягане и ще подобри издражливостта ти.

Дори да избереш да се разхождаш по някоя равна пътека, ще забележиш ползите за здравето си. Ходенето може да бъде тренировка за цялото тяло и се счита за едно от най-добрите упражнения, които можеш да направиш за цялостното си здраве.

3. Здраве за ума

Планинските преходи са полезни не само за тялото, но и за психическото здраве. Съчетанието между природа и физическа активност помагат в борбата срещу стреса, тревожността и депресията, а също така могат да помогнат и за подобряването на концентрацията и паметта. Някои изследвания предполагат, че разходките сред природата повишават креативността и подобряват умението за взимане на решения. За по-възрастните хора редовната физическа активност може да помогне да се намали вероятността от развитие на Алцхаймер или деменция (или поне да го забави).

4. За всеки по нещо

Изкачване на върха, горски поход, поход в открито пространство или пътуване до красив водопад. Дълъг или по-кратък преход, стръмен или равнинен, бавно или бързо темпо. Има толкова много различни места и начини да прекараш време в планината. Природата дава на всеки по нещо. Най-хубавото е, че живеем в България, а тук има природата има какво да предложи. Другото позитивно нещо е, че разстоянията не са големи и можеш да отидеш на различни места в рамките на уикенда.

5. Помага ти да забавиш темпото

Спри и помириши цветята, наслади се на гледката. Походите не са само, за да стигнеш до определена дестинация, а за да се насладиш на пътуването. Спирай да си правиш почивки, колкото е необходимо, спри и разгледай всичко, което ти е интересно.

6. Ще преминеш офлайн

Днес хората прекарват много време онлайн. Ежедневното стоене пред компютъра, телефона и телевизора са вредни. Ето защо, няколко часа, прекарани сред природата – с чист въздух и красиви гледки, ще ти помогнат да се изключиш от дигиталния свят, в който живеем.

Планинските разходки са безплатна тренировка с красиви гледки. Избери си пътека и се подготви да се насладиш на красотата на природата.

Никога не тръгвай неподготвен в планината.

Планинските разходки могат да варират по трудност – според това къде избереш да отидеш. Изключително важно обаче е да не подценяваш планината и да си винаги подготвен. Не забравяй да вземеш нещата, изброени по-долу, за да имаш приятна и сигурна разходка, на която без притеснение ще се наслаждаваш на чистия въздух и красивите гледки.

 • Туристически щекищеките ще те подсигурят и помагат много при стръмни пътеки, рохкава земя или хлъзгав терен. Вземи си сгъваеми щеки, за да ги пригодиш според височината си.
 • Челник – важно е да имаш допълнителна светлина, когато тръгваш на поход в планината. Челникът ще я осигури, без да е необходимо да го държиш в ръцете си.
 • Вода – не забравяй да вземеш достатъчно количество вода. Избери си подходяща олекотена бутилка, за да не хабиш излишна пластмаса.
 • Туристически обувки - Носенето на правилните обувки дава по-голяма сигурност и комфорт.
 • Непромокаемо яке – Времето в планината се променя бързо. Ето защо е важно да имаш връхна дреха, която да те предпази от евентуален дъжд или вятър.
 • Аптечка за първа помощ – бъди винаги подготвен, когато отиваш на преход в планината. Никога не занеш какво може да се случи.
 • Слънцезащитен крем – В планината слънцето е силно, а хладният въздух може да бъде подвеждащ. Не забравяй слънцезащитния крем, за да на изгориш.
 • Репелент – за да се предпазиш от ухапвания от насекоми, приготви си репелент.
 • Добро настроение – не тръгвай никъде без доброто си настроение. То ще ти помогне да оцениш красотата на природата.

Макар и евтин начин за забавление, разходката в планината също изисква финансов ресурс. За да не се притесняваш за пари и да се насладиш на уикенд сред природата, вземи своята кредитна карта Бяла Карта. Кандидатствай за Бяла Карта дистанционно и напълно безплатно, за да имаш пари винаги, когато ти потрябват. Най-хубавото е, че кредитна карта Бяла Карта е без такси за теглене на пари от банкомат, за плащане на POS терминал и при онлайн плащане. Така, че не е нужно да се притесняваш за това. Подготви всичко необходимо и започни с новото си любимо хоби – разходка в планината.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш