Кандидатствай Вход
Любими хобита: Скално катерене

Любими хобита: Скално катерене

  • Бяла Карта
  • 27.04.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 597

С наближаването на лятото, вероятно обмисляш какво ново хоби да си намериш, за да можеш да прекарваш повече време навън. Ако си любител на екстремните спортове, то нашата статия от рубриката ни „Любими хобита“ ще ти бъде повече от любопитна. В блога на кредитна карта Бяла Карта разказваме за скалното катерене като хоби. Продължи да четеш, за да разбереш всички позитиви, които тази активност може да донесе в живота ти.

Интересът към скалното катерене като хоби расте в световен мащаб. Вероятно, причината за това е достъпността – в общи линии можеш да се катериш навсякъде по света – можеш да го правиш в зала или на терен. Ако обичаш екстремното и търсиш хоби, което да те държи във форма, да облекчи стреса, натрупан в ежедневието или да те предизвиква, то скалното катерене е правилният избор.

Скалното катерене е по-ангажиращо хоби, в сравнение с играта на тенис или пък рисуването, но има множество предимства. Ето какви са те:

Повишава увереността

Еуфори ята и гордостта от това, че си стигнал до края на стената за катерене или на върха на скалата ще ти дадат голяма увереност. Ако страдаш от липсата на самочувствие и увереност, скалното катерене ще ти помогне да си ги върнеш.

Тренира умението ти да се фокусираш и да задържаш вниманието

Скалното катерене изисква концентрация и мисъл. Целта в скалното катерене е да стъпиш на следващата подпора. Звучи лесно, но за да стигнеш до върха, трябва съзнанието ти да бъде изцяло в тази дейност..

Тренировка за цялото тяло

Почти всяка част от твоето тяло ще бъде ангажирана, когато се катериш. Това включва дори и малки мускули по пръстите на ръцете и краката ти. Катеренето е отлична тренировка, стига да нямаш някакви контузии или препоръки от доктори. За да превърнеш катеренето в по-ефективна активност, трябва да се фокусираш върху това да изградиш мускулна маса. Това дава сила и издръжливост, която ще ти е необходима.

Редуцира стреса и депресията

Този спорт изисква високо внимание и концентрация, а това ще ти помогне да се справиш със състояния на тревожност и депресия  

Ще откриеш нови места

Когато се научиш да се катериш, ще започнеш да търсиш нови и нови места, на които да отидеш. Ще посетиш скрити кътчета, на които просто е нямало повод да отидеш до момента, а това ще те зареди с допълнителна енергия. Ако имаш финансова възможност, може да започнеш да посещаваш и други държави, които са известни със скалните си масиви. Във форумите за катерене можеш да откриеш различни и интересни места за своето ново любимо хоби.

Подпомага социализацията

Има местни, онлайн и международни общности, които споделят любовта си към спорта. Освен това, можеш да създадеш нови приятелства в залата за катерене или на някоя популярна локация.

Скъпо хоби ли е скалното катерене?

Както повечето спортове, така и скалното катерене може да бъде скъпо хоби, ако заложиш на професионална екипировка. Ако обаче заложиш на любителска екипировка, лесно ще впишеш новото си хоби в бюджета си. Каква екипировка ти е необходима за скалното катерене, ще можеш да разбереш в специализираните магазини. Там ще те насочат с какво да започнеш или какво да допълниш според твоята подготовка и ниво.

Ако искаш да опиташ скално катерене, но не можеш да чакаш до заплата, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. С Бяла Карта можеш да имаш пари до заплата всеки месец, за да се впускаш в нови приключения. Предимството на кредитна карта Бяла Карта е, че няма годишна такса за обслужване на картата, което означава, че ако не я използваш, няма да ти струва нищо. Другите позитивни страни на тази гъвкава и достъпна кредитна карта са липсата на такси за издаване, както и е без такси при теглене на пари от банкомати в страните от Европейския съюз.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш