Кандидатствай Вход
Малки фирми vs големи корпорации – къде условията за служителите са по-добри?

Малки фирми vs големи корпорации – къде условията за служителите са по-добри?

  • Бяла Карта
  • 10.03.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 869

„Къде е по-добре да работя?“ Това е въпрос, който си задава почти всеки търсещ спокойна, адекватно платена и предоставяща перспективи за развитие работна позиция в днешно време. Факт е, че отделните работодатели си имат собствени методи на работа, изисквания и отношение към служителите. И все пак, бихме могли да направим известно обобщение, разделяйки работодателите на две основни групи. А това са именно малките фирми, отличаващи се със сравнително постоянни и сплотени екипи, и големите корпорации, където се събира значително множество от хора и като цяло процесите са много по-бързи и динамични. В следващите редове ще разгледаме споменатите два типа работодатели, сравнявайки преимуществата (и нетолкова силните страни) на работата при тях.

Кои са преимуществата на големите корпорации?

Запознаване с много нови хора -  действително в големите корпорации човек се запознава с много нови и интересни хора. Хора, с които би могъл да завърже добри познанства и дори приятелства, да излиза и да се забавлява след работа, както и да научи редица неща в професионален план. Когато си част от голяма и престижна корпорация и около теб е пълно с мотивирани и кипящи от енергия колеги, несъмнено ще се породи чувство за социална принадлежност, гордост и удовлетворение от това, което правиш.

Възможности за развитие и израстване – при всички случаи възможностите за развитие и израстване са доста по-значителни в големите корпорации отколкото в малките фирми. Работата в големите корпорации е разпределена на много нива и това дава възможност на служителя да се изкачва в зависимост от собствените си резултати и постижения. В допълнение, там обикновено са налични разнообразни отдели и дейности, което позволява на работещите да се обогатяват професионално и да придобиват нови знания и умения.

Добро заплащане и придобивки – несъмнено шансовете ти да получиш желаното заплащане и придобивки са значително по-високи в големите корпорации. В много от тях се прилагат и т.нар. бонусни системи, даващи възможност на служителите да увеличат своето месечно заплащане на база показани добри работни резултати. Освен това, големите корпорации често предоставят екстри, като ваучери за храна, допълнителни здравни осигуровки, безплатен транспорт до офиса и т.н.

Постигане на баланс между работата и личния живот – редица изследвания показват, че служителите на големите корпорации успяват да постигнат доста по-добър баланс между своята работа и личен живот. Основната причина за това се крие в предвидимостта по отношение структурата и последователността на дейностите в подобни организации. В големите корпорации работното ти време е точно разпределено, знаеш кога ще пристигнеш в офиса, по кое време ще се прибереш вкъщи и какво ще бъде натоварването ти в рамките на съответния ден. В този смисъл, имаш възможност по-прецизно да планираш и останалата част от ежедневието си, като например излизания, срещи с близки и приятели, хобита и т.н.

Какво предлагат малките фирми?

Сплотеност на екипа и признание за всички работещи – в малките фирми екипите се състоят от доста ограничен брой хора, но, за сметка на това, обикновено са задружни и сплотени. В подобни екипи е значително по-лесно да се забележи приноса на отделния служител и съответно той да бъде поощрен. Това е и причината в малките фирми да цари по-голямо спокойствие и сигурност по отношение на работата, и да не се наблюдава постоянната смяна на служители, характерна за големите корпорации.

Повече автономия и възможност за предлагане на идеи – в един малък екип винаги е по-лесно да предлагаш своите идеи и виждания, и съответно да успяваш да ги внедряваш в работния процес. Също така, за разлика от големите корпорации, е минимална вероятността да има отговорник на екипа, който да те притеснява постоянно. Като цяло служителите в малките фирми имат повече автономия и самостоятелност по отношение разпределението на задачите за деня, седмицата или дори месеца.  

По-лесен достъп до мениджмънта – друго преимущество на работата в малките фирми е, че в тях е доста по-лесно да достигнеш до хората от мениджмънта и да се консултираш с тях по различни проблеми, въпроси и неща, които те притесняват. В това отношение, при големите корпорации бюрокрацията е прекалена и в резултат - свързването със служителите на по-високо ниво понякога отнема дори по няколко дни.

Е, вече знаеш кои са преимуществата на надеждните големи корпорации и малки фирми. Ако подобни преимущества не са налице в сегашната ти работа и това те кара да се чувстваш неудовлетворен, не се притеснявай да си потърсиш нова такава. Кредитна карта Бяла Карта ще бъде твой пръв помощник и приятел в преходния период. Тази кредитна карта ще ти предостави необходимите средства, за да покриеш текущите разходи, докато възвърнеш отново финансовата си сигурност и стабилност. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и направи първата стъпка към по-доброто си бъдеще и перспективи! 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш