Кандидатствай Вход
Мартеницата – традиции и символика. Креативни идеи за мартеници

Мартеницата – традиции и символика. Креативни идеи за мартеници

  • Бяла Карта
  • 27.02.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1845

Наближава 1 март – дата, която поставя началото на първия пролетен месец, но и на която отбелязваме един от любимите ни празници. Празник, за който можем да кажем, че е изцяло български и е възникнал в резултат на традициите и обичаите в нашата страна. Първи март е празникът на пролетта, на здравето и дългия живот, на богатството и плодородието. В следващите редове ще ти разкажем малко повече за оснивните символики, които се свързват с този празник. В допълнение, ще ти дадем няколко креативни идеи за ръчно изработване на изящни и оригинални мартеници.

Символики на белия и червения цвят

Когато става въпрос за традициите и символиките на Първи март, на преден план излизат белият и червеният цвят. Това са и цветовете, в които се изработват всички мартеници. Защо именно белият и червеният цвят са толкова важни и какво означават те? Ето малко повече информация:

Бял цвят – бялото има множество различни символики. От една страна, то е цветът, който символизира мъжкото начало, смелостта и самоотвержеността. От друга, бялото също така означава непорочност, искреност и следване на идеалите. Като цяло в българските традиции белият цвят се свързва с душевната чистота, което е основна причина той да присъства в голяма част от популярните у нас ритуали.

Червен цвят – червеният цвят представя нежността и крехкостта на жената. Той може да бъде възприет като символ на зачеването, на раждането на нов живот. Червеното води до асоциации и с кръвта, която също несъмнено се свързва с живота, топлината и най-силните чувства и страсти, изпитвани от човешкото сърце. 

Креативни идеи за мартеници

Продължаваме с креативни идеи за мартеници, които съвсем спокойно би могъл да реализираш у дома. Със сигурност сред появяващите се на пазара мартеници модели 2020 по-голямата част ще са фабрично произведени. Няма обаче нищо по-хубаво от ръчно изработените мартеници, които носят неподправена топлота, комфорт и изящност. За съжаление в магазините и по павилионите все по-рядко се намират такива, но пък нищо не ти пречи сам да си ги измайсториш. Виж как точно да го направиш:

  • мартеници от подложки може би най-простата и лесна идея за изработване на мартеници. При това такива, които по нищо няма да отстъпват на най-популярните мартеници модели 2020. Всичко, което трябва да направиш, е да си закупиш подложки в бял и червен цвят. От тях би могъл да изрежеш каквито форми си решиш (кръгове, сърчица, фигурки и т.н.). Залепи двете изрезки и след това ги поставяй върху дрехите си с помощта на подходяща игла тип карфица.
  • мартеници – химикали – друга идея, която ще реализираш у дома без никакъв проблем. За нея са ти нужни няколко химикала, както и бяла и червена хартия. Просто увиваш хартията върху въпросните химикали и твоите нови мартеници са готови. За да изглеждат те още по-изящно и стилно, би могъл да добавиш мъниста. Мартениците – химикали са идеални за използване в офиса, вкъщи и на всяко друго място, където ще ти се наложи да пишеш нещо.
  • мартеници от шишета или вази – когато мислиш креативно, ще бъдеш способен да направиш мартеници от какво ли не. За тази цел можеш да използваш дори шишета или вази, които към настоящия момент стоят в дома ти без предназначение. Трябва просто да облепиш въпросните шишета и вази с бели и червени конци отстрани. Ще се получи доста приятна картина, особено ако добавиш малко свежа зеленина или пък ароматни цветя в шишето или вазата.
  • мартеници от копчета – копчетата също могат да станат добра основа за изработване на мартеници. През тях е възможно да се промушат бели и червени конци, след което да се завържат в двата им края. Препоръчваме ти да заложиш на копчета с по 4 дупки, за да протече въпросният процес възможно най-гладко и да се получат наистина хубави мартеници.
  • стандартни мартеници от прежда – разбира се, ако си добър в плетенето, всички дотук споменати хитрини въобще не са ти нужни. Просто трябва да си купиш качествена бяла и червена прежда и да използваш таланта, който притежаваш. Вариантите за форми на мартениците от прежда са много – от традиционните мартеници, които се вързват на ръката, през фигурки на Пижо и Пенда до цветчета, калинки и най-различни други изображения.

Креативността е качеството, което ти помага да постигаш успех не само при изработването на мартеници, но и като цяло в живота. А кредитна карта Бяла Карта е финансовият инструмент на креативните и инициативни хора, които са свикнали да вземат съдбата си в ръце. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и се сдобий с финансовата независимост, от която се нуждаеш, за да реализираш всички свои цели и мечти!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш