Кандидатствай Вход
Международен ден на жената – историята на 8-ми март

Международен ден на жената – историята на 8-ми март

  • Бяла Карта
  • 07.03.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1099

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това не е просто ден, в който да се подаряват красиви цветя на дамите, а ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Може би не знаеш, но историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.

Повече за историята зад празника 8-ми март

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20-ти век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарната дата 8-ми март се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на този ден през 1857 г. в Ню Йорк, САЩ. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г.

В следващите години следват редица други протести, най-популярният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американките са го отбелязвали последната неделя от месец февруари.

На 27-ми август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. Тогава 100 жени от 17 държави решават да имат свой международен ден.

По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. насам отбелязването на празника в различните страни е на датата 8-ми март.

Малко хора знаят, че Руската революция от 1917 г. започва с демонстрации на жените в Русия. На 8-ми март 1917 г работнички от Петроград излизат на протест срещу глада и войната.

В България 8-ми март първоначално се отбелязва с беседи в на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. се провежда първото публично честване.

Като ежегоден празник Осми март започва да се празнува след 9-ти септември 1944 г.

Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването придобива други размери и става любим празник на жените от всички възрасти. През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8-ми март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

В днешно време 8-ми март знаем, че ти напомня за красиви емоции, усмивки, пролетни цветя и ценни подаръци. Затова и няма да пропуснем да дадем няколко идеи за подаръци, подходящи именно за дамите. Сред интересните и може би по-оригинални подаръци са ваучери за масажи, за освежаващи козметични процедури, SPA уикенди в любим зимен курорт или дори ваучер за екстремен спорт.

За пазаруване ще ти помогне и кредитна карта Бяла Карта, благодарение на която разполагаш с пари до заплата всеки месец. А едно от предимствата й е, че можеш да теглиш пари в брой от банкомат в България без да имаш допълнителна такса за това. Модерната кредитна карта Бяла Карта ти дава шанс за одобрение, дори и при влошена кредитна история. Лимитът й е 3000 лв. и е международна, което означава, че можеш да плащаш с нея навсякъде и по всяко време, дори извън страната ни. Получаваш безплатно своята пластика, ако имаш одобрение, и с това получаваш и индивидуален профил, за да управляваш удобно своята карта онлайн.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш