Кандидатствай Вход
Млад или стар – сега е идеалният момент да си намериш работа. Защо?

Млад или стар – сега е идеалният момент да си намериш работа. Защо?

  • Бяла Карта
  • 02.07.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 730

Млад или стар, добре е да си намериш работа точно сега. Защо експертите съветват това?

Онези, които сега завършват образованието си и тепърва излизат на пазара на труда, ще се радват на безработица в близост до най-ниското ниво от 50 години и перспективите за работа значително се увеличават от миналата година.

Според скорошно проучване на Националната асоциация на колегиите и работодателите в САЩ, работодателите възнамеряват да наемат почти 11% повече завършили висшисти от випуск 2019, отколкото от випуск 2018. В допълнение, много компании плащат по-добре от миналата година в почти всяка категория, варираща от бизнес до социални науки. Това е тенденцията в САЩ. За пореден път притежателите на научна степен се очаква да спечелят най-много, тъй като търсенето на работници в областта на науката, технологията, инженерството и математиката продължава да се увеличава. Инженерингът е най-добре платената професия през тази година, със средна начална заплата от $ 69,188, следвана от компютърни науки и математика.

Независимо дали не са спестили достатъчно пари или защото предпочитат да работят, почти 3 от 4 американци активно търсят работа над традиционната пенсионна възраст поне на непълно работно време, според проучване на Gallup. Отделно проучване на AARP установи, че 37% от работещите американци на възраст от 50 до 64 години твърдят, че възнамеряват да работят след като се пенсионират от сегашната си кариера. От тях 44% планират да влязат в нови сфери. Тези търсещи работа са по-склонни да работят в управленски, правни и обществени или социални професии, отколкото в общата работна сила и по-малко вероятно да бъдат в компютърни и математически професии, както и такива, свързани с приготвянето на храна и строителството, според Pew Research Center.

Как изглежда ситуацията в нашата страна?

В България тенденцията е за все повече висши училища, но все по-малко завършващи - освен че населението застарява, има и по-малко желаещи да учат висше образование. Това само по себе си е парадокс, предвид че висшето образование вече не е лукс, а просто необходимост.

Според статистики, ⅓ от българите между 30 и 34 г. са висшисти. Коефициентът на заетост на населението ни във възрастовата група 15-64 г. е 67,7%, като по-висока е заетостта при мъжете. При населението на възраст между 20 и 64 години коефициентът на заетост е 72.4%. Това е с 1.1% повече в сравнение с 2017 година. При мъжете коефициентът на заетост за тази възрастова група се увеличава с 1.2%, а при жените - с 1%.

Подобно на САЩ, у нас инженерите, IT специалистите и медицинските сестри са сред най-търсените от компании служители. Затова, ако все още се чудиш към какво образование да се насочиш - премисли, дали да не е свързано именно с професиите, които са най-търсени на пазара. Според НСИ, у нас се ценят все повече дигиталните умения, но прогнозата е, че до 10 години много висшисти ще заемат работните места на неквалифицираните. Това е така, защото въпреки дефицита на програмисти и инженери, ръчният труд също си остава сред най-необходимите на пазара. А явно вече няма много жеалещи, които да заемат неквалифицираните работни места. Проучване сочи, че наред с модерните професии, в следващото десетилетие в страната ни ще се търсят най-много продавачи и шофьори.

Сред най-дефицитните работници са още бармани, сервитьори, шивачи, чистачи, ковачи. Основната причина за търсене на тези професии е, че българската икономика изостава значително технологично.

Дефицитът на ресурс се дължи не само на демографската криза, но и на ниското заплащане, слабия инвестиционен интерес и изоставането в социалното развитие.

Нещо, което се забелязва като тенденция през последните години у нас, е липсата на кадри в хотелиерството и въобще туристическия бизнес, наред със социалните дейности.

Затова, независимо от твоята възраст или позиция, когато става въпрос за търсене на работа те съветваме да се насочиш към онези сфери, които страдат от липса на работна ръка. Стажовете също са добър начин да усъвършенстваш уменията си, преди да решиш да работиш за дадена компания.Но най-важното е, че има глад за кадри, което е перфектен момент да избираш от различни индустрии и професии.

А кредитна карта Бяла Карта ще ти даде сигурността и удобството,от което се нуждаеш, наред с предимствата на алтернативен платежен инструмент. Виж повече за плюсовете на кредитна карта Бяла Карта тук.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш