Кандидатствай Вход
Място на месеца: Айова

Място на месеца: Айова

  • Бяла Карта
  • 24.09.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1012

В днешното издание от рубриката ни „Място на месеца“ ще се отправим към един от най-интересните американски щати. Става въпрос за Айова – щат, известен със своето земеделие и множество ферми, и нерядко споменаващ се в розовите филми като място на романтика и красиви пейзажи. Тези най-общи впечатления за Айова са верни, но и в същото време съвсем не покриват в пълна степен облика и атмосферата на щата. Всъщност Айова може да ти предостави много повече възможности за хубаво прекарване, отколкото си мислиш. По-надолу ще изведем основните причини, поради които би била удачна идеята да го избереш като дестинация за следващата си ваканция.

Няма как да не започнем с природата на Айова, която е повече от прекрасна. Независимо какви природни места и забележителности предпочиташ да посещаваш, на територията на щата определено ще намериш подходящи опции за себе си.Започвайки от изящните водопади, които са истинско произведение на изкуството, преминавайки през необикновените пещери, и стигайки до красивите залези, способни да те изпълнят с наслада и вдъхновение. Само няколко дни в Айова са ти нужни, за да събереш хубави спомени за цял живот.

Освен природни, в Айова ще откриеш и редица сътворени от човека забележителности. Може би най-популярната сред тях са т.нар. „Колонии на Амана“. Става въпрос за съвкупност от седем села, разположени в източната част на щата. Те са построени през 19-ти век от немски пиетисти (последователи на реформаторско движение в протестанството), които заради своите религиозни убеждения били преследвани и прогонени от родината си. В продължение на близо 80 години Колониите на Амана на практика поддържат икономиката на щата, ставайки център за практикуване на селскостопански професии и различни занаяти. Днес те са туристическа атракция, в която могат да се посетят традиционни ресторанти и занаятчийски магазини.

И като заговорихме за ресторанти, по време на почивката си в Айова няма да имаш абсолютно никакви проблеми с намирането на вкусна храна. Местните заведения за бързо хранене предлагат може би най-вкусните бургери в САЩ. От друга страна, на регулярно провеждащите се тук панаири ще имаш възможност да опиташ най-различни видове лакомства. Особено популярна храна в Айова е царевицата поради простата причина, че почти всички фермери на територията на щата я отглеждат.

Климатът в Айова е много приятен и определено ще ти помогне да си прекараш добре по време на своята ваканция. Прекалено големите температурни амплитуди, които са наблюдавани в други части на САЩ, тук почти не се срещат. И все пак ако търсиш съвет за това през кой период от годината да дойдеш, бихме ти препоръчали пролетта. Тогава температурите в Айова са просто идеални, а разцъфналите цветя и подаващата се отвсякъде зеленина буквално превръщат щата в едно своеобразно кътче от рая.

На територията на Айова са изградени два големи увеселителни парка, предоставящи отлични условия за забавление на цялото семейство. В тях ще откриеш невероятни люлки и съоръжения, на които можеш да се повозиш и да си гарантираш значителни дози емоции и адреналин. Налице е и огромен воден парк с най-различни корабчета, лодки и други типове плавателни съдове. Така че ако търсиш място, където няма да ти е скучно и ще имаш възможност да лудуваш колкото си искаш, определено Айова не е за пренебрегване като опция.

Айова е подходящо място и за любителите на хубавите книги. Един от най-големите градове в щата, Айова Сити, попада сред центровете на литературата в САЩ. В него редовно се организират книжни фестивали, конкурси за писане и поезия, както и множество други инициативи за творци и читатели. При желание би могъл да посетиш и някои от местните литературни клубове, за да чуеш интересни литературни анализи и да получиш ценни съвети относно избора на своите четива.

И не на последно място, в Айова ще срешнеш гостоприемни и приятелски настроени хора. Хора, които са отворени към общуване с чужденци и дори създаване на трайни във времето познанства и приятелства. Те ще направят почивката ти още по-приятна, спокойна и лишена от всякакви грижи и притеснения.

Е, вече знаеш какво може да ти предложи този необикновен американски щат Айова. При своето пътуване до там не забравяй да вземеш със себе си твоята кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е международна кредитна карта, която е с кредитен лимит до 3000 лева. С кредитна карта Бяла Карта в ръка ще си гарантираш финансова сигурност и спокойствие, и ще имаш възможност да се насладиш пълноценно на своята ваканция в Айова или която и да било друга дестинация по света. 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш