myasto-na-mesetsa-belgrad

Място на месеца: Белград

  • Бяла Карта
  • 27.08.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 216

Белград е разположен между реките Сава в Дунав. Градът е научен, университетски и културен център на страната и омагьосва гостите си със своята история и бохемски дух. Сръбската столица за момента остава извън светлините на прожекторите на туристите, но определено заслужава внимание. И макар градът много да напомня за София, Белград има различен дух и очарование, които ти гарантират страхотна почивка.

За да ти дадем една различна гледна точка, в статията ни в рубриката ни „Място на месеца“, разказваме за Белград.

Градът е известен с бохемския си живот и модерните клубове. Но дори и да не си падаш по тези неща, Белград има много какво да предложи. Градър има две основни зони, които заслужават вниманието ти – крайречието и центъра. Едни от най-интересните забележителности в града са:

Църквата „Свети Сава“ – това е една от най-големите православни църкви в света. С внушителната си височина от 79 метра, лесно доминира над градския пейзаж и трудно може да бъде пропусната. Преданията разказват, че църквата е построена на мястото, на което османците са убили Свети Сава през 1595 г., но завършването й е отнело близо 400 години.

Площадът на Републиката и Народният театър са други две места, които не бива да пропускаш в Белград. Площадът е мястото за срещи на местните и там се намират някои от най-важните сгради – Националният музей и Националният театър.

На площадът можеш да видиш и бронзовата статуя на княз Михаил, която е издигната през 1882 г. Дело е на италианския скулптор Енрико Пацци в чест на постижението на княза да изгони турците от Сърбия.

Продължи разходката си по улица „Кнез Михайлова“. Това е централната улица в града и не бива да я пропускаш, когато отидеш в Белград. Отбий се там, когато искаш да си починеш, да пиеш кафе и да погледаш местните, които се разхождат.

По време на престоя си в Белград – не пропускай музея на Никола Тесла. Той вероятно е най-популярният сърбин, а в музея ще можеш да научиш повече за живота и работата на изобретателя. В музея ще видиш много негови изобретения и ще станеш пряк свидетел или участник в експеримент. Няма да издаваме повече, довери ни се, че това е задължителна атракция в града.

Земун е „град в града“ и е погълнат от Белград през 30 -те години на миналия век. В миналото е бил граничен град с Австрийската империя и мястото очарова с различната си атмосфера от оживления и модерен център. Не пропускай да посетиш Земун, да се разходиш по Zemun Kej  да се качиш на хълма Гардос, от където ще се разкрие невероятна гледка.

За бохемите и любителите на пълноценната почивка – Белград има какво да предложи. Знаеше ли, че в Белград има „море“. И преди да възкликнеш от удивление, така е познат речния остров Ада Циганлия. Островът е популярна локация, която се пълни с хора веднага щом температурите станат над 20 градуса. На острова има барове, които ще направят престоя там релаксиращ и нищо няма да ти липсва. Разходката покрай водата или плажът са перфектния начин да се отпуснеш.

След дневния плаж, облечи новите дрехи и се насочи към „бохемския квартал“ – Скадрлия. Това е най-туристическото място в Белград, но не се плаши – тълпите не са толкова големи. Кварталът е пълен с цветни сгради с красиви графити и улични артисти.  Белград е пълен с графити, но ако искаш да видиш най-добрите – насочи се директно към Скадарлия.  да видите най -добрите от тях - просто спестете малко време и директно отидете до Скадарлия. Районът е пълен с ресторанти, където можеш да се насладиш на запазената марка на Сърбия – плескавици, ущипци, вешалици и други месни специалитети.  

Ако случайно чуеш музика, гласове и видиш светлини, насочи се към тях. Вероятно имаш късмета да попаднеш на някои от нощните пазари на открито в Белград. Те се провеждат един петък от месеца между 18 часа и полунощ. Там ще можеш да опиташ вкусна храна, дрехи, да опиташ сръбска медена ракия, да се насладиш на произведения на местните художници и да опознаеш духа на града.  

Белград има какво да предложи. Ако можеш, посети града – за два, три или 5 дни. Ако имаш нужда от пари, за да запазиш нощувките в хотела например – вземи Бяла Карта. Кредитна карта Бяла Карта е без такси за издаване и без годишна такса за обслужване на картата, което означава, че ако не я използваш – не ти струва нищо. В същото време – можеш да имаш пари за пътувания винаги, когато пожелаеш.