Кандидатствай Вход
Място на месеца: Будапеща

Място на месеца: Будапеща

  • Бяла Карта
  • 30.05.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 532

Будапеща е столица на Унгария и е най-големият град в страната. Разположен е в Среднодунавската низина, на двата бряга на Дунав. Будапеща е обединение от три исторически градета– Буда, Обуда и Пеща. Градът е наричан "Париж на Изток" и в него има множество обекти, защитени от ЮНЕСКО за световно наследство. 

В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ще ти разкажем защо да избереш Будапеща за следващата си екскурзия.

Градът е отлична туристическа дестинация и може да предложи много на всички – красива архитектура, весели заведения, вкусна храна, място за разходка и история. Какво повече му е необходимо на един турист. Река Дунав пресича унгарската столица, а по нея се движат многобройни лодки и кораби, които създават допълнителен уют.

Най-популярните туристически локации в града са Замъкът Буда – впечатляващ дворец с 200 стаи, които е построен за защита на крепостта от монголски и татарски нападения, базиликата „Свети Стефан“ ще предложи панорамна гледка от купола, операта, както и островът „Маргарет“, които е дълъг над 2 километра и е най-доброто място за отдих в Будапеща.

Акцент в разходката из прекрасните калдъръмени улички в Будапеща е районът около сградата на парламента на Унгария, които е същинско бижу на Будапеща. Тази уникална сграда има 691 стаи, както и впечатляващите 19 километра коридори и стълби. Посещението с екскурзовод е около 45 минути и е отворена за достъп, когато правителството не заседава. След парламента, посети дунавската алея, която открива зашеметяващи гледки към града. От страната на парламента можеш да видиш мемориала с обувките – 60 чифта стоманени обувки, които са в памет на евреите, убити от нацистите.

Ако обичаш архитектурата, столицата на Унгария ще те развълнува. Богатата история на Будапеща е разказана през различните архитектурни стилове и спиращи дъха сгради. Барок, неокласицизъм, еклектика, елегантни ренесансови сгради, сгради в готически стил и модерни сгради, разказващи истории от миналото до днес.

Когато си в Будапеща, отдели време за посещение на музеи. В града има над 100 музея, подходящи за всеки вкус и интерес. Има много какво да научиш за вълнуващата и бурна история и култура на Унгария.

Любителите на изкуството не бива да пропускат Музея за изящни изкуства, Унгарската национална галерия или музея за съвременно изкуство „Лудвиг“. Любителите на историята могат да посетят Историческия музей в Будапеща и Унгарския национален музей.

Будапеща има една от най-големите еврейски общности в Средна и Източна Европа. Така че, естествено, в еврейския квартал, който се намира в центъра на града, има много какво да научиш за историята и наследството на еврейте. През последните години кварталът се модернизира, но все още можеш да погледнеш в миналото.

В еврейския квартал можеш да видиш най-голямата синагога в Европа, синагогата на улица „Дохани“, както и еврейския музей, еврейското гробище, мемориалния парк на Раул Валенберг. Ако темата те вълнува, задължителен за посещение е Мемориалният център на Холокоста, посветен на жестокостите, които еврейската общност е трябвало да претърпи по време на Втората световна война.

По време на разходката си в града ще забележиш много улично изкуство. Графитите в Будапеща са толкова красиви и майсторски изпълнени, че ще се почувстваш като в открита галерия.

След разходка из града, можеш да се отдадеш на невероятния нощен живот в Будапеща. В т.нар. еврейски квартал кипи нощен живот и можеш да се забавляваш в уникалните барове, които се помещават в изоставени сгради. Тези заведения са пълни с характер, артистизъм и са задължителни за посещение от всеки бохем. Един от емблематичните барове на Будапеща е, Szimpla Kert, в който има тематични стаи, просторен двор и изненади.

Будапеща е наричан и „Градът на баните“. Причината за това е, че в столицата има около 120 горещи термални извора. Термалните бани в Будапеща са известни по целия свят и хората се събират при тях не само заради ползите от балнеолечението, но и заради зашеметяващата архитектура и забавлението. Така че, планирай си времето и посети някоя от известните термални бани в града. Релаксацията е гарантирана.

Будапеща предлага и уютни тайни дворове, в които можеш да прекараш час- два или повече. Един от най-известните е Gozsdu Courtyard, който се намира в сърцето на еврейския квартал. Състои се от няколко свързани дворове, пълни с барове, ресторанти и пазар.  

Будапеща е сравнително достъпен за посещение град. Храната не е скъпа и е много вкусна. Не пропускай да посетиш местни ресторанти, за да опиташ от унгарската кулинария. 
Преди да приготвиш багажа, не забравяй да се подготвиш финансово. Кредитна карта Бяла Карта е финансовият инструмент, който ти е необходим за максимално приятното прекарване на всяка една почивка в чужбина. Бяла Карта е международна кредитна карта с лимит до 3000 лв., за да разполагаш със средства винаги, когато ти потрябват. Едно от големите предимства на Бяла Карта е, че е БЕЗ ТАКСИ при теглене на пари от банкомати в страните от Европейския съюз, което я прави идеална за твоите пътешествия. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и се наслади на ваканция, изпълнена с усмивки и хубави моменти.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш