Кандидатствай Вход
Място на месеца: Дъблин

Място на месеца: Дъблин

  • Бяла Карта
  • 03.06.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 863

В днешната статия от редовната ни рубрика „Място на месеца“ се насочваме към една доста живописна и интересна дестинация. Дестинация, в която успешно се съчетават история и бъдеще, традиции и модернизъм, красива природа и уникална архитектура. С население от малко над 1 милион души, Дъблин е най-големият град и столицата на Република Ирландия. Той предлага поредица от приключения и незабравими моменти за всеки един турист, независимо от коя част на света идва и какви вкусове и предпочитания има. В следващите редове ще разбереш кои дадености на Дъблин го превръщат в идеалната дестинация за следващата ти почивка.

Дъблин е прекрасно място за всеки, който иска да се докосне до литературата и по-специално до някои нейни класици. През вековете Дъблин е бил дом на велики писатели като Джонатан Суифт, Самюел Бекет, Оскар Уайлд и много други. Отлична идея би била по време на екскурзията си в града да посетиш знаменитата „Литературна пътека“, комбинираща две от любимите дейности на ирландците – разказване на истории и пиене на бира.

Революционният дух е неизменна част от идентичността на Дъблин. Именно тук са се зародили революционните настроения и борби, които в крайна сметка са довели до извоюване независимотта на Република Ирландия и отделянето й от Великобритания. В града понастоящем се пазят редица свидетелства за историческите събития и процеси, довели в крайна сметка до тази независимост. Сред културно – историческите обекти, които ти препоръчваме на всяка цена да посетиш, са паркът „Св. Стефан Грийн“, бившият затвор „Килмейнън“, както и емблематичната пощенска служба, известна под името „GPO“.   

И като заговорихме за история, в Дъблин би могъл напълно да се потопиш и в атмосферата на още по-стари епохи. Уникални артефакти от Античността и Средновековието се пазят в местния Музей на историята и археологията. При това артефакти, които далеч не се отнасят само и единствено до Ирландия. От тела на викинги, извадени от блатата след хиляди години престой, през древно масло, съхранено в урна, до владетелски жезли и други скъпоценности от далечен Египет, които също се пазят тук благодарение на договорка между културните институции на двете държави.

В Дъблин по всяко време се провеждат традиционни празненства и фестивали, които буквално ще те потопят в ирландската култура и традиции. Най-популярният сред тях е „Денят на Свети Патрик“, отбелязван на 17-ти март. Това всъщност е и националният празник на Република Ирландия. Хората го празнуват облечени в зелено и участващи в уникални по рода си среднощни улични паради. До ранни зори (или до пълно изтощение) се танцува и се пие бира. Едно невероятно изживяване, което определено ще ти хареса, ако си почитател на шумните веселби и големите компании.

Нощният живот в Дъблин като цяло е доста добре развит. Дори и когато няма конкретен празник или улично шествие, винаги можеш да намериш място, където да послушаш жива музика и да консумираш качествен алкохол. Един от най-популярните пъбове в Дъблин се нарича „Cobblestone“ и е разположен в стария квартал Смитфийлд. Посещавайки го, ще имаш възможност да се насладиш на шоу, включващо ирландски фолклор, традиционни песни и танци.

В случай, че ти омръзнат шума и интензивността на града и искаш да отидеш за малко на място, където ще си по-близо до природата, Финикс Парк е удачна опция за теб. Този природен парк съществува от 17-ти век, като понастоящем е дом на забележителни стада от диви елени. Освен да видиш отблизо въпросните диви елени, ще имаш възможност и да се насладиш на тишина, спокойствие и необятни зелени пространства. В допълнение, на съвсем малко разстояние се намират няколко интересни забележителности, които би могъл да посетиш – замъка Ашдаун й, както и зоологическата градина на Дъблин.

И накрая, ако обичаш екстремните преживявания, би могъл да пробваш влизането в леденостудените ирландски води. Въпреки ниските температури на тези води, много местни обичат да се гмуркат, и то през най-студения период от годината. При нужда от асистенция за подобна дейност, имаш възможност да се обърнеш към някой от градските клубове по плуване.

Когато решиш да предприемеш пътешествие до колоритната ирландска столица, не забравяй да вземеш със себе си кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е международна кредитна карта, която се признава във всички държави по света и може да се използва на най-различни места и търговски обекти. С кредитна карта Бяла Карта в ръка финансовата ти сигурност и спокойствие са гарантирани, а на теб ти остава само да се наслаждаваш на заобикалящите те красоти и да прекарваш пълноценно хубавите моменти в живота.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш