Кандидатствай Вход
Място на месеца: Пловдив

Място на месеца: Пловдив

  • Бяла Карта
  • 16.09.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 625

Сега, когато пътуванията по света са рискови, имаме време да преоткрием разнообразието от красиви места в България. Няма да ти струва много да стегнеш куфара си и да се отдадеш на страхотен уикенд в някой от прекрасните градове в страната.

В днешното издание от рубриката „Място на месеца“ се отправяме към най-стария град в Европа и шестият най-стар град в света – Пловдив.

Градът под тепетата е изкючително подходящ за пътувания за уикенда. Разходката по улиците на Пловдив ще ти разкаже истории за древни цивилизации и култури. Няма нищо случайно в това, че Пловдив бе избран за Европейска столица на културата през 2019 година. Градът съчетава очарованието на миналото, магията на различните култури, които са оставили своя отпечатък и свежестта на съвремието.

Ако избереш Пловдив за своята градска почивка, в което не се и съмняваме, не пропускай да си вземеш кофичка сладолед и да го хапнеш на пейките до фонтана в Цар Симеоновата градина. Гарантираме, че горещите летни вечери ще са по-приятни, а малко след 21 часа ще станеш свидетел на страхотно светлинно-музикално шоу от Пеещите фонтани.

Когато приготвяш багажа си за почивка в Пловдив, не забравяй да си вземеш удобни обувки. Градът на тепетата предлага много места за разходка и ще ти бъдат необходими за стръмните кълдаръмени улички в Стария град. Там ще се насладиш на красива архитектура, която съхранява духа на Българското възраждане. Етнографският музей и Балабановата къща са задължителни за посещение. Красотата им си заслужава да бъде видяна с очи.

Тепетата, които са емблемата на Пловдив, също са задължителни за посещение. Ако не всички, то поне намери време да се качиш на едно или две от тях. От Альоша и Небет тепе наприемер ще се разкрият красиви гледка към града.

Когато отидеш на гости на Пловдив, ще се пренесеш във времената на древен Рим. В града има множество археологични находки и съоражения от римско време. Едни от най-популярните са Античния театър и Римския стадион. Античният театър е един от най-запазените театри от този тип в света и се е превърнал в емблема на града и се посещава от хиляди туристи. Той е отворен и днес и в него се провеждат музикални и културни представляния.

Главната улица на Пловдив е изключително популярана. Множеството си кафенета, които приютяват пловдивчани за дълъг и приятен разговор, правят силно впечатление, а когато стигнеш до края й в посока квартал „Капана“ ще се натъкнеш на още една запазена римска постройка, която минава под цялата главна, но се вижда само малка част от нея в единия край – Античният стадион на Филипопол. Стадионът е пострен в началото на 2-ри век и е бил с капацитет близо 30 000 зрители.

Градската почивка в Пловдив ти гарантира приятни преживявания, интересни събития и забавен нощен живот. През годината можеш да се насладиш на фестивали в стария занаятчийски квартал Капана, на фестивали за вкусна храна, Седмица на занаятите, „Дефиле на младото вино“. Ако пък имаш нужда от почивка – можеш да се разходиш покрай гребната база в Пловдив, да се качиш на някое тепе и да се насладиш на гледката към града, да хапнеш вкусно и да изпиеш едно кафе на централната улица. В Пловдив можеш да направиш всичко с лежерното спокойствие на местните и да усетиш какво всъщност пловдивчани наричат „айляк“.

Културата, историята, духът и атмосферата на Пловдив трудно, дори е невъзможно да бъдат описани в няколко изречения, завършващи с точка. Пловдив е град на разнообразието и търпи динамично развитие от древността до днес. Всичко, което може да се каже за града, трябва да бъде завършено с многоточие, защото при следващата копка ще се разкрие нова находка.  

За да можеш да се насладиш на „айляка“ в Пловдив или където и да си решил да пътуваш, не забравяй своята кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е без такси за издаване и преиздаване, без такси при теглене от банкомати в България и не ти струва нищо, когато не я използваш. Кандидатствай дистанционно и напълно безопасно през сайта на Бяла Карта и се наслади на граската си почивка в България, без да се притесняваш за пари.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш