Кандидатствай Вход
Място на месеца: Порто

Място на месеца: Порто

  • Бяла Карта
  • 28.10.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 469

Порто, Португалия е една от най-популярните туристическа дестинация в Европа в момента. И има много причини за това. В днешната статия от рубриката „Място на месеца“ на Бяла Карта днес ти разказваме за тях.

Препоръчваме ти да започнеш обиколката на града от зашеметяващия Стар град – Рибейра, намиращ се на живописната река Дуро, е обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Сърцето на града е именно старият град. Там се пресичат тесни калдъръмени улички, стари къщи от 18-ти век. Голяма част от забележителностите на града се намират в Рибейра.

Не пропускай да се „загубиш“ в малките улички, след като се разходиш покрай реката и главната улица. Там ще видиш богато украсени фасади, малки симпатични кафета и ресторанти.

В Порто има невероятно красиви барокови църкви и архитектура, които ще ти дават мотивация да не спираш обиколката си и да се наслаждаваш. Добрата новина е, че винаги, когато пожелаеш да спреш, ще можеш да се насладиш на вкусна храна. В Порто има много отлични готвачи, а прясно уловените морски дарове могат да задоволят вкусовете и най-претенциозните туристи.

Макар и по-малък, Порто може да предложи много и лесно се конкурира с Лисабон. Градът определено заслужава вниманието и посещението ти. Когато имаш щастието да посетиш португалския град, задължително направи туристическа обиколка.

Не пропускай кулата Clérigos, която е построена през периода между 1754 и 1763 г. Клеригос се извисява над Стария град на „хълма на обесените“. Хълмът носи това име, защото на него са погребани и екзикутирани затворници. Посещението вътре си заслужава. Малко над 200 стъпала те делят от красива панорамна гледка към града.

След посещението ти на първата забележителност, продължи разходката до гара Сао Бенто, която е разположена в сърцето на Порто. Голяма и красива и стара (1900 г.), тази гара сякаш изрисува историята на Португалия с хилядите плочки, покрили стените и изобразяващи битките, победите и сватбите на Португалия.

Дори и да не го казваме, докато си в Порто, няма как да пропуснеш множеството сгради, облепени с красивите плочки тип азулехо. Кафенета, апартаменти, църкви – това е една от емблемите на Португалия. Може би най-впечатляващата „експозиция“ на тези плочки се намира именно в гарата Сао Бенто.

След това, пусни се по брега на реката на Порто чак до пешеходната улица Кайс да Рибейра. Това е е едно от най-популярните места за посещение в Порто – и има защо. На Кайс да Рибейра можеш да пиеш коктейл, кафе, но можеш да обядваш или вечеряш.

По крайбрежието на река Дуро ще можеш да видиш лодките, моста Луис I и пристанищните къщи.

Обърни внимание на моста, той е впечатляващо инженерно произведение, проектирано от ученик на Густав Айфел.

На отсрещния бряг на Кайс да Рибейра се намира Вила Нова де Гая. Това е отправната точка за круизните лодки по река Дуро. Романтично място с множество заведения и носталгична атмосфера.

Ако пък искаш приключение, наеми си велосипед и се пусни по река Дуро, спри на някой ресторант и хапни вкусни морски дарове.

И за финал, но не на последно място, не завършвай пътуването си преди да направиш винен тур в Порто.  Заслужава си! Има множество изби, които предлагат дегустации и обиколки във винарни изби.

Разбира се, в кратка статия трудно ще опишем красотата на португалския град. Истината е, че очарованието на Порто можеш да усетиш само след двучасов полет и не голяма сума пари. Не се чуди къде да намериш средства за следващото си пътуване, не чакай деня за заплата, планирай своето приключение сега! Заяви своята кредитна карта Бяла Карта, която е с лимит до 3000 лева и без такси за издаване и без такси при теглене на пари от банкомат в страните от Европейския съюз. Твоята Бяла Карта е перфектният избор за всеки пътешественик.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш