Кандидатствай Вход
Място на месеца: Торино

Място на месеца: Торино

  • Бяла Карта
  • 29.03.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 592

Торино е четвъртият по големина италиански град след Рим, Милано и Неапол, но третият по икономическо развитие, изпреварвайки Неапол. Торино е се намира в северозападната част на Италия, столица е на район Пиемонте и е важен културен, административен и индустриален център.

Градът е известен с автомобилното си производство – FIAT, както и с футболния си отбор „Ювентус“. Градът, който през 2006 е домакин на Зимните Олимписки игри, често е подценяван от oт туристите, но това е напълно незаслужено. Скрит в подножието на Алпите, Торино може да предложи вкусна храна, впечатляващи гледки, хубаво вино, история и култура, както всеки друг туристически център в страната.

Торино е първата столица на Италия, а името на града в превод означава „малък бик“. Торино очарова с елегантността си, широките централни булеварди, напомнящи за Париж, просторните площади и красива барокова архитектура.

В градът могат да бъдат видяни множество забележителности, сред които дворецът на Савоите – Палацо Реале, намиращ се на площад Кастело в центъра, дворецът Мадама – замък, построен върху останките на Римска източна порта, Вила Реджина – вилата на кралицата, базиликата Суперга и много други.

Безспорният символ на града обаче  е Моле Антонелиана. Сградата е строена за синегога и има 168 -метрова кула, на която можете да се качите с асансьор и да се насладите на спираща дъха гледка. Днес Моле Антонелиана е национален музей на киното. Експозицията разказва историята на киното, започвайки от първата камера, но могат да бъдат видени интересни артикули като шлемовете от сагата Междузвездни войни.

Друг музей, който си заслужава да бъде посетен е автомобилният музей, който е отличен в класация на списание „Таймс“ за един от 50-те най-добри музеи в света. С експозиция от над 200 автомобила от 80 различни бранда, показват развитието на автомобилната индустрия през годините.

Задължителен за посещение е и Египетският музей. Вторият по големина и мащаб музей за египетската култура в света, след този в Кайро. Разположен на 4 етажа, в музея могат да бъдат видени статуи, саркофаг, мумии и други. Египетският музей в Торино е задължителна спира за заинтересованите от историята на Египет.

Торино и храната

Шоколадът

И понеже едно пътуване в Италия винаги се свързва с вкусна храна – Торино може да впечатли и с това. Торино е шоколадовата столица на Италия. Градът е добре познат с вкусния си шоколад и типичните бонбони – джандуйоти, които са комбинация от нежен шоколад и лешникова паста.

Аперативо

Аперативо или аперичена е една от най-хубавите традиции, свързани с храната в северна Италия. Блок маси, отрупани с вкусна храна, коктейл или чаша вино – аперативото произхожда от Торино. Италианците ходят на аперативо след работа и разпускат в приятна компания и вкусна храна. Можеш да се насладиш на тази традиция срещу скромна сума от 10-15 евро. За парите си ще получиш 1-2 напитки и храна от блок маса. Ако имаш възможност, опитай – ще ти хареса.  

След аперативо, можеш да се насладиш на нощният живот в Торино, който определено има какво да предложи.

Пазарът в Торино – Меркато ди Порта Палацо

За любителите на вкусната храна пазарът на Порта Палацо е задължителен. Разположен на Площада на Републиката върху близо 50 хиляди квадратни метра, пазарът е най-голямото открито тържище в Европа. На пазарът има над 1000 сергии, на които могат да се намерят вкусни деликатеси, пресни плодове, зеленчуци, сирена, но също така и дрехи и предмети за дома. Всичко това – на прекрасни цени.

Terra Madre Salone del Gusto – Фестивал на „бавното хранене“ в Торино

Terra Madre Salone del Gusto е международна изложба по гастрономия, която се провежда на всеки две години в Торино, като събира производители на храни и занаятчии от цял ​​свят. Основната идея на събитието е да популяризира храненето с местни и качествени продукти.

На събитието можете да се насладите на конференции, форуми, уъркшопи, дегустации и уроци за готвене.

Прекрасен завършек на деня или идея за активност в свободните дни са разходка и пикник в парка „Валентино“. Разположен на 42 хектара по поречието на река По, паркът е отлична локация за отмора и презареждане.

И макар пътуването зад граница да е трудно в момента, не забравяй да се отдадеш на заслужена почивка. Потърси добри оферти за почивка в България. Ако имаш желание да почиваш, но не ти се чака до заплата, довери се на кредитна карта Бяла Карта. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е без такси за издаване, без такси при теглене на пари от банкомати в България и с лимит до 3000 лв. С Бяла Карта имаш възможност да се насладиш на така желаната почивка без да се налага да чакаш първо число.

Прочети повече: Място на месеца: Верона

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш