Кандидатствай Вход
 Място на месеца: Валета

Място на месеца: Валета

  • Бяла Карта
  • 18.03.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 290

В днешното издание от редовната ни рубрика „Място на месеца“ се насочваме към малтийската столица Валета. Един град, който съчетава преимуществата на административен център с всички необходими услуги и удобства, но запазва типичната островна атмосфера, носеща усещане за свобода, неподправеност и дори лека екзотика. Избирайки Валета за своята почивка, ще имаш възможност да се насладиш на богата история и култура, на красива природа и качествени плажове, на вкусна храна и динамичен нощен живот. Малко повече за споменатите преимущества на Валета ще научиш по-надолу в текста.

Като за начало, Валета е град с доста богата история. През вековете островът е бил владение на различни народи и цивилизации, които са оставили своя отпечатък върху местните традиции и култура. Специално във Валета можеш да откриеш останки от финикийския, древногръцкия, римския, византийския и арабския периоди. Градът е определен от ЮНЕСКО за част от световното историческо наследство. Според международната организация тук се намира „една от най-високите концентрации на исторически обекти в световен мащаб“.

Ако искаш да се насладиш на вълнуващи културни преживявания, Валета е подходяща дестинация за твоята ваканция. Градът разполага с множество театри, музеи, кина и други културни институции. Препоръчваме ти задължително да посетиш театъра Маноел. Той е построен през 1731 година с финансиране от Малтийския орден. По време на двете световни войни се използва като убежище от въздушни нападения, а най-интересното е, че остава напълно непокътнат. Днес интериорът му е по-елегантен отвсякога, а посетителите имат възможност да гледат представления от най-различни жанрове, в това число опери, пантоними и рецитали.

Като островен град Валета предлага отлични условия за плажуване, плуване и други водни спортове. Почитателите на тишината и спокойствието могат да се насочат към по-отдалечените зони на бреговата ивица, където никой няма да пречи на пълноценния им релакс. Налице са и редица чудесни опции за пътуване с лодка по лазурните води на Средиземно море. Предлагат се подобни екскурзии до съседните острови, които също гарантират добро настроение и множество обекти за разглеждане. 

Валета е истински рай и за любителите на шопинга. Тук ще откриеш огромно разнообразие от стоки и продукти за всеки аспект от живота. Започвайки от великолепни дрехи, изработени от прочутата малтийска дантела, преминавайки през изящни ръчни сувенири, дело на местните, и стигайки до домашно приготвени шоколадови бонбони и сладка. Носи със себе си твоята кредитна карта Бяла Карта, с която пазаруването става максимално бързо, лесно и удобно.

Със сигурност няма да останеш гладен в рамките на своята почивка във Валета. Мултикултурната обстановка, изградена в резултат на бурната история на острова през вековете, спомага за това местната кухня да е изключително разнообразна и да отговаря на всеки един вкус или предпочитание. В малтийската столица можеш да откриеш както елегантни ресторанти, предлагащи най-отбраните и изисквани ястия, така и улична храна с невероятен вкус и аромат. Налице са и редица качествени сладкарници, в които ще имаш възможност да опиташ традиционната торта с фурми и още много страхотни сладкиши.

Докато си във Валета, дори не е нужно да търсиш специални места и забележителности, на които да си прекараш добре. Цялостната архитектура и атмосфера в града създават положително настроение и емоции. Вървейки по улиците, ще имаш усещането, че се пренасяш през вековете или пътуваш до различни части на света. Множеството обществени площади и градинки пък са изградени като места за релаксация, на които човек да се спре и да поседне на някоя пейка, за да си отдъхне или пък да се наслади на сладки приказки с приятели.

Нощният живот във Валета е доста динамичен и ще отговори напълно на твоите очаквания. Богатата палитра от ресторанти, заведения и нощни барове позволява на всеки един посетител на града да прекара вечерите (или нощите си) по възможно най-добрия начин. Често срещано явление са музикалните събития на открито, посещението на които би направило твоята ваканция още по-уникална и незабравима.

Преди да заминеш на екскурзия до Валета, не забравяй да добавиш в багажа си твоята кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е международна кредитна карта, която е призната във всички държави по света и може да се използва на всякакъв тип места и търговски обекти. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и изживей удоволствието, наречено пътуване!        

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш