Кандидатствай Вход
Напрегнат период в офиса – как да защитим нервите и здравето си?

Напрегнат период в офиса – как да защитим нервите и здравето си?

  • Бяла Карта
  • 11.06.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 798

В ежедневието на всяка фирма настъпват периоди, свързани с по-големи нива на стрес и напрежение за нейните служители. Причините за това могат да бъдат най-различни – от приближаване на крайните срокове за изпълнение на определени проекти до спешни поръчки или пък финансови и бизнес трудности. Независимо кой от споменатите фактори е налице, за теб като работещ е важно да преминеш възможно най-гладко и безболезнено през напрегнатия период. Помни, че от най-голямо значение е да избегнеш трайни последствия върху нервите и здравето си в дългосрочен план. По-надолу в текста ще ти дадем няколко полезни съвета, следването на които ще те предпази от подобни последствия.

Не забравяй да си поемаш въздух – първата важна практика, която трябва да спазваш в офиса. Ако в даден момент от работното ежедневие стресът и напрежението се окажат прекалени за теб и съзнанието ти буквално блокира, не се притеснявай да станеш от бюрото си и да излезеш за няколко минути на чист въздух. Подобни паузи ще спомогнат за проясняване на мисълта и за възвръщане на подходящата кондиция за работа. Не бива да ги избягваш заради страх или притеснение от това какво ще кажат колегите или шефовете ти. В крайна сметка ако не се намираш в състояние, позволяващо ти да изпълняваш нормално своите задължения, няма никаква полза от теб, дори да си непрекъснато в офиса, нали?

Отстрани разсейващите вниманието ти фактори – в и без това стресовия и напрегнат период в офиса последното, от което се нуждаеш, са фактори, разсейващи вниманието ти от твоите задължения и отговорности. Такива фактори могат да бъдат съобщенията на телефона, публикациите в социалните мрежи и различни тематични сайтове. Съветваме те да отстраниш напълно тези фактори. Изключи звука на своя телефон, излез от профилите си в социалните мрежи и затвори всякакви страници на лаптопа, които не са свързани с работата ти.

Използвай полезните свойства на музиката – разбира се, и музиката би могла да бъде разсейващ фактор, но в определени случаи е възможно също така тя да ти помогне да постигнеш по-добра концентрация и работна ефективност. Всичко зависи от това да намериш подходящата за целта музика, както и да направиш удачни настройки (най-вече относно силата на звука). И не забравяй да си вземеш слушалките в офиса, защото едва ли колегите биха искали да чуват това, което ти слушаш.

Избягвай конфликтите – и като заговорихме за колегите в офиса, добре е да правиш всичко възможно, за да избягваш конфликти с тях. Дори и конфликти за най-дребните неща, като например включване на климатика или отваряне на прозореца, могат да се разпалят с неочаквана сила, когато участниците са напрегнати от предстоящи крайни срокове, спешни задачи или друга стресираща ситуация в офиса. Така че в подобна ситуация бъди една идея по-внимателен по отношение на думите, действията и жестовете си спрямо другите, за да си спестиш излишните спорове и разправии.

Не залагай на мултитаскинга – мултитаскингът не е удачна идея по време на периоди, свързани с високи нива на стрес и напрежение. Вместо да ти помогне да си свършиш по-бързо работата, той вероятно допълнително ще те обърка и изнерви. В този смисъл ти препоръчваме да избягваш опитите да го прилагаш като решение за натоварената си програма в офиса. Много по-добре е да се занимаваш само с една задача, но работата ти да протича плавно и да се отличава с качество и внимание към отделните детайли.

Релаксирай с необикновена ваканция – когато напрегнатият период в офиса вече е към края си, а ти си свършил всичко, което се е изисквало от теб, може би е време да си вземеш отпуска и да си направиш една заслужена ваканция. Все пак натрупаният стрес през въпросния период трябва да бъде освободен по някакъв начин. А най-добрият начин е чрез коренна смяна на обстановката и заминаване за непозната и екзотична дестинация. В случай, че имаш нужда от допълнителни финансови средства за тази цел, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти ги предостави. Бяла Карта е международна кредитна карта.

Кредитна карта Бяла Карта е най-бързата, сигурна и лесна за използване кредитна карта. Тя ще ти предостави необходимото финансиране точно тогава, когато най-много ти трябва такова. С кредитна карта Бяла Карта в ръка стресът и напрежението в ежедневието ти ще се намалят до минимум, а ти ще можеш спокойно да се наслаждаваш на удоволствията и хубавите моменти в живота.  

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш