Кандидатствай Вход
Най-готините бонуси, които компаниите по света предоставят на своите служители

Най-готините бонуси, които компаниите по света предоставят на своите служители

  • Бяла Карта
  • 16.12.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2015

В днешно време големите (а и нетолкова големите) компании стават все по-креативни в опитите си да привлекат квалифицирани и талантливи специалисти. Заплатата вече съвсем не е единственият фактор, който служителите вземат предвид, за да изберат своето ново работно място. Огромно значение през последните години придобиха и т.нар. бонуси. Това са допълнителни придобивки в офиса или извън него, които правят ежедневието на работещите по-леко и повишават цялостната им удовлетвореност. В днешната статия от блога на Бяла Карта ще разгледаме някои от най-готините и атрактивни бонуси, които компаниите по света предоставят на своите служители.

Genentech – биотехнологичната корпорация е популярна с редицата придобивки, които предоставя на своите служители. Първата сред тези придобивки е все по-често срещаният понастоящем транспорт до офиса, но нещата съвсем не свършват дотук. В сградата, в която се помещава компанията, са изградени детска градина, автомивка, фризьорски салон и фитнес зала за служителите. Ако пък си сред дългогодишните служители, които имат натрупан над шест години стаж в Genentech, получаваш и по шест допълнителни седмици платен годишен отпуск. Звучи страхотно, нали?

United Share -  един от водещите в световен мащаб ипотечни кредитори United Share е следващата компания, която ще разгледаме. Това е може би единствената компания в Америка, изградила в офиса си т.нар. „ескейп стаи“. Стаи, даващи възможност на служителите да разрешават интересни загадки за точно определен период от време. Тъй като това е групово забавление, то несъмнено стимулира работещите да си помагат един на друг и да работят в екип. И ако ескейп стаите не са достатъчни, за да повишат настроението и мотивацията на служителите, United Share е приготвила резервен вариант (или по-скоро резервни варианти). На разположение на всички работещи са също така открито баскетболно игрище, модерен фитнес център и специално изградено за тях кафене от веригата Starbucks.

Facebook – ако си стажант във Facebook, можеш да бъдеш сигурен, че това няма да бъде поредният безполезен и неплатен стаж, през който ще преминеш. Стажантите на Facebook не само получават достойно заплащане (повече от 7000 долара на месец), но и се възползват от редица допълнителни бонуси и придобивки. Най-важната сред тези придобивки е безплатното жилище, в което съответният човек може да се нанесе веднага след започване на стажа. В допълнение, компанията осигурява и допълнително здравно осигуряване, даващо на служителя редица безплатни профилактични прегледи, както и лечение за определени заболявания. 

Cloudera – софтуерната компания е доста креативна, когато става въпрос за мотивиране на служителите. Тя организира редица иновативни и уникални по своята същност мероприятия, като например Щастливи часове, Ден на детето или на родителя (в които служителят може да доведе своето дете или родители в офиса), специални партита за реализирани постижения на работещите и т.н. В допълнение, служителите на Cloudera имат възможност да дадат приноса си към обществото, вземайки участие в някоя от постоянните социални инициативи и кампании, ръководени от корпорацията.

Acquia – Acquia е още една софтуерна корпорация, която знае как да се отнася със своите служители. Последните получават достъп до кухня, пълна с лакомства и напитки, чакащи да бъдат консумирани по всяко време. Освен от безплатната храна, работещите в Acquia могат да се възползват и от редицата възможности за забавление в офиса. Игрища за футзал, въздушен хокей и пинг-понг, фитнес зала и дори стая с телевизори и удобни дивани и кресла. Определено най-добрите в световен мащаб софтуерни специалисти не страдат от липса на атрактивни оферти за работа.

Netflix – от Netflix обръщат голямо внимание на своите служители, които са се сдобили с наследници. Един от най-готините бонуси за тези служители е т.нар. безсрочен отпуск за родителите. Каква точно е идеята на този отпуск? Работещите в Netflix, станали вече родители, имат възможност ежегодно да си вземат по шест допълнителни седмици отпуск. Така освен да изпълняват редовните си задължения в офиса, те ще могат да прекарват достатъчно време със своите деца. Подобна практика е изключително полезна от социална и демографска гледна точка, тъй като стимулира раждаемостта и създаването на здрави и сплотени семейства.

Доволен ли си от допълнителните придобивки и бонуси, предлагани на работното ти място? Ако отговорът е отрицателен и смяташ, че заслужаваш и имаш способностите за нещо повече, ти препоръчваме да потърсиш наистина подходящата за теб работа. Твоята кредитна карта Бяла Карта ще ти помогне да преминеш по-леко и плавно през преходния период. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави необходимите финансови средства точно тогава, когато се нуждаеш най-много от тях. Защото кредитна карта Бяла Карта е инструментът, който позолява на човек не само да мечтае, но и да бъде достатъчно смел, за да реализира мечтите си.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш