Кандидатствай Вход
Най-известните интернет милиардери в света

Най-известните интернет милиардери в света

  • Бяла Карта
  • 07.03.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2451

В тази статия няма да говорим за милионери. Те вече не са под светлините на прожекторите. Тук ще стане въпрос за младите иновативни и находчиви интернет бизнесмени, които се нареждат на челните места на онлайн милиардерите.

В следващите редове ще ви представим някои от най-богатите бизнесмени. За изминалата 2016 година изброените имена оглавяват световните класации за най-младите милиардери, спечелили богатството си благодарение на интернет. И всеки ден, всеки един наш клик онлайн увеличава неприлично голямото им състояние.

1. На първо място по нетна печалба за 2016 година се нарежда не кой да е, а  Джеф Безос. Той е основателя на гиганта за онлайн търговия Amazon. Компанията стартира през 1995 година в гаража на Безос в Сиатъл. Той и още няколко работници стартират разработване на софтуер за онлайн търговия. Скоро след старта се налага да сменят гаража с тристаен апартамент, тъй като проекта се разраства. За малцина е известен фактът, че Амазон стартира като онлайн книжарница и че първата поръчка е направена от България.  

Днес състоянието на Безос се равнява на 73.2 милиарда долара. С тази сума той оглавява класацията за 2016 година за онлайн милиардери. Отлично представяне. Особено за бизнес стартирал в нечий гараж, не мислите ли?

2. Второ място е за Марк Зукърбърг. Не е възможно тази класация да бъде направена без това име. Неговата „империя“ Facebook го нарежда на втора позиция сред онлайн милиардерите, като за 2016 година той се отличава със скромните 59.1 милиарда долара постъпили по банковата му сметка. Всички знаем неговата история, а именно как студентският му проект се превръща в най-голямата и влиятелна социална мрежа, съществувала някога. Всеки един от нас ежедневно и ежечасно проверява профила си във Фейсбук. Няма онлайн бизнес, който не харчи средства, за да рекламира бизнеса си в мрежата и не плаща с кредитната си карта за това. Фейсбук заема важна роля в зараждането на „болестите на 21ви век“ – диагностицирани и наименовани официално от психолози и дори вече вписани в някои медицински учебници. Такива са „Фейсбук синдром“, Селфи пристрастеността и други.

3. Лари Пейдж и Сергей Брин от Google са следващите по ред с 42 милиарда долара състояние всеки. Отново в гараж, но този път в Калифорния двамата състуденти стартират своят бизнес. Те измислят алгоритъм за търсене в мрежата, който е по-добър от всички останали на пазара. И до днес няма по-голяма търсачка от Google. Всички опити да се направи конкурентна платформа за търсене „дишат праха“ на Пейдж и Брин. Очевидно Гугъл притежава не само уникален алгоритъм за търсене, но и за печелене на милиарди.

4. Джак Ма и неговият Alibaba също е част от класацията. Той е определян като един от най-влиятелните интернет милиардери. И това няма нищо общо със състоянието му от 35.7 милиарда. Причината е неговата вдъхновяваща история, която кара милиони млади хора да вярват в успеха и да не се отказват от мечтите си. Джак Ма е роден в много бедно семейство по време на комунистическият режим в Китай. Два пъти е късан на кандидат студентски изпит и кандидатурата му за работа е била отхвърляна многократно, включително не е бил назначен на работа и в KFC. Към днешна дата изпълнителният директор и основател на Alibaba притежава 7.8% от компанията, както и 50% от платежната система Alipay.  

Alipay оперира с 65 кредитни и банкови институции, включително Visa и MasterCard. Потребителите на платежната система са над 400 000, а от няколко години и чужденци могат да регистрират кредитните си карти в системата и да правят разплащания през нея. 

5. Никому неизвестният до скоро Ма Хуатенг (познат още като Пони Ма) е следващият интернет милиардер. Роден е през 1971 година в Китай. Дипломира се като софтуерен инженер. През 1998 година с четири свои приятели създават Tencent. Като изпълнителен директор и съосновател на Тенсън Холдингс неговото състояние за 2016 година се равнява на 22.9 милиарда. И ако се чудите какви услуги предлага компанията му ето едно кратко представяне. Това е една от най-големите интернет компании в Китай, а и в света.  Компанията притежава най-големият месинджър в Китай. И тук социалните медии са в основата на богатството на петия в класацията ни.

*Данните за състоянието на най-известните милиардери е актуално към 08.03.2017г. Източник: Bloomberg.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш