Кандидатствай Вход
Най-странните неща, за които милиардерите си харчат парите

Най-странните неща, за които милиардерите си харчат парите

  • Бяла Карта
  • 17.03.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 922

Ако си сред най-богатите хора на планетата, има вероятност да намериш доста ексцентрични начини да харчиш милионите си. Точно това са правили технологичните ръководители като Лари Елисън, Джеф Безос и Илън Мъск - те са харчили милионите си долари за какво ли не - от огромна част от щата Хавай до подводницата от филм за Джеймс Бонд.

Някои технологични милиардери са известни със своята пестеливост, докато други харчат пари за по-конвенционални неща като имения или приказни ваканции. И докато милиардерите харчат пари и за впечатляващи домове и яхти, то те намират време и за по-благородни занимания, като множество дарения и фондации с идеална цел. Факт е обаче, че ползват милиардите си и за да преследват страстни проекти.

Ето някои от по-необичайните и екстравагантни начини, по които технологичните ръководители са похарчили парите си:

Много изпълнителни директори правят скъпи покупки за дома и земята, но може би не повече от основателя на Oracle Лари Елисън. През 2012 г. милиардерът закупи 98% от хавайския остров Ланай.

Според съобщенията Елисън е платил 300 милиона долара за острова през 2012 г. Островът съдържа 90 000 декара земя и няколко курорта и е дом на повече от 3200 жители. Елисън планира да го използва за кацане, за да изпробва екологични практики като слънчева енергия и електрически превозни средства.

Не е изненадващо, че изпълнителният директор на SpaceX Елън Мъск проявява интерес към необичайни превозни средства. През 2013 г. например той купува подводницата „Лотус Есприт“, използвана във филма за Джеймс Бонд „Шпионинът, който ме обичаше“. Мъск плати 920 000 долара на търг.

"Беше невероятно като малко дете в Южна Африка да гледам Джеймс Бонд в "Шпионинът, който ме обичаше" да кара своя Lotus Esprit от кея, да натисне бутон и да го превърне в подводница под вода", казва Мъск в изявление. ”Разочаровах се да науча, че той всъщност не може да се трансформира. Това, което ще направя, е да го надстроя с електрически задвижващ агрегат на Tesla и да се опитам да го превърна в реалнoст.“ споделя още Мъск.

Безос също има страст към космоса, за което свидетелства и неговата ракетна компания Blue Origin. През 2013 г. финансира и експедиция за извличане на останките от множество двигатели на Аполон от дъното на океана. Безос поведе екип, който изпрати безпилотни роботи на 14 000 фута надолу към дъното на Атлантическия океан край нос Канаверал, Флорида, за да събере частите на двигателя от лунната мисия Аполон 12.

"Да поднеса тези парчета на палубата и всъщност да ги докосна, това върна за мен всички онези чувства, които изпитвах, когато бях на 5 години и гледах тези мисии, насочили се към Луната", каза Безос във видео за експедицията, според Сиатъл Таймс. "Ако това доведе до един млад изследовател, един млад авантюрист, един млад изобретател, който прави нещо невероятно, което помага на света, аз ще съм напълно щастлив."

Друго оригинална инвестиция е тази на съоснователя на Google - Сергей Брин. Той е инвестирал между 100 и 150 милиона долара от собствените си пари в изграждането на 600-футов летящ дирижабъл.

Казва се, че Брин строи дирижабъла, който би бил най-големият самолет в света, в изследователски център на НАСА близо до Mountain View, Калифорния.

Според съобщенията той предвижда използването му за извършване на доставки за хуманитарни мисии или като "въздушна яхта" за приятели и семейство.

Другият съучредител на Google Лари Пейдж също се интересува от летящи превозни средства, макар и с малко по-различно разнообразие: Пейдж финансира три различни стартиращи летящи автомобила.

Пейдж е инвестирал в двуместно летящо такси, наречено Cora, както и в летяща лодка, наречена Flyer, които са направени от компания за електрически полети за транспортиране Kitty Hawk. Той също участва в Opener, стартъп, който прави летящо превозно средство, наречено BlackFly.

И докато много високопроизводителни ръководители имат частни самолети, Пейдж и Брин изпревариха типичния самолет на Gulfstream. През 2005 г. те закупиха бивш пътнически самолет - Boeing 767-200.

За какво ти би изхарчил богатството си? Можеш да мечтаеш смело и да осъществяваш начинанията си, а кредитна карта Бяла Карта ще ти дава възможност да разполагаш със средства навсякъде и по всяко време. Не забравяй, че благодарение на кредитна карта Бяла Карта можеш да разполагаш с пари до заплата всеки месец, без да се притесняваш за непредвидените разходи и изненадите, с които динамичното ежедневие те сюрпризира.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш