Кандидатствай Вход
Пазаруване от магазини и сайтове за втора употреба – за и против

Пазаруване от магазини и сайтове за втора употреба – за и против

  • Бяла Карта
  • 04.05.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1575

През последните години все по-голяма популярност набира т.нар. second hand пазаруване. Или това е пазаруване на стоки и артикули втора употреба от специализирани магазини и онлайн платформи. Основна причина за така оформилата се тенденция съвсем естествено е стремежът на човек да си набави необходимите в ежедневието продукти на значително по-ниска цена. В настоящия момент, е необходимо да ограничим разходите си, а магазините за употребявани вещи са добра опция за това. Дали обаче пазаруването на стоки втора употреба наистина е толкова добра идея и крие ли тя някои рискове за потребителя? В следващите редове ще разгледаме основните аргументи „За“ и „Против“ second hand културата.

Пазаруване втора употреба – аргументи „За“

Възможности за second hand шопинг вече се предлагат не само от традиционните магазини, специализирани в търговията със стоки втора употреба, но и от популярни продавалници като olx, bazar.bg и т.н. Ето част от ползите, които ти като клиент би получил от пазаруването на вече използвани артикули:

Ниските цени – каквото и да си говорим, за повечето потребители именно цената е решаващ фактор при осъществяване на покупка. А цените на артикулите втора употреба са не просто изгодни, а направо примамливи за клиента. Ако си наблюдателен и си направиш труда да потърсиш в достатъчно физически обекти и онлайн платформи, със сигурност ще откриеш желаните от теб продукти дори и на половин цена от стандартната.

Редицата качествени продукти – противно на очакванията на повечето хора, в second hand магазините могат да се открият редица продукти с отлично качество. Като дрехи втора употреба, които почти не са били носени, или пък мебели, намиращи се в отличен външен вид и състояние. Или казано с други думи, ще имаш възможност да си закупиш артикули, чието качество е почти същото като на новите такива, но на значително по-ниска цена.

Артикули, различни от модните тенденции – не всеки желае да се подчинява на модните тенденции, които се налагат в настоящия момент по отношение на облекло, аксесоари, декорации и т.н. В second hand търговските обекти ще откриеш например дрехи втора употреба, които са били модерни в други години, както и украси и декорации, придаващи съвсем различна и дори екзотична атмосфера в дома или офиса ти.

Принос към опазването на околната среда – и не на последно място, second hand културата допринася значително за опазването на околната среда. Благодарение на нея се намаляват отделяните в атмосферата вредни емисии от разнообразните производствени мощности, както и изхвърляните отпадъци, които замърсяват естествената среда за живот на нашата планета.

Пазаруване втора употреба – аргументи „Против“

От друга страна, не бива да се забравя и че пазаруването втора употреба крие също така някои рискове и негативни страни. Ето какво точно имаме предвид:

Неприятни изненади – при артикулите втора употреба нерядко са налице и неприятни изненади за клиента. Редица са случаите на закупени мебели или уреди за дома, които изглеждат запазени и в отлично състояние, но след 1-2 месеца се счупват или повреждат необратимо. В този смисъл е важно да подбираш добре отктъде пазаруваш, за да избегнеш подобни злополучни покупки.

Зарази и заболявания – за съжаление при закупуване на дрехи втора употреба съществува риск от прихващане на различни зарази и кожни заболявания. Няма как да си 100% сигурен в отговорността и съзнанието на човека, който продава въпросните артикули. Би било добра идея когато става въпрос за дрехи втора употреба, да заложиш на надеждни магазини за втора употреба, за които си сигурен, че прилагат някакви стандарти и контрол по отношение на предлаганите продукти. В специализираните магазини обработват дрехите със специални препарати, за да дадат сигурност на клиентите си. Все пак, изпирай на максималната допустима температура закупените дрехи втора употреба преди обличане. Последното се отнася и за новите дрехи. Никога не си сигурен кой е премерил дрехата преди теб или как тя е била съхранявана.

Повече обикаляне – при second hand шопинга няма как да си сигурен, че още в първия търговски обект, в който влезнеш, ще откриеш необходимите ти продукти. По-вероятно е да ти се наложи да обиколиш няколко магазина или пък да разгледаш множество онлайн платформи. Съветваме те да си предвидиш достатъчно време за целта, ако решиш да заложиш на пазаруването втора употреба.

Независимо дали си привърженик на second hand пазаруването или предпочиташ да си купуваш само нови продукти, твоята кредитна карта Бяла Карта ще бъде до теб. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни средства винаги, когато са ти нужни такива. Избери кредитна карта Бяла Карта и си гарантирай значително по-комфортно, сигурно и изгодно пазаруване!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш