Кандидатствай Вход
Полезни съвети при покупка на нов дом

Полезни съвети при покупка на нов дом

  • Бяла Карта
  • 19.02.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1234

Освен голяма инвестиция от финансова гледна точка, покупката на нов дом е и решение, което ще окаже значително влияние върху живота и ежедневието ни в бъдеще. Точно затова към този процес трябва да бъде подходено с необходимото внимание. От значение за избора на най-подходящия дом са редица фактори. Започвайки от цената и последващите разходи, с които ще трябва да се справяме, и стигайки до състоянието на съответната къща или апартамент и репутацията на квартала. За да те улесним  максимално, в следващите редове ще изведем няколко основни съвета, които е добре да се спазват при покупката на нов дом:

  • оцени наличните средства – на първо място е добре да направиш оценка на финансовите средства, с които разполагаш. Това ще ти даде ясна представа колко точно можеш да си позволиш да платиш за своя нов дом. Задължително вземи предвид месечните си доходи и разходи, наличните спестявания и дълговете, които имаш да изплащаш. На базата на цялостна оценка на тези елементи се насочи към подходящи от финансова гледна точка къщи или апартаменти. Вземането на кредит е друга опция при подобни големи инвестиции. То обаче също трябва да бъде изцяло съобразено с твоето финансово състояние и възможността за редовно и навременно изплащане на вноските към съответната банкова институция.
  • обърни внимание на последващите разходи – когато става въпрос за покупка на нов дом, неговата цена не е единственият важен фактор във финансово отношение. От немалко значение са също и последващите разходи, които трябва да направиш във връзка с привеждане на дома в състояние, съответстващо на твоите нужди и потребности, и редовната му поддръжка. В тази връзка поискай максимално количество информация от сегашния собственик за това какви ремонтни и други дейности е нужно да се извършат. Разберете се и за ден, в който ще можеш да направиш внимателен оглед на къщата или апартамента. Така отблизо ще се запознаеш със състоянието на дома, проблемите и необходимите в близко бъдеще промени.    
  • използвай услугите на професионалист – разбира се, при правене на толкова голяма и важна за твоя живот инвестиция, трябва да си напълно сигурен, че всичко е наред. А за подобна цел невинаги е достатъчен един обикновен оглед на къщата или апартамента. Добра идея би била да потърсиш услугите на професионалист или специализирана агенция в тази сфера. Те имат опит в това да преценяват добре дадена сграда или отделни помещения от нея и да откриват потенциалните проблеми. В допълнение, професионалистите ще могат да ти кажат със сравнително голяма точност какви ремонтни и други дейности по подръжката ще ти се наложи да правиш и колко ще ти струва целият процес. Професионалният оглед на бъдещия дом върши незаменима работа по отношение планирането на дейностите след нанасянето, а в някои случаи е възможно и да те спаси от неизгодна инвестиция.
  • поинтересувай се от мястото – мястото, на което се намира потенциалният ти нов дом, също е от голямо значение. Особено ако търсиш спокойствие, хармония и семеен комфорт. Затова ти препоръчваме да поговориш с хора от квартала или околността. Разпитай например бъдещите си съседи за репутацията на квартала, това дали наоколо има кражби, битови инциденти и други подобни проблеми. Поинтересувай се и от елементи като шума, замърсяването, достъпа до определени социални услуги и т.н. Все неща, които е добре да се имат предвид при правенето на подобна сериозна инвестиция. Не забравяй, че става въпрос за твоя нов дом и всичко в него (и около него) трябва да е наистина перфектно.
  • мисли за бъдещето – и не на последно място, когато избираш новия си дом, мисли за своите планове и потенциалните промени, очакващи те през следващите няколко години. Така ще избегнеш някои грешки, които могат да ти причинят доста голямо неудобство в бъдеще. Ще дадем и пример, за да разбереш какво точно имаме предвид. Ако планираш да имаш деца в период от няколко години, то със сигурност трябва да предвидиш стая и за тях. В този смисъл не би бил особено подходящ изборът на жилище със само една спалня.

Както вече казахме, покупката на нов дом е сериозна инвестиция и при всички случаи изисква значително количество разходи. Ако си намерил изгодната сделка и жилището мечта, няма какво да се чудиш, а трябва да действатш бързо. Веднага след покупката обаче трябва да си наясно, че предстооят още разходи. Именно в този момент Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на този достъпен и гъвкав финансов инструмент ще избегнеш стандартните банкови процедури и ще получиш допълнителни парични средства точно тогава, когато най-много се нуждаеш от тях – за нов диван, печка, ремонт на някоя от стаите или банята и каквото друго е необходимо. Възползвай се от възможностите, които ти дава Бяла Карта, и се сдобий с мечтания нов дом за теб и семейството ти!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш