Кандидатствай Вход
Преди започване на нова работа – за какво да внимаваме?

Преди започване на нова работа – за какво да внимаваме?

  • Бяла Карта
  • 23.04.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1493

Началото на годината е подходящо време за всеки човек да планира реализирането на промяна и стартирането на напълно различен етап от живота си. Последното често се свързва и с търсенето на нова работа. В днешно време пазарът е доста глобализиран и динамичен, и смяната на работата е постоянно срещано събитие. Особено ако не си удовлетворен от досегашната си такава или пък смяташ, че имаш способности да постигнеш нещо много по-голямо. В никакъв случай обаче не бива да прибързваш и да подписваш договор с първата фирма, която ти отправи що годе добро предложение. Напротив, препоръчително е да помислиш внимателно, да проучиш фирмата и нейните практики, да поискаш повече информация за конкретната длъжност и условията на работа. В следващите редове ще изведем основните неща, на които да обърнеш внимание в тази посока.

Заплата и придобивки – разбира се, няма как да не започнем с тази страна на нещата. Каквото и да си говорим, всеки човек ходи на работа, защото се надява да печели добри пари и да гарантира нормален живот за себе си и своето семейство. Така че заплатата е един от първите елементи, на които трябва да се обърне внимание преди подписването на договор. В случай, че предложената такава от потенциалния ти работодател не те удовлетворява, не се притеснявай да споделиш с него съображенията си и да проведете допълнителни разговори по този въпрос. В същото време обаче бъди достатъчно дипломатичен и вземи предвид фактори като равнището на заплащането в сферата, твоят досегашен опит и задълженията, които ще трябва да извършваш. Освен самата заплата, е добре да се обсъдят и всички други вървящи с нея придобивки, например ваучери за храна, осигурен транспорт до офиса и т.н. Така ще можеш да вземеш най-точното и аргументирано решение за това дали да приемеш или откажеш съответната оферта.

Възможности за растеж -  препоръчваме ти да обърнеш внимание не само на настоящите условия, но и на бъдещите перспективи, които ти предлага дадена работа. Или казано с други думи, дали ще имаш възможност в бъдеще да получиш увеличение на заплащането, повишение в длъжност и възможност за развитие и усъвършенстване на собствените умения и способности. Подобни неща са от изключително голямо значение, защото на съвременния пазар на труда тенденциите се изменят доста бързо и няма как да знаеш в каква ситуация ще попаднеш след година или дори няколко месеца. Така че колкото повече знания, умения и реален практически опит си успял да натрупаш, толкова по-добре за теб.

Име и състояние на компанията – много е важно и в каква точно компания започваш работа с оглед сигурността по отношение на твоето професионално бъдеще. Специалистите съветват да се избягва постъпване на работа във фирми, преминаващи през кризисни периоди или пък изправени на ръба на фалита. В подобни фирми не знаеш кога ще настъпи моментът, в който работодателят просто ще прекрати дейността на организацията и ще изпрати всички служители обратно на пазара на труда. Такова развитие на нещата няма да е никак приятно за теб, особено ако е дошло ненадейно и не си имал време да си потърсиш друга работа.

Конкретните задължения и отговорности – по време на интервюто, преди приемане на работната оферта и при всеки друг удобен момент се опитвай да измъкнеш колкото се може повече информация за конкретните изисквания на длъжността. Попитай какви ще бъдат твоите ежедневни задължения и отговорности, дали има някакъв таргет, който ще трябва да спазваш през работния ден, налице ли са специфични очаквания на ръководството към теб. След като си изясниш всички тези точки, ще можеш по-добре да прецениш дали това е длъжността, отговаряща на твоите възможности и предпочитания, и позволяваща ти да трупаш опит и да се развиваш в бъдеще.

Шеф и колеги – елемент, който също не е за пренебрегване. Все пак това са хората, с които ще ти се налага да работиш ежедневно. Обикновено няма как предварително да знаеш дали вашите взаимоотношения ще протичат лесно и хармонично. Но е възможно да си направиш някои изводи на база получената информация от интервюиращия, кратката обиколка из офиса и запознаването с част от потенциалните ти бъдещи колеги. Ако по време на тези етапи забележиш нещо крайно негативно или дори шокиращо за теб в цялостната атмосфера и условия на работа, замисли се добре дали си попаднал на правилното място и си заслужава да се обвържеш сериозно с конкретната компания.

Търсенето на нова работа е период, който може да бъде свързан и с голяма доза несигурност във финансов план. Ако и ти си изправен пред подобен проблем, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Тази кредитна карта ще ти гарантира достъп до свежи средства винаги, когато имаш нужда от такива. Избирайки кредитна Бяла Карта, ти ще поставиш основите на бъдещото си финансово благополучие и реализирането на поставените цели в професионален и личен план.     

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш