Кандидатствай Вход
Предимства и недостатъци на сглобяемите къщи

Предимства и недостатъци на сглобяемите къщи

 • Бяла Карта
 • 12.03.2020
 • Лайфстайл
 • Коментари: 0
 • 2112

През последните години сглобяемите къщи се превърнаха в доста популярна алтернатива на традиционните домове. Значителна роля за това играят и многобройните рекламни материали, в които те са описвани като „модерно, енергийно ефективно и евтино решение за съвременния потребител“. Абсолютна истина ли са обаче така изброените характеристики и имат ли сглобяемите къщи недостатъци, които не се акцентират толкова в публичното пространство? На този въпрос ще се опитаме да отговорим в днешната статия от блога на Бяла Карта. По-надолу ще научиш кои са основните предимства и недостатъци от залагането на сглобяеми къщи като опция за нов дом.

Сглобяеми къщи – същност и изграждане

Преди да обърнем внимание на конкретните предимства и недостатъци, нека да разгледаме същността и метода за изграждане на стандартните сглобяеми къщи. Именно в метода за изграждане се крие главната разлика между тях и останалите типове домове. Всички сглобяеми къщи се доставят на клиента на части (или модули). Всичко се сглобява на място, като към тях се прибавят необходимите допълнителни елементи – врати и прозорци, водни и електрически системи, и т.н.  След като съответните сглобяеми къщи са готови, техните собственици могат да се нанесат веднага.

Предимства на сглобяемите къщи

Описаният дотук процес по изграждане на стандартните сглобяеми къщи носи редица предимства за клиента. Ето кои са те:

 • изгодни цени – изгодните цени са сред най-важните преимущества на сглобяемите къщи. Разбира се, тук трябва да се има предвид, че цените на отделните сглобяеми къщи могат да варират значително, в зависимост от типа на материалите и дизайна. Предимство е, че сроковете за построяване на сглобяеми къщи са доста по-кратки в сравнение с тези при традиционните домове, а това означава за теб спестяване на редица плащания към работниците или строителната компания.
 • бързина – и като заговорихме за срокове за построяване, ако искаш новият ти дом да бъде готов възможно най-бързо, заложи на сглобяема къща. Необходимите модули за тях могат да бъдат произведени в срок от два месеца. А самото сглобяване на конструкциите обикновено става за няколко дни.
 • енергийна ефективност – новите модели сглобяеми къщи са насочени към максимално повишаване на енергийната ефективност. Това става посредством специални геометрични форми на модулите, които гарантират увеличаване на естествената светлина в жилището. Други мерки, чрез които производителите помагат на своите клиенти да намалят битовите си сметки, са залагане на LED осветление, инсталиране на слънчеви панели и вкарване в употреба на рециклируеми материали.
 • шумоизолация – ако се насочиш към сглобяеми къщи, ще си осигуриш значително по-ефективна шумоизолация. В традиционните домове шумът се разпространява изключително лесно, което понякога се превръща в сериозен проблем. При сглобяемите къщи всеки модул е отделна конструкция с надеждна защита срещу прехвърлянето на звуци и шумове от останалите.

Недостатъци на сглобяемите къщи  

Ако обмисляш дали да заложиш на сглобяема къща, трябва да вземеш под внимание и някои техни недостатъци. В следващите редове ще видиш какво имаме предвид:

 • ограничения по отношение на дизайна – сглобяемите къщи вървят със значителни ограничения по отношение на дизайна. Няма кой знае колко опции във връзка с материалите, от които да бъдат направени модулите, както и с подредбата им. Добре е да вземеш под внимание това, защото ако си човек, който обича да експериментира и да има на разположение повече гъвкавост по отношение дизайна на дома си, едва ли ще останеш удовлетворен.
 • невъзможност за препродажба – специфичната структура на сглобяемите къщи ги прави доста трудни за препродажба. Предвид бързата изработка и изгодните цени на модулите повечето хора предпочитат да си ги закупят нови. Така че ако си търсиш жилище, в което да останеш за кратко и след това да го препродадеш, не бихме ти препоръчали да се насочваш към този тип строителство.
 • ниска пожароустойчивост – стените и таваните на повечето сглобяеми къщи са направени от дърво. Това прави тяхната пожароустойчивост сравнително ниска, спрямо жилищата, изградени от тухли или бетон.

Независимо дали предпочиташ сглобяеми къщи или друг тип жилище, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни средства за дофинансиране на покупката или пък за последващо обзавеждане на жилището. Избери кредитна карта Бяла Карта и отправи смело погледа си към нов, по-уютен и комфортен дом за теб и твоето семейство! 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш