Кандидатствай Вход
Прекалена вглъбеност в целите – защо не трябва да се допуска?

Прекалена вглъбеност в целите – защо не трябва да се допуска?

  • Бяла Карта
  • 01.05.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1187

Няма по-хубаво нещо от това човек да има визия за своето бъдеще. Или казано с други думи, планове, мечти и цели, които се стреми да реализира. Проблемите обаче се появяват, когато въпросните цели се превърнат във фикс идеи и прекалената вглъбеност в тях ни кара да забравим за останалите важни неща в живота. Защото никоя цел или мечта, независимо дали става въпрос за професионална или лична такава, не може да бъде единственият смисъл на нашето съществуване. Животът е съвкупност от моменти и преживявания, на които трябва да се наслаждаваме максимално. В противен случай просто ще изгубим своята душевност, емоционално равновесие и радости в ежедневието.

Какви последствия носи прекалената вглъбеност в целите?

Негативните последици за нас от прекалената и на моменти маниакална вглъбеност в целите могат да са наистина големи. Започвайки от загуба на връзката с цялостната картина на нашия живот и ежедневие, и стигайки до съществуването в постоянен стрес и липса на радости и приятни мигове. Ето малко по-подробно описание на тези последици:

  • проблеми с мотивацията – това може би на пръв поглед ще ти се стори малко изненадващо. Общоприетото разбиране е, че наличието на дадени цели, които да се преследват (най-вече в професионален план), дава допълнителна мотивация на човек и го кара да вложи повече усилия и старание в съответната дейност или задача. Това обаче невинаги е така. При прекалена вглъбеност в целта и превръщането й във фикс идея, може да се получи точно обратният ефект. Особено ако мине известен период от време и целта все още не е постигната. Подобна ситуация е възможно да демотивира човек и да го накара да се чувства безполезен или недооценен. Което логично води до загуба на желание за извършване на конкретната дейност и дори попадане в различни депресивни състояния.
  • загуба на цялостната картина – още една неприятна последица от прекалената фиксация върху една единствена цел. Ако не е способен навреме да овладее тази фиксация, човек може да загуби поглед върху цялостната картина на своя живот. Или казано по друг начин, да пренебрегне напълно останалите дейности или занимания, които до момента са му носили удовлетвореност, и да се дистанцира от своите близки и приятели. Немалко са примерите за хора, които са толкова обсебени от идеята за професионален успех, че буквално съсипват личния си живот и взаимоотношенията си с околните. Препоръчваме ти да избягваш подобни крайности, защото те няма да ти донесат нищо добро.
  • постоянен стрес и напрежение – безспорен факт е, че усиленото преследване на дадена цел е свързано с високи нива на стрес и напрежение. А когато тя се е превърнала в нещо толкова жизненоважно, положението става още по-лошо. Без човек да го осъзнава, мислите му през по-голямата част от деня са свързани само и единствено с тази цел. Ако става въпрос за постижение или израстване в кариерата, той непрекъснато се притеснява за това дали в конкретния момент е изпълнил задълженията си по най-добрия начин, можел ли е да направи още нещо, допуснал ли е някакви грешки. Подобни мисли изтощават психически и емоционално човека и обикновено понижават неговата работоспособност и като цяло активност през деня.
  • пропускане на малките радости в живота – и не на последното място, фиксирането в дадена цел общо взето поставя човек в постоянно положение на „изчакване“. Какво имаме предвид? Той често пренебрегва настоящите възможности за хубави моменти и прекарвания в името на някаква бъдеща голяма и дългосрочна цел. По този начин сам си отнема голяма част от радостите и прави своето ежедневие по-сиво, обикновено и концентрирано изцяло върху една точка.

Как да се справим с подобен проблем?

Ако и ти имаш проблеми с някои от признаците, описани дотук в текста, значи е време да вземеш сериозни мерки. Какви са методите за преодоляване на прекаленото вглъбяване в дадена цел? Едната възможност е като цяло да избягваш поставянето на дългосрочни цели в своя живот, но това е прекалено крайна мярка. От друга страна, можеш да се опиташ да намериш добрия баланс между настоящите преживявания и бъдещите цели, за което се изисква висока степен на владеене и самоконтрол. И най-подходящата опция е да се съсредоточиш върху своите собствени действия, а не толкова върху потенциалния резултат от тях. Така от една страна отново ще се стремиш да си изпълняваш задълженията по най-добрия начин, а от друга – ще се чувстваш удовлетворен от себе си и ще намалиш до минимум нивата на стрес и напрежение.

Понякога човек има нужда просто да избяга за малко от ежедневния стрес и да се наслади на кратка ваканция с приятели, екскурзия до непознати за него места или отдаване на нови хобита. Която и от тези опции да е предпочитаната от теб, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш допълнително финансиране точно тогава, когато ти трябва най-много. Избери кредитна Бяла Карта и живей живота, който искаш!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш