Кандидатствай Вход
Професионални умения, които вече не впечатляват работодателите

Професионални умения, които вече не впечатляват работодателите

  • Бяла Карта
  • 17.05.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1120

Ако си останал без работа, в следстве на мерките, взети от правителството за борба с коронавируса, вероятно вече започваш да се ориантираш към това да търсиш нова работа. Отворените позиции са по-малко, а кандидатите за работа повече. Реалността от преди 2 месеца бързо се промени. За да успееш да си намериш работа бързо, трябва да изпъкнеш. Първото, което евентуалният ти бъдещ работодател вижда e автобиографията ти (CV-то), ето защо е важно тя да бъде възможно най-добре направена.

В днешната статия в блога на Бяла Карта ще обърнем внимание на правилното попълване на CV-то – една дейност, която остава проблем за прекалено голяма част от работещите хора у нас. Принципът „Колкото повече, толкова по-добре“ невинаги е валиден, когато става въпрос за автобиографията, с която кандидатстваш за дадена работна позиция. Всъщност твоето CV е най-ефективно тогава, когато съдържа само и единствено нещата, от които би се интересувал потенциалния ти работодател. По-надолу ще ти дадем няколко примера за професионални умения, които вече не впечатляват работодателите и съответно не е нужно да се пишат в автобиографията:

1. Microsoft Office – работата с продуктите на Microsoft Office се превърна в базово умение, което трябва да владее всеки кандидатстващ за позиция, включваща дейности на компютър. Посочването на въпросното умение в CV-то едва ли ще ти даде някакво предимство пред останалите. Даже е възможно да се превърне в недостатък, ако нивото на владеене, което си вписал, не е най-високото. В този смисъл по-добре помисли за други по-специфични компютърни програми, с които имаш способността да работиш и които биха ти били от полза за успешното справяне на желаната работна позиция.  

2. Остарели езици за програмиране – сферата на програмирането е една от най-добре платените, но и от най-динамичните на съвременния пазар. Ако искаш да си кокурентноспособен в нея, трябва непрекъснато да усвояваш нови знания и умения в съответствие с пазарното търсене и тенденции. Да посочваш остарели и все по-рядко използвани езици за програмиране в своето CV е не просто излишно, а сериозна грешка, която ще те представи в негативна светлина пред работодателите. Така че съветът ни към програмистите е много да внимават какво попълват в автобиографията си, както и редовно да я актуализират на база преминатите курсове и обучения, и усвоените умения в работната практика.

3. Умения за работа в екип – това също не е нещо, което би трябвало да посочваш изрично при всяко едно кандидатстване за работа. Ясно е, че някои хора са по-продуктивни, когато работят сами, докато други предпочитат груповите проекти или задачи. Така или иначе обаче в съвременния динамичен бизнес свят работодателите очакват от своите служители да бъдат достатъчно гъвкави и да се адаптират успешно към промени в работната среда и обстановка. Което прави специалното отбелязване на умението за екипна работа в автобиографията напълно ненужно.

4. Социални мрежи – въпросът с уменията за използване на социалните мрежи е доста сложен. Днес почти всички млади хора наричат себе си „експерти по социалните мрежи“. Истината е обаче, че по-голямата част от тях ги използват просто за забавление и нямат представа как чрез тези канали може да бъде проведена ефективна ПР или рекламна кампания. Бихме ти препоръчали да посочваш словосъчетанието „социални мрежи“ в CV-то си само ако си ги използвал в досегашните си работни позиции и проекти, и си постигнал конкретни резултати за съответния бизнес.

5. Език, който само си учил в училище – ще дадем пример, за да разбереш най-добре какво имаме предвид. Записал си английска паралелка в гимназията и ти се е наложило като втори език да учиш например немски или френски. Откакто си завършил, въпросният втори език не си го ползвал въобще в професионалния или личния си живот. Дали ще можеш успешно да изпълняваш задълженията си на работна позиция, в която се изисква отличното или поне сравнително доброто му владеене? Отговорът е по-скоро не. Следователно е по-добре да пропуснеш отбелязването му в CV-то си.

6. Изпълнение на административни задачи – в това число подредба на документи, работа с бази данни и извличане на най-важната информация от тях. Бъди сигурен, че за каквато и длъжност да кандидатстваш, работодателят ще очаква от теб понякога да се занимаваш и с подобни задачи. А ако си работил нещо специфично в сферата на администрирането, колконката за досегашния ти работен опит ще го покаже. Така че не е нужно да го посочваш още веднъж и в раздел „Умения“.

Твоята кредитна карта Бяла Карта винаги ще бъде до теб и ще подпомага професионалното ти развитие. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни финансови средства, с които да покриеш настоящите си разходи в рамките на преходен период при преместване в друга фирма или пък да финансираш курсове и обучения за обогатяване на професионалните си умения. Кредитна карта Бяла Карта – верният избор, отвеждащ те по пътя към успеха!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш