Кандидатствай Вход
Защо първите месеци от годината са най-подходящи за търсене на нова работа?

Защо първите месеци от годината са най-подходящи за търсене на нова работа?

  • Бяла Карта
  • 03.01.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 868

Началото на годината и по-специално месеците януари и февруари се считат за период, през който активността на трудовия пазар е сравнително ниска, а търсенето на нова работа – обречено на неуспех. Подобна представа се дължи от една страна на факта, че този период е разположен неизменно след коледно – новогодишните празници, а от друга – на практиката на повечето фирми именно през него да прецизират бюджетите си и да правят по-изчерпателно разписание на своите цели и задачи за новата година. Истината обаче е съвсем друга. Ако не си доволен от настоящата си работа и искаш да я смениш максимално скоро, може би точно през януари или февруари ще откриеш това, което търсиш. Ето няколко причини да не „проспиваш“ началото на годината:

1. Конкуренцията е по-малка – именно поради представата за трудовия пазар в началото на годината, която споменахме по-горе, доста кандидати за работа (в това число значително квалифицирани и добре подготвени такива), намаляват своята активност и изчакват настъпването на пролетните месеци. Последното съвсем естествено води до намаляване на конкуренцията и поява на неочаквани шансове в кариерен план. Или казано с други думи, през януари и февруари би могъл дори доста по-лесно да получиш желаната работна позиция, отколкото през останалите части от годината.

2. Финансовите ограничения пред фирмите не са толкова сериозни – както търсенето на нови служители, така и последващото им назначаване с конкретна заплата, придобивки и т.н., костват значителни разходи за корпоративните организации. Разходи, които трябва да бъдат внимателно съобразени с техните годишни бюджети и финансовите средства, отделени за такива цели. Напълно обяснимо през втората част от годината въпросните финансови средства вече стават силно ограничени и обикновено се влагат само и единствено в специалистите, от които фирмата има най-голяма и спешна нужда. Не така стоят нещата в началото на годината, когато бюджетите са тъкмо сглобени, а предвидените за целите на подбора финанси са в пълен размер. В този смисъл ако кандидатстваш през януари или февруари, намаляваш до минимум риска да бъдеш отхвърлен поради недостиг на средства на съответната компания и преустановяване на плановете й за разкриване на работната позиция.

3. Време за нови проекти – вярно е, че периодът, следващ веднага след коледно – новогодишните празници, може да бъде лежерен за доста фирми и корпоративни организации. Но в същото време за немалко от тях това е период, в който се стартират нови и важни за дейността и развитието им проекти. Проекти, изискващи наемането в определени срокове на талантливи и висококвалифицирани служители, способни да се справят с предизвикателствата и задачите по тях. Именно това може да е твоят шанс не само да заемеш работна позиция, отговаряща на уменията и интересите ти, но и да наложиш своите изисквания по отношение на заплащане и придобивки.

4. От временна към постоянна работа – в много сфери работата през зимния сезон (и то не само по време на празниците) се увеличава и съответно е нужно наемането на служители на временна заетост. Като примери за такива сфери могат да се посочат туризма, ресторантьорството и т.н. По принцип временната заетост не е особено предпочитан вариант за хората, които търсят сигурност по отношение на личните финанси и бъдещите перспективи в кариерен план. Съветваме те обаче да не бързаш да отхвърляш всички предложения от тази категория. Временната работа понякога е възможно да стане постоянна, особено ако става въпрос за корпоративни организации с добро име на пазара и сериозно отношение към служителите.

5. Отличен старт на годината – намирането на добре заплатена работа, която същевременно удовлетворява нуждите ти във връзка с баланса между професионален и личен живот, безспорно ще бъде отличен старт на годината за теб. Старт на годината, който ще ти позволи да планираш по-добре целите и перспективите си до нейното изтичане. Гарантирането на сигурност във финансов план още в началото на годината е възможност за по-спокойно преосмисляне на приоритетите в живота и създаването на план, който действително да отговаря на твоите интереси и тези на близките ти хора.

Периодът на търсене на нова работа безспорно може да е доста стресов от финансова гледна точка. Ако имаш нужда от допълнителни средства за покриване на текущи разходи или инвестиране в себе си (посредством различни курсове и обучения), твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Това е кредитната карта, която винаги ще бъде до теб и ще ти осигури необходимото финансиране. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и отправи смело поглед към по-доброто бъдеще!  

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш