Кандидатствай Вход
След Брекзит: Ще поскъпне ли роуминг услугата от Великобритания?

След Брекзит: Ще поскъпне ли роуминг услугата от Великобритания?

  • Бяла Карта
  • 29.06.2016
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2236

Малко изненадващо, но темата за това дали роуминг таксите към Великобритания няма да се върнат отново на позабравените през последните години космически нива, е може би от най-обсъжданата след референдума, на който 52% от британците поискаха островът да излезе от Европейския съюз.

Странно е от една страна, защото не е ясно как и дали мъглявият Албион ще скъса връзките с континентална Европа. А още по-малко са известни каквито и да е детайли. Всичко ще е въпрос на преговори, за които не са известни дори и изходните позиции, а камо ли как ще се развият. А въпросите за това дали ще има мита в търговията между Великобритания и ЕС и дали местният трудов пазар ще въведе рестрикции за чужденци определено са по-важни от този за роуминга.

И все пак – роуминг регламентът, който в продължение на години стъпаловидно намаляваше таксите, насърчи европейците да общуват свободно, когато са в друга държава от общността.

В момента са в сила последните пределни цени за надбавката за използване на мобилния телефон на територията на ЕС. Ограничението за телекомите в България е да не събират повече от 37 ст. без ДДС за минута изходящо обаждане. Пределната цена на SMS-ите в роуминг е едва 11,73 ст., а един мегабайт мобилен интернет в роуминг не може да струва повече от 39,12 ст. Тези цени обаче ще са валидни до 15 юни 2017 г.

След това роумингът отпада изцяло и всички европейски потребители ще плащат за използването на тези услуги без никакви такси според абонаментния план, който ползват, независимо в коя държава от Европейския съюз се намират.

А да ползваш български телефон, на българска цена, при ясни условия и без каквито и да е допълнителни надбавки във Великобритания звучи наистина привлекателно. Според данните на британското статистическо бюро от миналата година на Острова живеят 49 000 души, родени в България. Според неофициални оценки обаче реалният брой на нашенците там е доста по-внушителен – около 130 000 души. Във всеки случай иде реч за сериозен брой сънародници, чиято съдба ще продължи да бъде свързана с Великобритания и в бъдеще и които ще продължат да имат нужда от комуникации. Според представители на мобилните оператори у нас категорично трябва да е ясно, че към сегашния момент всички спекулации за това как роумингът във Великобритания след Брекзит отново ще стане скъп, не са нищо повече от спекулации. Няма непосредствена опасност от това тарифите да тръгнат отново нагоре, обясняват български специалисти от телеком бранша. А обосновката им е напълно логична – от една страна е роуминг регламентът, който принуди телекомите да намаляват цените. Често се забравя обаче, че неговите разпоредби, освен на територията на страните от ЕС, се прилагат и извън него. При това прецедентът не е за една, а за цели три държави, в които не се вее синьото знаме с жълтите звезди. Това са Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Съвсем отделен е въпросът, че роуминг регламентът на ЕС задава пределни стойности, които задават рамките на търговските споразумения, подписвани от телекомите на двустранна основа. Така че в момента има действащи договори между всички български и британски телекоми на цени на едро, които са по-ниски от тези, заплащани от крайните клиенти. Валидността на тези споразумения е съобразена с датата 15 юни 2017 г., от която на територията на ЕС не би трябвало да се събират каквито и да е такси за роуминг. Какво ще стане след тази дата е също толкова неясно като самата процедура на Брекзит, но във всеки случай британските мобилни оператори по никакъв начин няма да имат интерес да ограничават комуникациите на клиентите си, когато са зад граница. Неслучайно телеком гигантът Vodafone беше една от компаниите, които най-яростно се обявиха срещу излизането на Острова от ЕС. Буквално ден след референдума Vodafone Group Plc обяви, че обмисля да премести своята централа извън Великобритания, заради резултата от всенародното допитване. Позицията на телеком гиганта е, че иска да продължи "да се възползва от свободното движение на хора, капитал и стоки". А основната част от приходите на Vodafone Group не са от Обединеното кралство, което осигурява едва 11% от приходите, а от ЕС - 55%. Компанията обяви, че иска да засили отношенията си с Брюксел, като за тази цел започва да наема лобистки екип в столицата на Белгия. Освен това Vodafone възнамерява да представя вече финансовите си отчети в евро, вместо в лири. Освен Vodafone има и редица други големи компании, които открито заявяват, че обмислят оттегляне. Сред тях са авиокомпанията EasyJet Plc и компанията за кредитни карти Visa Inc.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш