Кандидатствай Вход
Смяна на професията – мисия възможна ли е?

Смяна на професията – мисия възможна ли е?

  • Бяла Карта
  • 03.06.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1425

Съвременните тенденции на трудовия пазар и като цяло в света на бизнеса са изключително динамични и променливи. Нерядко срещано явление е внезапното свиване на определени индустриални сфери и дейности, както и развитието на нови такива. Явление, което в повечето случаи налага преквалифициране на работниците и служителите и тяхното насочване по съвсем нови професионални пътища. А понякога се случва и самият човек да не е удовлетворен от това, което работи, и да съжалява, че е избрал конкретната професия.

Независимо дали става въпрос за структурни промени в икономиката или лична неудовлетвореност от избрания кариерен път, в такива случаи се налага да се вземе едно доста смело решение, а именно – за смяна на професията. Мисия възможна ли е подобна смяна и води ли тя до прекалено големи сътресения в професионалния и личния живот на човека? Нашият отговор е не, стига целият процес да става постепенно, внимателно и при наличието на добре изготвен предварителен план. В следващите редове ще разгледаме основните моменти, към които трябва да обърнеш погледа си при преминаване през такъв процес.

На първо място, трябва да се увериш, че смяната на професията е наистина правилното решение за теб. Направи равносметка на професионалния си живот досега и помисли на какво точно се дължи неудовлетвореността ти от твоята настояща работа. Дали тя е свързана с факта, че работиш нещо, което не ти харесва и не предизвиква никакъв интерес и мотивация в теб, или пък се дължи на лоша атмосфера във фирмата и неразбирателства с колеги или шефове. Защото ако е налице вторият вариант, няма абсолютно никакъв смисъл да правиш подобни кардинални промени. Достатъчно ще е само да си потърсиш друга фирма в бранша, където ще се чувстваш по-добре и ще си заобиколен от хора, с които можеш да намериш общ език.

В случай обаче, че спецификата на работата е причина за твоята неудовлетвореност и си твърдо решен, че не искаш да се развиваш в съответната сфера, то наистина се налага да предприемеш смяна на професията. Горещо ти препоръчваме да не бързаш прекалено с този процес. Първо е добре да помислиш с какво точно искаш да се занимаваш, имаш ли таланта и способностите да го правиш, и налице ли са възможности за развитие и израстване в избрания от теб професионален отрасъл. Не разчитай само на информация от интернет, а потърси контакт с познати и непознати хора, занимаващи се с въпросната дейност. Специалистите, притежаващи години опит и извървели трудния път на навлизането и развитието в дадена професионална област, най-точно могат да ти обяснят как всъщност стоят нещата в нея и кои качества и умения са от първостепенно значение за постигане на желания успех. 

Трябва да ти бъде повече от ясно, че преходът към новата професия съвсем няма да бъде лесен, гладък и безпроблемен. В този смисъл преди да го направиш, е добре да се погрижиш за усъвършенстването на уменията, които ще са ти нужни. Една мъдра идея е да комбинираш настоящата си работа с курсове за професионално развитие в избраната от теб сфера. Така ще можеш най-накрая да тръгнеш по пътя, за който мечтаеш, като в същото време запазиш сегашния си източник на доходи и сигурност. Избягването на финансовите проблеми и притеснения е ключов фактор в преходния период, който ти позволява да насочиш съзнанието си изцяло към усвояването на новите умения и способности.

Когато вече се смяташ за готов да започнеш работа в различна професионална област, огледай добре предлаганите на пазара позиции. Прочети подробно какви биха били твоите задължения и отговорности на съответната длъжност, дали се изисква опит, специални умения и т.н. Също така събери колкото се може повече информация за конкретната фирма от сайтове и форуми, приятели и познати, които са работили там. А за всичко останало ще имаш възможност да попиташ при евентуално явяване на интервю. Яснотата по отношение на това с какво ще се занимаваш винаги е важна при започване на нова работа. А ако въпросната работа е в съвсем различна професионална сфера от тази, в която си бил досега, си е направо задължителна.  

Бъди внимателен и целенасочен в процеса на смяна на професията, защото всяка грешка в това отношение може да ти струва много скъпо. Няма да имаш безкрайно много възможности да сменяш професията си. Ако пък имаш нужда от финансова подкрепа в преходния период, кредитна карта Бяла Карта винаги ще е насреща да ти помогне. Тази кредитна карта ще ти осигури допълнителни средства точно тогава, когато са ти най-много необходими. Бяла Карта е твоята кредитна карта, която се наглася само и единствено спрямо твоите лични нужди, навици и предпочитания.  

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш