Кандидатствай Вход
Свети Валентин: Странни традиции и защо някои хора обичат да ги мразят

Свети Валентин: Странни традиции и защо някои хора обичат да ги мразят

  • Бяла Карта
  • 13.02.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1387

От Япония до Естония, всяка култура има своите специфични обичаи за празнуване на фестивала на любовта.

За някои, Свети Валентин е ден, в който хората бързат да купят цветя и да правят резервации за ресторанти в последния момент. За други, това е най- романтичният ден в годината.

Дали го обичате или мразите, Свети Валентин е днес. За това ви предоставяме информация за историята около празника, традиции и суеверия, ако имате нужда от вдъхновение.

Историята на Свети Валентин

Като Хелоуин, произхода на честването на Свети Валентин се корени в езичеството, по-конкретно във фестивал на плодородието наречен „Луперкалии“, според National Geographic. Фестивалът е бил много популярен до 5 век сл. н. е. и е бил честван всяка година на 15-ти Февруари. Обичаят повелявал, че мъжете е трябвало да използват направени от кожата на коза или куче камшици, с които да потупват млади девойки, за да увеличат тяхната плодовитост.

Луперкалии бил толкова популярен, че православната църква не е могла да попречи на езичниците да вземат участие в ритуала и впоследствие променили фестивала да бъде християнски празник, който свързали с легендата за Свети Валентин.

Свети Валентин е бил екзекутиран от римския император Клавдий II, за това, че е бил хванат да провежда тайни сватбени церемонии, които по това време били забранени от императора с цел да заздрави своята армия.

Историята гласи, че Валентин е изпратил последното си любовно писмо до дъщерята на тъмничаря, с подпис „От твоя Валентин“ и така се е зародил празника.

Каква е историята на картичките за Свети Валентин?

Валентинките са били популярни още в Средновековието, въпреки че писмени свидетелства за тяхното съществуване са започнали да се появяват едва след 1400 г. Най-старата валентинка, която все още съществува, е поема написана през 1415 г. от Чарлс, Херцог на Орлеан към неговата жена, докато той е бил под стража в Кулата на Лондон, след като е бил заловен при битката при Агинкур. Сега тя е част от колекцията на Британската библиотека.

До средата на 18-ти век е било често срещано разменянето на малки символи на привързаност или ръчно написани бележки между приятели и любовници от всички социални класове, но най-много популярност получават валентинките при въвеждането на пощенските услуги и пликове през 19-ти век.

Според History Channel, първите масово възпроизвеждани валентинки са дошли от американката Естер Хоуланд през 1840 г. Позната като „майката на валентинки“, тя е правила сложни творения с истинска коприна, панделки и цветни рисунки по-известни като „изрезки“.

Днешно време е изчислено, че около 1 билион Свети Валентински картички се изпращат по света всяка година, правейки ги втори по продажби на празнични картички след коледните. Около 85% от всички валентинки се закупуват от жени, според Асоциацията на Празничните Картички.

Свети Валентин по света

Япония: Японските фирми за шоколад правят половината от годишните си продажби в седмицата преди Свети Валентин, въпреки, че мъжете не са тези, които дават трудно изработените си пари. В Япония е традиция за жените да глезят половинките си. Не всичко обаче е розово за мъжете – очаква се от тях да върнат жеста на Белия Ден, който се пада на 14-ти Март.

Южна Корея: В Корея правят дори повече. Освен, че празнуват Свети Валентин и Белия Ден, също така честват Черния Ден (14-ти Април), на който много хора, които не са във връзки се срещат в ресторанти, за да ядат черни спагети и да скърбят/празнуват, това че са сами.

Франция: В миналите дни, както гласи легендата, необвързаните мъже и жени от селото се провиквали едни на други от къщи на противоположните страни на пътя, за да намерят половинка. Това се е наричало "loterie d'amour" (любовна лотария). Ако двойката не е успешна, вгорчерните жени изгаряли снимки на мъжа, който ги е отхвърлил, на огън докато крещяли името му. Това впоследствие води до забраняване на ритуала.

Германия: Въпреки че Свети Валентин не е популярен празник в Германия до след края на Втората Световна Война, германците имали вече уникална традиция за празника – в техните валентинки присъствали както рози и любовни сърчица, така и прасета. Прасето е традиционен символ на късмет – също така марципанови прасенца се раздават на семейство и приятели за Нова Година.

Финландия и Естония: В тези държави, Свети Валентин е както празник на приятелството така и на романтичната любов. На двата езика наименованието на празника на 14-ти Февруари се превежда като Ден на приятелството.

Уелс: В Уелс, вариация на Свети Валентин се празнува на 25-ти Януари в чест на Свети Дуинен покровител на уелските любовници.

Китай: „Qixi” е еквивалентен на Свети Валентин празник в Китай, който се пада на седмия ден от седмия лунен месец всяка година. По познат като Фестивалът на Седмата Нощ, обичаят датира от една стара легенда, в която Zhinu – дъщерята на небесния цар и Niulang – беден пастир се влюбват, сключват брак и имат близнаци. Разделени от бащата на Zhinu, двамата успяват да се съберат отново само за една вечер всяка година.

За да отбележат този празник, млади девойки подготвят дарове от пъпеш и други плодове за Zhinu с надежда да си намерят добри съпрузи. Също така, двойки посещават храмове, за да се молят за щастие и просперитет.

Филипините: Докато честването на Свети Валентин е близко до това в западните страни, практиката за празнуване на масови сватби придобива популярност в последните години, водейки до стотици двойки, които се обвързват или подновяват клетвите си в моловете или други публични места.

Ако и си привърженик на празника и още не си помислил за подарък за любимия човек, време да е побързаш. Можеш да купиш цвете, шоколадови бонбони или балони и плюшено сърце, на което пише „Обичам те“. Можеш да се довериш на себе си и да направиш нещо от сърце – да сготвиш и да създадеш романтична обстановка в къщи, да направиш ръчна картичка или просто да намериш нов начин да покажеш чувствата си. Или пък ако си традиционалист и искаш да отпразнуваш празника с вечеря навън, бързо хващай телефона и направи резервация. Независимо какво ще избереш, не забравай, че Бяла Карта и винаги насреща да ти помогне да посрещнеш непредвидени или по-високи разходи. Затова бъди щедър в начина, по който ще покажеш любовта си, и продължавай да я показваш и през идните 365 дни от годината до следващия Свети Валентин

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш