Кандидатствай Вход
Съвети за сигурно и спокойно пътуване при лошо време

Съвети за сигурно и спокойно пътуване при лошо време

  • Бяла Карта
  • 23.01.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 852

Повече от ясно е, че никой не би искал да пътува, докато навън вали дъжд, има натрупан сняг или пък е налице буря. За съжаление обаче през зимния период от годината често ни се налага да предприемаме пътувания с различни превозни средства при наличието на подобни метеорологични условия и фактори. При такава ситуация трябва да сме много внимателни и да се погрижим както за нормалното протичане на пътуването, така и за личната си сигурност и безопасност. В следващите редове ще изведем няколко съвета и полезни практики, следването на които би ти било от голяма полза по отношение на споменатите аспекти.

Следи редовно прогнозата за времето – през зимните месеци несъмнено е добра идея да следиш редовно прогнозата за времето, за да можеш да прецизираш плановете и ангажиментите си според очертаващите се метеорологични условия навън. Особено важно е да правиш това, когато знаеш, че съвсем скоро ти предстои някакво пътуване. Развитието на технологиите и възможностите на мрежата вече позволяват човек да преглежда актуализирани метеорологични прогнози по всяко време през лаптопа или мобилното си устройство. Използването на тези възможности ще ти позволи да бъдеш една стъпка напред и да не попадаш в неприятни или дори рискови от гледна точка на живота и здравето ти ситуации.

Внимателно шофиране при мокра настилка – мократа пътна настилка е може би най-коварният риск дори и за шофьoри с достатъчно голям опит. Наглед лекото приплъзване на превозното средство по нея може да се превърне в предпоставка за доста тежки и опасни инциденти. Затова ти препоръчваме да бъдеш особено внимателен, когато караш на подобна настилка. Шофирай с по-ниска скорост от обичайната, дръж здраво кормилото и бъди максимално концентриран при извършването на завоите. Не забравяй, че отличният контрол върху превозното средство във всеки един момент има значение не само за твоята лична сигурност и безопасност, но и за тези на останалите участници в движението.

Избягвай дългите самолетни линии – периодите през зимата, в които се наблюдават обилни снеговалежи и сериозни бури, обикновено са съпроводени и с проблеми във въздушния транспорт и отмяна на полети. В такива периоди ти препоръчваме да избягваш дългите самолетни линии и особено тези с прикачвания. Те могат буквално да те поставят в един своеобразен капан. Представи си, че вторият самолет, на който трябва да се прикачиш, бива отменен заради лошо време. Това ще те остави „закотвен“ на междинно летище, без ясна представа кога и как ще имаш възможност да продължиш нататък. В комбинация със студа и снега, както и с изнервените или  разгневени хора около теб, подобно преживяване със сигурност ще остави доста неприятни спомени в съзнанието ти.

Закупувай самолетни билети с кредитна карта – още един съвет, свързан с потенциалната отмяна на самолетни полети през зимата. Такава отмяна е възможно да доведе не само до нежелани забавяния и престои на неочаквани места, но и до загуба на финансови средства за теб. Повечето авиокомпании имат практиката при отменени полети да връщат парите само и единствено на тези клиенти, които са платили с кредитна карта. За да не бъдеш сред ощетените, те съветваме да използваш твоята кредитна карта Бяла Карта за плащане на самолетните билети. Кредитна карта Бяла Карта ще ти гарантира финансова защита и няма да позволи клиентските ти права да бъдат нарушени дори при извънредни ситуации и обстоятелства.  

Винаги тръгвай по-рано – запомни, че по време на зимния период  трябва да си готов за пътуване малко по-рано от обикновено. Няма значение дали ще използваш собствен транспорт или пък ще гониш автобус или самолет. Лошите метеорологични условия биха могли в единия случай да удължат пътуването с автомобила ти, а в другия – да доведат до изпускане на обществения превоз, за който си направил резервация. Освен това тръгването в последния момент обикновено  е свързано с излишно бързане и припряност, които на недобре изчистената зимна настилка е възможно да ти костват сериозни последствия.

И един последен съвет – когато ти предстои пътуване през зимата, се погрижи твоята кредитна карта Бяла Карта да е винаги до теб. Бяла Карта е международна кредитна карта, която е призната навсякъде по света и може да се използва на разнообразни места – от летища и агенции за наемане на коли до хотели, магазини и други търговски обекти. Кредитна карта Бяла Карта ще ти гарантира финансова сигурност и спокойствие, независимо от ситуацията или метеорологичната обстановка, в която си попаднал по време на пътуването си.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш