Кандидатствай Вход
Топ 10 книги за лични финанси, които ще останат в историята

Топ 10 книги за лични финанси, които ще останат в историята

  • Бяла Карта
  • 02.05.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2657

Книгите за лични финанси са четива, които заслужават вниманието на всеки – те съдържат много ценни съвети, полезни уроци и разсъждения за парите, които имаме нужда да знаем. Дори и да не си прочел всички книги, свързани с парите и управлението на финансите, то е добре да си наясно кои са книжните издания, които ще са ти полезни не само за разумни инвестиции, но и за житейски уроци.

Ето една селекция от 10 книги, които ще останат в историята с финансовите уроци, на които ни учат:

1. „Най-богатият човек във Вавилон“ от Джордж Клейсън – Вавилонските притчи за придобиване на богатство вдъхновяват инвеститорите от 20-те години на миналия век. Подобно на повечето от финансово, ориентираните книги, които следват, „Най-богатият човек във Вавилон“ подчертава, че трябва да се спестява, а не да се харчи безразборно. Въпреки това, книгата също така настоява, че благотворителността е също толкова важна. Един от цитатите в книгата гласи: "Разпределяйте  разходите си, за да имате монети да платите за нуждите си, да платите за удоволствията си и да възнаградите желанията си, без да харчите повече от девет десети от приходите си". Книгата е пътеводител във финансовия свят за онези, които се чувстват несигурни в него, но е в помощ и на опитните инвеститори. Защото принципите, които движат парите, са винаги едни и същи.

2. „Богат татко, беден татко“ от Робърт Кийосаки и Шарън Лектър – една от най-популярните книги за лични финанси. Едно от нещата, на които ни учи е, че докато работиш за постоянна заплата, може да започнеш най-добрата си инвестиция и да купиш имот или бизнес. Или още по-добре, направете това, което направи самият Kiyosaki, и напишете най-продаваната книга. Най-добър цитат: "Ключът към финансовата свобода и голямото богатство е способността или умението на човека да конвертира доходите си в пасивен доход и/или доход от портфейл."

3. „The Millionaire Fast Lane“ от MJ DeMarco - Работете здраво, спестявайте 10% и се пенсионирайте на 65 години, защото 1) - финансовите пазари са просто твърде неустойчиви и 2) - ще бъдете в инвалидна количка до момента, в който действително трябва да се пенсионирате, според автора MJ DeMarco. По-добра стратегия е да се използва нестабилността на финансовите пазари, за да забогатеете бързо и да се насладите на това сега.

4. „Твоите пари или твоят живот“ от Вики Робин - Противно на общоприетото схващане, ако живееш по-пестеливо, увеличаваш (а не намаляваш) качеството на живота ви. Най-добър цитат: "Условията са се променили, но ние все още работим финансово по правилата, установени по време на Индустриалната революция - правила, основаващи се на създаването на повече материални притежания, но високият ни стандарт на живот не доведе до високо качество на живот - нас или за планетата. "

5. „Науката да станеш богат“ от Уо лъс Уотлъс - Макар че не съдържа нищо, което даже прилича на "наука", тази книга от 1910 г. осигурява интелектуалната рамка за хиляди лични семинари за изграждане на богатство. Авторът Уолъс Уотлъс вярва, че способността ви да натрупате богатство зависи пряко от това как мислите за него. С други думи, ако вярвате, че парите са коренът на всяко зло, никога няма да бъдете богат. Най-добър цитат: "Никой човек не може да се издигне до най-голямата си възможна височина в таланта на духовното развитие, освен ако няма достатъчно пари".

6. „Съседът милионер“ от Томас Стенли и Уелс Данко - Чрез изследване на домакинства в САЩ с нетна стойност от 1 милион долара или повече, идентифицират повечето хора като "Под нивото за натрупване на богатство" (UAW), които имат ниско нетно богатство в сравнение с доходите си. След това те дават съвети (като например спестяването от почивки), за да помогнат на хората да постигнат по-висока нетна стойност в сравнение с доходите си.

7. „Total Money Makeover“ от Дейв Рамзи - Всеки, който е слушал радиопредаването на Дейв Рамзи, знае, че е добре да спестявате пари, да се избягвате дългове и да изградите фонд за извънредни ситуации. Вместо обещания за весели и приятни авантюри, той предлага солиден основен съвет за всекиго и всеки човек. Най-добрият цитат: "Това, което съм направил, е опаковането на информацията, която е почитана във времето, в процес, който е осъществим и е вдъхновил милиони да действат".

8. „The Money Book for the Young, Fabulous & Broke“ от Сузи Орман - Повечето книги за лични финанси изглежда да са написани с очакване за пенсиониране. В това очарователно предложение телевизионната звезда Сузи Орман помага на милениалите да се ориентират в основите на финансовия свят, в това число да се справят с огромните студентски заеми и пазара на труда, който за младите хора е почти толкова мрачен, колкото и Голямата депресия.

9. „Мисли като милионер и ще станеш милионер“ от Т. Харв Екър - Ако сте бедни, това е така, защото мислите, че сте като беден човек и ако сте богати, това е така, защото смятате, че сте богат – така е според автора (и мултимилионера) Т. Харв Екър. За да направят нещата още по-лоши, бедните хора по същество програмират децата си да бъдат бедни, като им предоставят един мироглед, който прави невъзможно натрупването на богатство. Но не се притеснявай. Ако започнеш да мислиш като магнат, можеш и да станеш. Най-добрият цитат: "По-голямата част от хората просто нямат вътрешния капацитет да създават и задържат големи суми пари и нарастващите предизвикателства, които вървят с повече пари и успех".

10. „Мисли и забогатявай“ от Наполеон Хил - Още през 30-те години на миналия век авторът Наполеон Хил интервюира серия от милионери и филантропи, започвайки от стоманения магнат Андрю Карнеги. Резултатът е една от най-продаванте творби за самоусъвършенстване, която насърчава идеята, че "алчността е добра" - стига да сте готови да споделите своето богатство. Най-добър цитат: "Ако наистина желаете пари толкова силно, че желанието ви е мания, няма да имате никакви затруднения да убедите себе си, че ще го придобиете." Целта е да искаш пари и да бъдеш толкова решен, че да убедиш себе си, че ще го имаш.

Ако вече си прочел повечето книги и си на път да постигаш мечтите си, не забравяй и да поддържаш перфектното си кредитно досие и добра кредитна история. Бяла Карта ще ти помогне в тази задача, благодарение на редицата предимства, които ти носи.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш