Кандидатствай Вход
Цените на квартирите в София по време на Covid-19

Цените на квартирите в София по време на Covid-19

  • Бяла Карта
  • 04.05.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 482

Пандемията от Covid-19 и развитието й във времето се превърна в основен фактор, влияещ на икономиката. И в това няма нищо учудващо: повече от година вече, светът се бори с новия щам вирус, но и се приспособява и промяна с последствията от него.

Всяка една икономика е силно засегната от пандемията, като цените на имотите и квартирите определено са претърпели значителни промени. Това е така главно, заради факта, че с масовата дистанционна работа, хората не са задължени да живеят на определена локация и съответно - квартира. За хората, които живеят в столицата на квартира, дистанционната работа дава възможност да се преместят в родния си град и в собственото жилище, без това да има последствия за кариерата и работната им заетост. И тъй като много компании и сфери предоставят дистанционна работа, то това означава, че голяма част от работещите съвсем не са задължени да живеят в града, в който се намира офисът на компанията им. Напротив - работните задължения от понеделник до петък, вече могат спокойно да се изпълняват и от морския бряг и това вече, дори не е изненадващо. Защото 2020 г. ни доказа, че колкото и да не вярваме в работенето от вкъщи, то е напълно възможно и след няколко месеца локдаун, дори се свиква. Точно затова много служители на компании вече са разпръснати по различни градове из страната и това не пречи на работния процес да тече гладко и безпроблемно. Разбира се, стига компаниите да са достатъчно гъвкави и да умеят да менажират дистанционно служителите и процесите си.

Как обаче това повлиява на цените на квартирите в София?

Предлагането на жилища в столицата е силно засегнато от последствията от COVID-19, т.к. голяма част от наемателите имат вариант да напуснат квартирите си, по една или друга причина. Дали, заради преминаване към дистанционна работа или дори съкращение, или пък дистанционно обучение - голяма част от хората решават, че нямат толкова наложителна нужда да плащат наеми в София. По този начин се забелязва пренасищане на предлагането на жилища под наем в столицата. А това автоматично води и до понижаване на цените на наемите, с цел да се привлече бързо и лесно наемател.

Двустайните апартаменти в столицата вървят около 700 лв месечен наем, а едностайните в централната част на София - около 500-600 лв. В по-отдалечените квартали на столицата двустайните апартаменти са около 600 лв.

Освен че много квартири се освобождават и чакат своите нови наематели, се наблюдава и че наемодателите правят често реверанси с цената на наема, с цел да задържат наемателите за по-дълго.

С други думи, текущите наематели имат повече възможности да преговарят за наемите си, с оглед на трудната ситуация, в която се намират наемодателите.

Отделно, всички онези, които в момента търсят апартамент под наем, имат по-голям и разнообразен избор, в сравнение с 2019 г., когато опциите понякога бяха само между 2-3 подходящи апартамента, отговарящи на критериите.

Освен това, може да се отбележи и че интересът на наемателите се засилва и към повече квартали, благодарение на новите линии на метрото. Но като цяло, може да се заключи, че спрямо предходните години определено се забелязва спад в търсенето на квартири в София.

Когато става въпрос за наеми, няма как да не се спомене и че офис пространствата и бизнес имотите са тези, които понасят най-голям удар. Все повече компании напускат офисите си или ги редуцират до по-малки. Така, много бизнес сгради пустеят и чакат нови наематели, но прогнозите са, че дистанционната работа все повече ще се очертава като новото нормално. Това означава, че все по-малко фирми ще имат нужда да наемат отделни офис пространства и ще предпочетат да си спестят този месечен разход.

В тази динамична обстановка, можеш да се стремиш да поддържаш стандарта си на живот сравнително лесно и да покриваш всички изненадващи разходи, използвайки кредитно разплащателно средство. С кредитна карта Бяла Карта можеш да имаш пари всеки месец, когато си поискаш, дори и да не е настъпил денят за заплатата ти. Кандидатстването за кредитна карта Бяла Карта може да е по телефон или онлайн, като нямаш такси за издаване и обслужване. Кредитна карта Бяла Карта ти дава и удобната възможност да теглиш пари от банкомати в България, без да плащаш допълнителна такса за това. Тъй като кредитната пластика е небанков продукт, получаваш редица предимства, характерни именно за модерните разплащателни средства. Тези, които са пригодени да отговарят на твоите изисквания и начин на живот. За да кандидатстваш за кредитна карта Бяла Карта не е задължително да работиш на трудов договор и имаш шанс за одобрение при влошена кредитна история.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш