Кандидатствай Вход
Търсиш работа? 10 начина да намериш работа, която обичаш

Търсиш работа? 10 начина да намериш работа, която обичаш

  • Бяла Карта
  • 18.02.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 538

Повечето родители учат децата си, че когато порастнат могат да станат каквито пожелаят. Какво обаче става с тези, които дори, когато порастнат не са сигурни какво искат да работят – каква е мечтаната от тях работа?

Веднага след училище или университет, повечето хора се впускат в „света на възрастните“ и е време да започнат да си търсят първата истинска работа. Често, детските представи за това какъв искаш да станеш и какъв ще бъде работният процес се разминават с реалността. За съжаление, много хора не харесват работата си и не я вършат с удоволствие, което води до липса на удоволетворение.

Възможно ли е да избереш работа, която да обичаш? Краткият отговор е да. По-сложният е - трябва да се потрудиш, за да намериш работа, която обичаш. За да ти помогнем в тази нелесна задача, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта, ти даваме 10 съвета за търсене на работа, която обичаш.

1. Помисли какви са хобитата ти

Хобито е нещо, което толкова много обичаме да правим, за да го правим безплатно. Дори и да не можеш или да не искаш да превърнеш хобито си в работа, помисли какво точно в любимото ти хоби те кара да се чувстваш добре. Например обичаш да готвиш – причините за това може да са много  - обичаш да ядеш, обичаш да експериментираш с рецепти, обичаш да приготвяш вкусна храна за близките си. Използвай извода, за да определиш какво чувство искаш да ти носи работата.

2. Направи си личностен тест

Има много безплатни личностни тестове, които могат да определят типа човек, който си. С личностен тест можеш да разбереш какви са твоите приоритети, какъв е начинът ти на работа и какви задачи искаш да изпълняваш.

Онлайн можеш да намериш безплатни личностни тестове, но има и платени, които си заслужават парите.

Избери личностен тест, който ще разкрие силните и слабите ти страни, а не просто ще даде предложение за кариера.

3. Премини обучителен курс

Колкото повече научаваш за една сфера на работа, толкова по-информирано решение ще можеш да вземеш, когато търсиш работа, която наистина да харесваш. Онлайн можеш да намериш безплатни курсове, които ще дадат поне основна насока за индустрията и професионалното развитие.

4. Намери професионалисти от сферата, в която смяташ, че искаш да се развиваш

Когато се ориентираш в някоя или няколко сфери на работа, потърси професионалисти, които вече работят това. Задай въпросите, които те интересуват, разбери как преминава работният им ден, какви умения използват в работата си, какъв е опитът им и т.н.

Едно от големите предимства в днешно време е лесното намиране на информация. Потърси професионалисти от сферата - онлайн, свържи се с тях и помоли за съвет. Не се притеснявай, ако не получиш отговор или отказ. Със сигурност, някои добри професионалисти с радост биха ти дали насоки и информация, а някой може да се съгласи да ти стане ментор.

5. Започни стаж

Веднъж, когато се ориентираш каква работа търсиш, намери си стаж. Стажантските програми дават възможност да се потопиш в работния процес, да изследваш и наблюдаваш.

Освен това, стажът в правилната компания може да ти отвори вратите към мечтаната работа.

6. Бъди доброволец

За разлика от стажът, доброволчеството не е непременно обвързано със срок. Ако не можеш да намериш време за дългосрочен ангажимент. Потърси възможности да бъдеш доброволец на места, на които смяташ, че работата ще ти хареса.

7. Проучи най-популярните и растящи сфери на работа

Ако имаш широк спектър от интереси и умения, които могат да бъдат приложени в различни сфери, проучи къде има най-голям глад за кадри.

Разнообразието ти от умения със сигурност ще бъде силно предимство пред бъдещите ти работодатели. Намери начин да започнеш кариерният си път на една позиция, но не спирай да търсиш възможности да се развиваш.

8. Не се страхувай

Ако наистина искаш да намериш работа, която обичаш, забрави за страховете си. Не се срамувай да търсиш съвети от непознати, да излезнеш от комфортната си зона, да получиш откази. Всичко това е част от процеса към мечтаната работа.

9. Не забравяй стойността си

За да намериш работа, която обичаш  - подреди приоритетите си и не ги забравяй. Мечтаната работа идва, когато имаш изисквания към другите, но и към себе си.

10. Никога не спирай

Малко вероятно е да предложението за работа да дойде от нищото. Не се отказвай.

Ако се трудиш и вложиш енергията си в това да търсиш работа, която обичаш, накрая ще се случи. Дори и вече да имаш работа и кариерният ти път да е започнал, не се отказвай – никога не е късно да преследваш мечтата си.

Колкото повече усилия вложиш, толкова по-скоро ще видиш резултат. Инвестирай времето и усилията си умно. А ако имаш нужда от финансова подкрепа и спокойствие да преследваш мечтата си, довери се на кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е гъвкава и достъпна кредитна карта, която няма такси при теглене на пари от банкомати в България и целия Европейски съюз, няма такса и при плащане на ПОС терминал или онлайн. Кандидатствай и вземи своята кредитна карта, с която ще имаш спокойствието да търсиш работа, която обичаш.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш