Кандидатствай Вход
Усмивки от света в Деня на шегата

Усмивки от света в Деня на шегата

  • Бяла Карта
  • 30.03.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1449

1 април е символ на шегата и смеха. Позволено е какво ли не. От дребните и невинни шеги между хората до реномирани медийни издания, които публикуват невероятни истории и новини и подвеждат многобройните си читатели. На този ден може да се каже или направи всичко и повечето хора не пропускат да се пошегуват с близки и познати.

Историята все още не може да определи кога и къде е възникнала идеята за този забавен ден.

Една от държавите смятана за родина на 1 април е Франция. Тя определя 1 април като начало на годината, вместо 1 януари. Причина е подмяната на Юлианския с Григорианския календар. Французите останали толкова недоволни от това, че изпратили своите новогодишни картички на 1 април. Това останало традиция и повод за шеги на този ден. Наречен е и ден на рибата.

Англия, 1860 година. Английски джентълмени били поканени на церемония по изкъпването на белите лъвове на 1 април. Редица наивни английски джентълмени не се усъмнили дори за миг и дори завели съпругите си на посоченото място. След 40 години този ден бил ознаменуван като Ден на глупците. В Англия на този ден можеш да се шегуваш от полунощ до обяд, след което те наричат Априлски глупчо.

Но да спрем до тук с теориите за възникването на деня на шегата и да се посмеем с най-популярните шеги, правени на този ден.

1 април 1950г. - Холандската национална телевизия обявява, че наклонената кула в Пиза е срината. Поради липсата на интернет по това време стотици хора са повярвали на тази новина.

1 април 1957г. – Телевизия BBC съобщава, че в швейцарските Алпи са получили невероятна реколта от спагети. Това ново селско стопанство заинтригувало редица хора, които започнали да звънят в телевизията и да питат за подробности.

На 1 април 1974 г. - Жител на Аляска се качил на върха на неактивен вулкан и запалил няколкостотин автомобилни гуми. Вулканът не бил активен от три хиляди години. Това причинило масова паника сред жителите, които живеели в подножието на вулкана и те започнали да се евакуират.

1 април 1976г. - Известният британски астроном Патрик Мур обявява, че се наблюдава рязко разместване на планетите и гравитацията ще се намали за определен период от време. Стотици хора, чули новината, споделили как изпитали безтегловност точно по това време.

1 април 1998г. - Списанието New Mexicans for Science and Reason обявява, че в щата Алабама числото Пи се променя от 3.14159 на 3.

1 април 1998г. - Смут и гняв заради дискриминация се разразил сред десничари поради обява във вестник USA, че фирмата Today, произвеждаща сандвичи, пуска сандвичи за левичари.

1 април 2006г. - Дейли мейл обявява, че Тони Блеър е боядисал в червено черната вратата на Даунинг стрийт.

На тази дата вестник Таймс публикува, че е открита нова защитна система на кредитните карти, активираща се с пеене.

И България се оказва замесена в първоаприлска шега. Това се случва, когато държавният секретар на САЩ Джон Кери обявява, че са премахнати визите за България. Това той обявил в отговор на запитвания на журналисти, както уверил, че мярката влиза в сила незабавно.

Радио SOUTHEM FM обявява, че на 1 април 2001г. копие на кораба Титаник ще бъде пуснат във вода и ще прекоси Ламанша. Хиляди англичани се стекли на скалата Бийчи Хед да го наблюдават. В следствие на това скалата се пропукала от многото хора и след три дни пропаднала във водата.

Радио CAPITAL RADIO предава в ефир, че е разкрило правителствен план наречен „Операция ПАРАЛАКС“, според който трябва британския календар да се синхронизира с календарите на света. Избързването на Англия с 48 часа налагало отмяна на два дни – 5 и 12 април. В резултат на тази операция тези дни щели да бъдат прескочени. Последвали обаждания на практични и напълно наивни англичани с въпрос дали ще им бъдат начислени присъствени дни на работа и как ще се празнуват рождените дни на тези дати.

В Испания Денят на шегата се празнува заедно с Деня на невинните на 28 декември.

В Перу шегаджиите слагат хартиени надписи на гърбовете на останалите. Медиите обявят много първоаприлски новини, като на следващия ден се обявява кои от тях са били първоаприлски.

Икеа обявява, че пуска в Австралия специални столчета с дръжки и дупка за опашките на кучетата, така че те да се чувстват пълноправни членове на масата, заедно със своите стопани.

1 април 1962г. - В Швеция излиза съобщение, че алуминиевото фолио е анти радарно и всеки, който обгърне телевизора си няма да заплаща телевизионни такси. До вечерта наличното фолио по магазините се изчерпало.

В Шотландия денят на шегата продължава цели два дни, като на втория ден се окачват табели на гърба с различни смешни и саркастични надписи.

И накрая малко финансов хумор.

В Стеленбуш, Южна Африка група мъже въоръжени с водни пистолети нахлули в банков клон, насочили „оръжие“ към персонала и извикали: „Това е обир. Давайте парите!“ Изплашеният касиер подал парите от касата. В този момент алармата се включила. Тогава обирджиите хвърлили парите и извикали, че това е първоаприлска шега, след което избягали с колата си.

Австралийската Virgin Money обявила създаването на кредитна карта, която при потъркване замирисва на … барбекю. Целта на тази кредитна карта била да олицетворява духа на Австралия, напомняйки на нейните собственици за прясно изпечени наденички. Тя обяснила, че особена популярност на тази кредитна карта се очаква сред австралийците, които пътуват в чужбина. Така те винаги щели да имат ароматен спомен за дома.

С пожелания за много усмивки и премерени острумни шеги!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш