Кандидатствай Вход
Ваканция с кемпер - подходяща ли е за теб?

Ваканция с кемпер - подходяща ли е за теб?

  • Бяла Карта
  • 10.08.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 740

Мисълта за обиколка на страната с кемпер може да бъде романтична и авантюристична едновременно. Представи си как ти и твоите най-добри приятели пътувате из красиви местности и планински пътища, заобиколени от вечнозелени гори и може сами да изберете на кое панорамно място да нощувате. Още по-примамлива е идеята да нощуваш всяка нощ на различна локация.

Но, дали пътуването с кемпер е толкова прекрасно, колкото звучи?

Ето и някои насоки за ваканцията с кемпер, като започваме от най-основните:

Кои държави са най-подходящи за почивка с кемпер?

Има голямо разнообразие от дестинации, които са идеални за разглеждане именно с кемпер. За мнозина основната причина за избора на държава за пътуване с кемпери е изобилието от красиви гледки на открито, но други неща, за които трябва да помислиш, включват наличието на кемпери под наем, разходите (понякога по-скъпите страни са по-привлекателни за пътуване с мотоциклети като можеш да пропуснеш хотелските такси) и най-важното - качеството на пътищата, предвид че ще шофираш голямо превозно средство.

Като цяло едни от най-добрите световни дестинации са Нова Зеландия, Канада или САЩ. Пътищата са широки и гладки, пътуването с кемпер е често срещано, а възможностите за къмпинг са изобилни. В Европа обаче Шотландия е многогодишен фаворит, докато по-приключенски къмпингуващи се стичат към спокойните, зимни пейзажи на Исландия и скандинавските държави - просто не забравяй да опаковаш по-топли дрехи.

В България пътуването с кемпер също не е за подценяване, защото из страната ни има безброй живописни места, които си заслужават да бъдат посетени от къмпингарите. Като започнем от планинските масиви с езера и язовири и стигнем до морското крайбрежие.

Какъв размер кемпер трябва да наемеш?

След като избереш дестинацията си, ще искаш да помислиш за твоя кемпер. Като цяло има четири стила на къмпингуващи, всеки със своите плюсове и минуси.

Кемпери от автомобили

Това са най-малките кемпери под наем, често малко повече от SUV, където седалките се сгъват и превръщат в легла. Може да имаш включени няколко парчета екипировка за къмпинг, но като цяло или ще разчиташ на къмпинги, или ще се разполагаш в дивата природа.

Каравана или кемпер ван

Това е архетипното превозно средство в стил VW, най-свързвано с този стил на пътуване. В такива машини обикновено получаваш малка оборудвана кухня, понякога разтегателен покрив, в който се намира легло на покрива, и седалка на пейка „долу“, която също се превръща във вторично легло, като ти осигурява четири места в лесен за управление микробус.

Ван, който се преобразува в кемпер

Най-общо казано, тук комфортът се среща с автономия, тъй като обикновено се включва тоалетна, със душ кабина.

Моторни домове

Известни също като RV, моторните домове са големите “зверове”, които могат да приличат на апартаменти на колела. За това, което им липсва, компенсират в комфорт.

Какво е да живееш в кемпер?

Животът на ван може да бъде спокоен. Има моменти, когато това е просто най-перфектният начин да пътуваш из страната.

Можеш да вечеряш, където си поискаш, да си избираш красиво кътче за нощувка и за палене на огън.

Разбира се, колкото повече време прекарваш в кемпер, толкова по-малък ще ти изглежда в един момент, заради вещите, които започваш да трупаш

 

Как да преживееш лято в кемпер с малки деца?

Винаги трябва да калкулираш предварително колко време ще ти отнеме, за да стигнеш до дадена дестинация. Децата едва ли биха понесли добре едно дълго пътуване до някой далечен къмпинг в Гърция например. Кемперите са най-удобни, когато можеш да прекараш време навън, да се отпуснеш на слънце или да паркираш на къмпинг, да се стоплиш около лагерен огън в свежа есенна вечер. Ако обаче добавиш един силен вятър и дъжд към този сюжет или непрекъснато жежко слънце, нещата могат да се превърнат в доста апокалиптични. Къде ще сушиш влажните дрехи? Къде ще се приготвя храната? И как ще спиш в това легло на покрива, когато вятърът вие наоколо или слънцето го превръща във фурна?

Следователно - трябва да прецениш, дали атмосферните условия са подходящи за ваканция на открито с кемпер. Ако ще вали цял уикенд, едва ли ще е най-приятното изживяване да стоиш затворен в един кемпер цял ден.

Подходящо ли е пътуването с кемпер за теб?

Нещо толкова възхитително, колкото да можеш да спреш на красиво място, да отвориш страничната врата и да пиеш кафе с гледка, определено не е за изпускане. Или поне трябва да пробваш веднъж за някой уикенд. Една отдалечена ваканция с кемпер открива ново ниво на свобода и спонтанност.

Нo бъди честен със себе си: Дали си от типа хора, които започват да страдат от дълги пътувания с кола? Дали предпочиташ лукса, когато пътуваш?

Ако искаш просто да тестваш, дали подобна авантюра е за теб, то вместо да купуваш кемпер, може да наемеш като за начало. Така ще разбереш, дали си заслужава подобна инвестиция и дали въобще харесваш пътуването с това превозно средство.

Каквото и да решиш, може да си сигурен, че почивката на кемпер е истинско приключение. Това е преживяване, което никога няма да забравиш.

Не забравяй за лятната си ваканция да вземеш със себе си и кредитна карта Бяла Карта, за да разполагаш с пари до заплата и да можеш да покриеш, дори изненадващи разходи.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш