Кандидатствай Вход
Ваканцията свърши – как отново да адаптираме тялото и организма си към работното ежедневие?

Ваканцията свърши – как отново да адаптираме тялото и организма си към работното ежедневие?

  • Бяла Карта
  • 31.08.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 866

За съжаление лятото, известно като сезонът на ваканциите и екскурзиите до екзотични места, вече си отива. Което означава, че за всеки работещ човек идва време да се завърне към нормалното работно ежедневие, изпълнено с множество ангажименти, забързаност и стресови ситуации. Как отново да адаптираш тялото и организма си към това ежедневие, без да се стига до емоционално изтощение и депресивни състояния? В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета за постигане на набелязаната цел.

Планирай си преходен период – една от най-големите грешки, които можеш да направиш, е да се прибереш от ваканцията си вечерта преди първия работен ден. Нужно е да планираш поне 1-2 дни преходен период, за да дадеш време на своето тяло и организъм да привикнат отново към стандартното ежедневие и начин на живот. През съответния период ще имаш възможност да си разопаковаш багажа, да си събереш мислите в главата и да се подготвиш психически за предстоящото завръщане в офиса. 

Състави план за действие – понякога при завръщане в офиса след дълъг отпуск всичко ти се струва прекалено неподредено и хаотично. Започваш да се чудиш с какво да се заемеш първо – дали с преглеждане на наличната кореспонденция или пък със спешната работа по дадена задача или проект. Това, което можем да ти дадем като съвет, е предварително да си изготвиш план за действие, включващ приоритетните задължения и ангажименти в офиса. Ако се налага, предишния ден се обади на някой от шефовете или колегите си, за да се осведомиш как вървят нещата и какво има за вършене към настоящия момент.

Храни се здравословно – ясно е, че първите дни след ваканцията ще са по-малко или повече стресиращи, така че трябва да направиш всичко възможно, за да преминеш през тях в максимално добра кондиция. Здравословното хранене е един от най-важните фактори в тази посока. Достави на организма си достатъчно количество витамини и енергия, за да се повишат неговият имунитет и издръжливост на напрежение. Приемай и необходимите дози вода, които ще предпазят тялото ти от дехидратация и ще ти позволят да останеш свеж и работоспособен през целия ден.

Тръгвай си навреме от офиса – в никакъв случай не оставай да работиш извънредно в първите дни след завръщането ти от ваканцията. Това няма да ти помогне да напреднеш със задачите си, даже може да има обратния ефект. В подобен стресов период е особено важно да си почиваш достатъчно часове в денонощието, за да не се стигне до т.нар. „прегряване“. Лягай си малко по-рано от обикновено, за да бъдеш свеж и готов да посрещнеш очакващите те на следващия ден предизвикателства.

Общувай с колегите – добрият контакт с колегите винаги е от значение, а след завръщане от ваканция – още повече. Той ще помогне за твоята адаптация към нормалното ежедневие по няколко начина. От една страна, колегите ще ти съдействат да навлезеш по-бързо в работата и да си наясно с фазата, до която са достигнали всички фирмени проекти и инициативи. От друга, разговорите с околните са чудесен подход за отпускане на напрежението и запазване на доброто настроение. А и би могъл да разкажеш на своите колеги как е преминала ваканцията ти и по този начин да почувстваш, че хубавите летни емоции отново преминават през твоето съзнание и те зареждат с позитивизъм.

Бъди физически активен – на психологическото напрежение и стрес, които отново са част от живота ти, трябва да се противодейства с физическа активност. Доказано е, че физическата активност помага на човек да се отърси от стреса и запазва доброто му настроение и кондиция. Така че дори през работните дни отделяй поне по половин или един час за физически упражнения. Възможностите за това са множество и разнообразни – от сутрешен крос в парка до обичайните тренировки във фитнес залата. 

Ако имаш финансови затруднения или си останал „на червено“ след лятната ваканция, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща, за да ти помогне да си стъпиш на краката. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни средства точно тогава, когато се нуждаеш най-много от тях. Средства, които биха ти послужили за покриване на текущите разходи, докато дойде времето да получиш следващата си заплата. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и си гарантирай финансовото спокойствие и сигурност в близко и по-далечно бъдеще!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш