Кандидатствай Вход
Великден по света- празник за източноправославните християни и за католиците

Великден по света- празник за източноправославните християни и за католиците

  • Бяла Карта
  • 05.04.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 3326

Възкресение Христово е един прекрасен  празник, както за източноправославните християни, така и за католиците. Тази година католическата църква и православната църква празнуват Великден  на една и съща дата – 16 април 2017 г.

В някои страни той бива отбелязан с религиозни обичаи,  докато в други е повод за всеобщи празненства и приповдигнато настроение.

Кои са символите на Великден?

Великденски козунаци  -  Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

В Румъния той е популярен под същото име (cozonac), в Гърция се нарича цуреки, а в Турция – чорек. В Италия също се приготвят козунаци под името „панетоне“, които могат да издържат до 6 месеца. В Русия великденският обреден хляб се нарича „кулич“.

Корените на този сладък хляб с яйца се крият в Западна и Средна Азия. А козунакът, такъв какъвто го познаваме днес, се появява за пръв път в България в Шумен, в средата на 19 век и се свързва с унгарските емигранти и Лайош Кошут.

Великденското яйце –  украсено по най-невероятни начини, то е станало универсален символ на Великденските празници  в цял свят. В християнството то се свързва с възкресението, защото то носи в себе си нов живот. Традицията повелява първото боядисано яйце да е червено. Според преданието се свързва с Мария Магдалена и император Тибери.

В Англия боядисването на яйцата е традиция още от средните векове. В архивите на крал Едуард  са намерени писания за боядисани и позлатени 450 великденски яйца през 1290 година в Кралския двор за подаръци.

За най-красиви се считат яйцата изработени от руския бижутер Петер Кал Фаберже. По поръчка на цар Александър III  е изработено първото такова яйце като подарък за императрица Мария Фьодоровна. Тя останала толкова възхитена, че княза заповядал всяка година Фаберже да изработва по едно яйце за императрицата. По-късно Николай II продължил тази традиция. Яйцата на руският бижутер са общо 52, и всички те са истинско произведение на изкуството. Част от тях могат да се видят днес като експонати в собствен музей в Санкт Петербург.

Великденският заек – Носят се редица легенди за великденският заек. Той се възприема за символ на плодородието, благоденствието и просперитета.

Според една от легендите богинята на плодородието Еостра в момент на ярост превърнала своята любима и много красива птица в див заек. В него се запазила душата на птица и затова той продължил да снася яйца.

В католическите страни децата вярват, че ако бъдат послушни заека ще им остави гнездо с разноцветни великденски яйца. Те чакат с нетърпение момента, в който ще започнат да търсят из двора поставени от родителите им в кошници или разпръснати на двора яйца. Бонусът към това весело приключение са награди и щастливия и радостен смях на децата.

ВЕЛИКДЕН ПО СВЕТА

ИЗРАЕЛ

Християнският празник събира хиляди поклонници от цял свят в  Йерусалим. Всяка година на Велика събота православните получават Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

БЪЛГАРИЯ

В последната събота преди Великден се празнува един от най-цветните и свежи пролетни празници – Лазаровден.  На този ден девойките се замомяват, обличат се в най-красивите си носии и от къща на къща пеят песни, а стопаните ги даряват с най-различни подаръци. Така събират и яйца за Великден.

Велики четвъртък е първия четвъртък след Лазаровден. На този ден се боядисват яйцата .

Още преди изгрев слънце в Страстната събота се месят великденските козунаци, ходи се на църква, а в полунощ се обикалят църквите 3 пъти със запалени свещи и поздрав  „Христос возкресе  - Во истина возкресе“. Този ритуал се прави за здраве.

Празничното тайнство на Великден се пренася и в неделята, когато семействата се събират заедно.

ГЪРЦИЯ

За гърците това е най-големия и почитан празник в годината. Те са силно вярващ народ и целите семейства присъстват на Великденската литургия. После се събират и с много настроение празнуват заедно.

Остров  Корфу

По Великден на този остров може да видите прекрасни пейзажи, много пролетно настроение, съжителство на култури, вяра и интересни традиции. Само тук във Великата събота, под звуците на много камбани, може да се види необикновената традиция с изхвърлянето на глинени стомни, пълни с вода.

Остров Сифнос

На остров Сифнос се приготвят традиционните „великденски птички”. Това са великденски гевречета във формата на различни животни и птици, които са украсени с червени яйца. Великденското агне там е цял деликатес. То се пече в „мастело” (вид глинен съд), подправено с копър и червено вино.

Остров Санторини  е интересен с празнуването на Лазаровден, когато местните жители правят голям дървен кръст и го покриват с цветя. Във Велика събота се прибират с червено яйце в къщи, където ги чака топлата агнешка супа.

„Народният съд на евреина“ е обичай, който се прави в някои от селата на острова. Прави се чучело от парцали, което се осъжда на смърт и се изгаря.

Остров Закинтос

Великденските празници на остров Закинтос са известни с интересните си обичаи. На Разпети петък по обед вярващите правят шествие, което обикаля целия град. В храма Свети Николай с първия удар на камбаните, които оповестяват Възкресението, свещеникът пуска бели гълъби.

Остров Крит

През Велики четвъртък, рано сутринта, жените месят великденски гевречета, а мъжете правят дървено чучело Юда. Жените му подаряват стари дрехи и го обличат, след което във Велика събота се изгаря.

ИТАЛИЯ

В Италия на трапезата задължително присъства агнешко с печен артишок. Все още, в някои италиански села е популярна традицията да се разиграват сцени от Христовите мъки. Във всеки дом задължително присъстват огромни яйца от шоколад, в които се поставят изненади и опаковани подаръци.

ФРАНЦИЯ

Във Франция съществуващата традиция е да се крият шоколадови яйца от децата, които после ги търсят с удоволствие. Този ден се възприема като празник за децата и почивка за възрастните.

АНГЛИЯ

Английският Великден се празнува в понеделник, когато децата се обсипват с подаръци от щедрия и обичан Великденски заек.

Великден за англичаните е символ на ново начало - начало на пролетта и чистотата. Във Великденската кошница има не само яйца, а хляб и друга храна, които се носят на великденската служба.

ГЕРМАНИЯ

Великден се празнува два дни  - неделя и понеделник. Главен герой отново е любимият на всички деца Великденски заек.

ИРЛАНДИЯ

В някои градове все още се извършва малко странния обичай по погребване на херинга. Това е символична традиция, с която се отбелязва, че с великденските празници поста е свършил.

САЩ

В Бостън има традиция да се продават фигури на Моисей. Идеята е дошла на една семейна двойка, която е искала по този начин детето им да изучава Библията.

МЕКСИКО

В Мексико е поставен рекорд за най-дълго празнуване на Великден. Цели 14 дни те са празнували с карнавално веселие, танци по улиците, фойерверки и много настроение.

ПОЛША

Великден се почита повече от Коледа. Започва от палмовата неделя. Палмите са собственоръчно направени и могат да достигнат до 10 метра. Те символизират плодородие и здраве. В понеделник мъжете пръскат жените с вода, символизиращо пречистването на душите, а и повод за много веселие и смях. На този ден жените в Полша обличат дъждобрани.

ПОРТУГАЛИЯ

Катедралите са обилно украсени с бели цветя, звучи божествена музика, много хора от малки до големи се стичат за тези великденски ритуали. Централно място на великденската маса е folar, направен от сладко тесто и украсен с яйца.

В навечерието на празника на децата се раздават шоколадови яйца с изненади.

В някои области съществува традиционния ритуал по погребване на рибата треска.

КАНАДА

Много от православните християни и католици празнуват Великден като отиват на паметника на яйцето във Вегервил. Това яйце е уникално със своята дължина от 8 метра и ширина от 5 метра. То тежи цели 2 тона. Изготвено е от самолетни отпадъци и може да се поклаща от вятъра.

КИТАЙ

Православните християни се посрещат с чаено парти и торти. На тържествената литургия в храма Успение Богородично в Пекин може да се влезе само с паспорт. Великден се празнува и в Шанхай.

ЯПОНИЯ

Великден се празнува с църковна литургия и в тесен семеен кръг. На литургията се освещават боядисаните яйца и специални хлебчета.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш