Кандидатствай Вход
Кои са най-цветните и интересни великденски традиции по света?

Кои са най-цветните и интересни великденски традиции по света?

  • Бяла Карта
  • 13.04.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 217

Великден е един от любимите ни празници. Празници, на които се захващаме с боядисване на яйца, месене на козунаци, правене на курабии и още други приятни дейности. Едва ли би могъл да си представиш Великден без традиционното борене с яйца или пък без похапване на вкусен козунак и прясно изпечени курабии. Не навсякъде по света обаче са налице въпросните ритуали. Различните култури и вярвания предопределят и следването на различни обичай, чрез които бива отбелязван светлият празник. В следващите редове редове ще ти представим някои от най-цветните и интересни великденски традиции, на които е възможно да се натъкнеш по време на празнични пътувания и екскурзии:

Количка с фойерверки – в италианския град Флоренция от близо 350 години насам Великден се отбелязва с един доста любопитен обичай. Количка, украсена с цветни великденски декорации, се пълни с фойерверки и се подкарва из града от хора, които са облечени в традиционни костюми от 15-ти век. Последната точка от това пътешествие е площадът пред местната катедрала Санта Мария дел Фиоре. Там по време на великденската литургия фойерверките се запалват и се получава уникално светлинно шоу, което радва жителите на града и им оставя незабравими спомени от празника.

Неочакван душ – в Полша е налице великденска традиция, която би те изненадала доста (приятно или неприятно), ако не си предварително подготвен. Във втория ден от Великден (Светли понеделник) полските момчета спретват „неочакван душ“ на случайно подбрани хора. Въпросният душ може да се изразява в пръскане с водни пистолети или дори поливане с кофа с вода. Според стара полска легенда момичетата, които са полети с вода през този ден, ще се омъжат до края на годината.

Хвърляне на гърне -  ако решиш да се отправиш на великденска екскурзия към гръцкия остров Корфу, ти препоръчваме да избягваш минаването покрай тераси и балкони. На Велика събота местните ежегодно спазват обичая по „хвърляне на гърне“. Те хвърлят от своите тераси стари гърнета, саксии и керамични тигани, разбивайки ги на улицата. Вярванията са, че с изхвърлянето на такива стари вещи се приветства идването на пролетта и се гарантира благополучие на съответното домакинство.

Четене на криминалета -  в случай, че си любител на криминалните романи, Норвегия е подходяща великденска дестинация за теб. Всяка година в навечерието на празника местните издатели пускат на пазара свои нови заглавия, популярни като „Великденски трилъри“. Традицията води своето начало от 1923 година. Тогава на популярен издател му хрумва да поръча реклама на новата си книга точно в празничните броеве на вестниците. Въпросната реклама била толкова прецизно направена, че хората я помислили за стандартна новина, а интересът към романа надминал всички предварителни очаквания.

Танца на смъртта - този странен и на пръв поглед неподходящ за светлия празник обичай се провежда в испанския град Верхес. Основната идея, която стои зад организирането му, е свързана с пресъздаване живота и смъртта на Иисус Христос. Всички участници в Танца на смъртта се обличат в костюми на скелети и обикалят улиците на града, носейки кутии с пепел. Събитието започва в полунощ и в повечето случаи продължава до ранни зори.

Билби вместо заек – талисман на великденските празници в Австраллия, не е заекът, а т.нар. билби. Това е австралийски торбест бозайник, чиито уши са подобни на заешките, но иначе прилича повече на гризач и е с гола опашка. Шоколадовите фигурки, които похапват местните, също са във формата на билби. Защо това причудливо животно е изместило заека от традиционната му празнична роля? Истината е, че повечето австралийци не са особени почитатели на зайците, тъй като техните големи колонии на континента унищожават редица земеделски култури.

Великденски състезания – повече от век продължава традицията Белият дом във Вашингтон да приема в своята градина великденски състезания за деца и възрастни. Най-популярното сред въпросните състезания е търкаляне на твърдо сварено яйце с помощта на лъжица. През последните години програмата на събитието се разчупва все повече и включва също така мероприятия като търсене на скрити яйца, спортни състезания и музикални представления.

Самият ти би могъл да станеш свидетел на споменатите по-горе любопитни великденски традиции, ако решиш да се отправиш към някоя от съответните дестинации за празниците. Не забравяй да вземеш със себе си и твоята кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е международна кредитна карта, която е призната във всички държави по света и може да се използва на всякакви места и търговски обекти. Избери кредитна карта Бяла Карта и се наслади на незабравими празници с най-близките си хора!

Прочети повече: Усмивки от света в деня на шегата

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш