Кандидатствай Вход
Води ли ви подсъзнателно желание за пазаруване?

Води ли ви подсъзнателно желание за пазаруване?

Шопингът е дейност, която ако бъде практикувана по правилния начин, може да ти донесе редица ценни придобивки на изгодни цени. Това обаче е валидно в случай, че си целенасочен, знаеш какво искаш и къде да го намериш. Емоционалните покупки без реално практическо приложение в ежедневието ти водят само и единствено до ненужни разходи за теб. Освен че нямаш никаква полза от подобен тип покупки, те обикновено те лишават от финансовата възможност да си вземеш нещата, от които наистина се нуждаеш. В тази връзка е от голямо значение да прецениш дали пазаруваш отговорно и практично или по-скоро емоционално. И следващите редове ще ти помогнат много за това. Ето няколко основни признака на емоционалното пазаруване:

1. Търсене на мигновено удоволствие – разбира се, всеки човек обича да си купува или получава нови неща. Независимо дали става въпрос за дрехи, парфюмерия, бижута или други артикули, които по принцип не си вземаме всеки ден. Подобни артикули внасят глътка свежест, добро настроение и разнообразие в живота ни. Преди да си ги вземеш обаче, трябва да се замислиш още веднъж дали те реално имат някаква практическа полза или приложение за теб. Защото ако отговорът е отрицателен, е много вероятно да си на път да направиш поредната емоционална покупка, с която подсъзнателно целиш да получиш мигновената радост и удоволствие, липсващи в голяма част от ежедневието ти. 

2. Бягство от стреса – все повече хора използват шопинга като хоби, с което да избягат от обичайните стрес и напрежение, свързани с техния професионален и личен живот. И в някои случаи това би могло да им се отрази доста добре, стига да не преминават определени граници. Какво имаме предвид под „определени граници“? Това означава не просто да направиш разходка по магазините с цел търсене на качествени артикули на изгодни цени, а буквално да купуваш всичко, което се появи пред погледа ти. Ако твоят случай е подобен, то би било добре да намериш друг начин за отпускане на напрежението. Подходящи варианти в тази посока са излизанията с приятели, тренировките във фитнеса, както и посещенията на нови и непознати за теб места.

3. Опит за промяна – често срещана практика са и опитите чрез купуване на нови продукти да премахнеш или поне прикриеш черти в себе си, които не харесваш. За тази цел най-използвани са дрехите, обувките, бижутата и всякакви други елементи, които могат да окажат влияние върху външния вид на човека. Разбира се, хубаво е от време на време да опитваш различни неща, както и да се появяваш в свеж и напълно обновен вид пред приятели и познати. Имай предвид обаче, че това съвсем не е достатъчно, за да реализираш трайна и дългосрочна промяна по отношение на своята увереност, самочувствие и като цяло лични качества и характеристики. Ако процесът не тръгне от твоето съзнание, воля и мотивация, никакви външни фактори и придобивки не могат да ти помогнат да постигнеш желания резултат. 

4. Състезаване с околните – винаги ще се намери приятел, познат или колега, който има нещо повече от теб. Независимо дали става въпрос за нов таблет, последен модел телефон или пък изящно изработен часовник на ръката. В много случаи това може да предизвика завист, чувство на неудовлетвореност и желание за притежаване на точно такава вещ. Когато шопингът се превърне в начин за състезаване с околните обаче, последствията за теб от финансова гледна точка е възможно да бъдат наистина значителни. Така че ти препоръчваме при влизане в мола да се концентрираш върху нещата, които наистина ти трябват, а не върху тези, притежавани от околните.

5. Връщане на много продукти – и накрая, един от най-сигурните белези за това, че правиш покупките си по-скоро на емоционална основа. Днешните възможности, които дават повечето търговци, за връщане на закупената от клиента стока в определен срок, са наистина чусесни. Те обаче би трябвало да се използват за ситуации, в които съответният продукт е дефектен, повреден или пък не отговаря на отбелязаните в описанието му характеристики. Ако забележиш, че прекалено често се случва да купуваш различни неща и впоследствие да ги връщаш обратно, то може би проблемът е в твоя начин на пазаруване и критериите ти за избор на дадена стока или продукт.

В заключение, постарай се да замениш емоционалното пазаруване с такова, насочено към придобиване на продукти от най-високо качество на добри цени. А ако вече си набелязал изгодни оферти, но в момента не разполагаш с нужните средства, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш допълнително финансиране точно тогава, когато ти трябва най-много. Избери кредитна Бяла Карта и реализирай най-изгодните за теб покупки!

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш