Кандидатствай Вход
Защо ще управляваш парите си по-ефикасно, ако мислиш като голф играч?

Защо ще управляваш парите си по-ефикасно, ако мислиш като голф играч?

  • Бяла Карта
  • 12.06.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 914

Ако си мислиш, че игра като голфа няма нищо общо с личните финанси, то ще те изненадаме, но грешиш.

Един финансов съветник и запален голф играч намери начин да свърже голфа и финансите и е написал полезна книга за личните финанси и паралелите им с голфа.

В книгата "Да стигнем до Зеленото: Голф, финансово планиране и живот, не задължително в този ред", Алтър Гобо, сертифициран финансов специалист от Ню Джърси, посочва как могат да се използват техники от голфа и да се приложат в инвестирането - а и обратното.

В интервю на Гобо, свързано с личните финанси, авторът на любопитната книга, споделя някои съвети за управление на парите.

Ето и акцентите, които NextAvenue отразява, за това, какво може да ни научи голфът за управлението на парите:

Какви са основните прилики между играта на голф и инвестирането?

Според Гобо, много пъти се казва, че голфът е микрокосмос на живота. Голфът има много предизвикателства. Някои не можем да контролираме, като времето. Някои можем да контролираме - като опасности. Има и известен риск, дори при най-безобидните действия.

Има диверсификация както при голфа, така и при личните финанси. Можеш да приложиш това към управлението на богатството си. Ако инвестираш, без значение в какво, не бива това да е единствената ти опция, трябва да разнообразяваш, за да избегнеш високите нива на риск. Освен в акции, можеш да инвестираш и в злато, или пък криптовалути. Освен в сферата на селското стопанство, може би трябва да насочиш финансите си и към по-отдалечен бранш, за да се застраховаш от евентуална загуба на голяма част от средствата ти. Въпросната диверсификация важи не само за начините на инвестиране.

И в голфа, и в инвестирането, трябва да останеш гъвкав играч. Започваш с предварителен план за игра и ако нещо не работи, трябва да промениш този план по най-бързия начин, трябва да умееш да реагираш спрямо ситуацията.

Има елемент от това, което в голфа играчите наричат "управление на курса" - започва с разбирането на твоите силни и слаби страни и с поставянето на реалистични очаквания и цели. Не можеш да удряш топката на 300 ярда, това е нереалистично. Също толкова нереалистично, колкото, ако притежаваш 1000 лв. и до 12 месеца искаш да имаш 100 000 лв.

Друга прилика между голфа и финансите: ако в голфа повтаряш един и същ удар всеки ден, който очевидно не дава резултати, не можеш да очакваш, че без допълнителни тренировки и научаване на нови неща ще станеш шампион. При личните финанси е същото – не можеш да станеш богат, ако не усвоиш навици за спестяване, по-малко харчене, разумно инвестиране в правилни и печеливши неща, балансирано използване на кредитни средства и други.

И при голфа, и при личните финанси, имаш нужда от добър съветник. Без треньор няма как да развиеш таланта си в един спорт. Същото нещо е във финансовото планиране – финансовите съветници имат мисията да оценят потенциала на инвестицията, която искаш да направиш, да те насочат към подходящия за теб път за забогатяване.

В голфа, както и във финансите, рискът е свързан с голямата печалба, а сигурността в повечето случаи се свързва с не дотам високи доходи. Ако искаш да получиш висока догодност от даден инвестиционен портфейл с акции, то трябва да си подготвен за риска, който поемаш.

Това, което се нарича "добър пропуск"

Добър пропуск, това е, когато стигнеш до заветната цел, заради някакъв късмет. Същото нещо е с личните ти финанси. Но повечето хора не искат да разчитат на късмет - искат да имат стратегия, а не просто да чакат да се случи чудо и да забогатеят.

Ако и ти не разчиташ на късмет, погрижи се за финансовото си бъдеще и избери Бяла Карта – кредитната карта, която можеш да получиш напълно безплатно до адрес, без дори да плащаш такса за одобрение. Можеш да кандидатстваш за Бяла Карта по телефон или онлайн, защото тя е иновативен продукт, предназначен за масовия кредитополучател. Бяла Карта не е банкова пластика и няма банкови такси, нито дълги процедури – тя е гъвкаво средство за разплащане, с което можеш дори да теглиш пари в кеш от АТМ в България, без да заплащаш допълнителна такса за това. Така, без значение, дали пазаруваш онлайн или по магазините, средствата по Бяла Карта винаги са до теб и се явяват сигурен помощник за финансовата ти свобода.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш