Кандидатствай Вход
Защо съвременните двойки имат все по-малко деца?

Защо съвременните двойки имат все по-малко деца?

  • Бяла Карта
  • 21.09.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 652

Проблемите с отрицателния естествен прираст на населението се срещат във все повече страни по света. Когато става въпрос за България, тези тенденции са не просто негативни, а крайно обезпокоителни и тревожни по отношение на бъдещето, което ни предстои. Основният източник на подобни проблеми е все по-намаляващият среден брой на децата, които имат съвременните двойки. Какви са причините за този показател? Могат да бъдат изведени множество такива – от забързаното ежедневие и непрекъснатия стремеж към кариерно развитие и професионални успехи до несигурността във финансов и житейски аспект. В следващите редове ще разгледаме поотделно всеки един от споменатите фактори, водещи до осезаемото намаляване на броя на децата в днешните семейства.

Професионалното развитие на първо място – няма да е изненада, ако кажем, че в днешно време все повече хора поставят своето професионално развитие и успехи пред личния си живот. Промяната в сравнение с близкото минало е особено голяма при жените. Ролята на жената в съвременното общество е съвсем различна. Тя вече не се възприема само и единствено като пазителка на дома и семейството, чието задължение е да ражда деца и да осигурява подкрепа и комфорт на съпруга си в ежедневието. Съвременната жена е значително по-независима, амбициозна и целенасочена. Тя също се стреми към високи доходи, професионално израстване и успешна кариера. Доста често майчинството се оказва сериозна пречка за постигане на подобни цели, тъй като то означава отделяне от професионалната среда за минимум 1-2 години. Поради тази причина доста жени отлагат във времето идеята да станат майки, а някои дори се отказват напълно от нея.

Намаляване значимостта на браковете -  в днешно време бракът съвсем не се счита за нещо задължително и необходимо както преди. Увеличава се броят на хората, които предпочитат опцията „съвместно съжителство“, както и на тези, които са без партньор (или поне без постоянен такъв). А това несъмнено оказва влияние върху броя на ражданите деца. В същото време обаче, трябва да отбележим и една положителна тенденция, макар и тя все още да не е развита достатъчно. Става въпрос за увеличаващия се брой двойки, които не са сключили брак, но имат деца, на които успяват да осигурят подходяща семейна среда. Определено развитието на тази тенденция ще става важно занапред, предвид намаляването значимостта на браковете и възприемането им от страна на младите хора като нещо напълно излишно.

Повишените нива на стрес в ежедневието – ежедневието на съвременния човек често може да бъде доста напрегнато и изпълнено с прекалено високи нива на стрес. Високи нива на стрес, които се дължат както на забързания живот в големите градове, така и на множеството професионални проблеми и главоболия. В подобна среда силно намалява желанието на хората да имат деца. Факт е, че отглеждането и грижите за малко дете са си един допълнителен източник на стрес, който в добавка към останалите ежедневни предизвикателства е напълно възможно да доведе до „прегряване“.

Липса на подходящи условия за отглеждане на дете – много хора в днешно време се сблъскват с липсата на подходящи условия за отглеждане на дете. Под „липса на подходящи условия“ имаме предвид например обитаване на квартира или студентско общежитие, липса на детски градини, училища, площадки за игра и други съоръжения и институции, от които се нуждаят най-малките. За съжаление подобни проблеми се срещат все по-често както в големите градове, така и в по-малките населени места. А това от своя страна демотивира двойките да стават родители.

Липса на финансова сигурност – липсата на финансова сигурност е още един сериозен съвременен проблем, водещ до постоянно намаляване в броя на раждащите се деца. Отглеждането на дете си е доста скъпо начинание, свързано със значителни разходи за храна, облекло, здравни грижи и т.н. Все повече хора отказват да се захванат с това начинание, ако не притежават достатъчно високи доходи, както и сигурност по отношение на своята работа и финанси в дългосрочен план. Но изпълнението на тези критерии е трудно в днешно време, особено за млад човек, който няма достатъчно опит в своята сфера и тепърва предстои да развива уменията и способностите си.

Кредитна карта Бяла Карта е финансовият инструмент, който може да ти помогне в създаването на подходящи условия за отглеждане на дете. От една страна, тази кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни финансови средства всеки път, когато имаш нужда от такива. От друга, тя може да бъде използвана като клубна кредитна карта, с която да получаваш постоянни отстъпки в магазини за бебешки дрехи и стоки, здравни заведения, детски парти центрове и т.н. Кредитна карта Бяла Карта – твоят пръв помощник и приятел в мисията по отглеждане на здраво, щастливо и усмихнато дете!

Прочети още: Потребителските групи, които най-често използват кредитна карта

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш