Кандидатствай Вход
Зависимостите на 21ви век и колко опасни са те

Зависимостите на 21ви век и колко опасни са те

  • Бяла Карта
  • 09.05.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2653

Технологиите се развиват с всеки изминал ден и големите компании се състезават с какво да привлекат интереса на милиарди потребители. Онлайн пространството става все по-необятно и вече предлага цял един нов свят, удобство и възможности, от който много от нас не могат да се откъснат.  Социалните медии са превзели огромна част от нашето свободно време и комуникацията неусетно се пренася от истинския живот към мрежата. Всичко това води със себе си до появата на нов вид зависимости. Такива, за които не сме подозирали и които са много по-опасни отколкото изглеждат. Подобни зависимости е много трудно да бъдат диагностицирани, тъй като признаците обикновено изглеждат естествена част от ежедневието на много от заобикалящите ни хора, само че в преувеличена доза. Редица проучванията доказват, че при изброените в изложението зависимости, в мозъка се случват подобни процеси, както при употреба на наркотици.

Точно затова е важно да поговорим за тях.

1. Зависимост от социалните мрежи.

Тази зависимост може често да ни убегне, тъй като признаците и симптомите й са трудни за установяване. Въпреки това тази вид пристрастеност е не по-малко опасна от пристрастяването към някои субстанции и може да нанесе много вреди върху психиката. Този вид зависимост засяга хора от всички възрасти, но най-лесно се повлияват тийнейджърите. Зависимостта от социалните мрежи оставя трайни последици. Сигурно ще се запитате защо?

Защото социалните мрежи задават стандарти какво е красиво, вълнуващо и интересно. Желанието на потребителите на социалните мрежи да се харесат, да предизвикат интерес или да впечатлят напълно непознати води до измисляне на ситуации и истории. А защо това е проблем? Защото „украсяването“ на живота по този начин може да накара останалите да се чувстват неадекватни и депресирани. Това от своя страна може да засегне самочувствието им и да ги накара да вярват, че не използват потенциала, който живота им предлага. Така се стига до един затворен кръг, в който всеки се стреми да показва в социалните мрежи колко интересен и вълнуващ живот живее, публикувайки измислени и несъществуващи истории. Да живееш в лъжа е изключително вредно и има много негативни последствия върху психиката. За много от зависимите от социални мрежи живота започва да се измерва от броя на харесванията в мрежата. Това води понякога и до измамно чувство за превъзходство над останалите, провокирано от придобита популярност в социалната мрежа.

В допълнение към последствията от този вид пристрастяване може да добавим кибер престъпността и тормоза. Това може да се изразява в публикуване на съобщения с цел тормоз или унизителни снимки например. Всеки един от нас може да стане неволна жертва на подобни набези. Защото в социалната мрежа липсва личната среща с човека отсреща и реалната преценка за събеседника.

И още нещо – много хора стават зависими от личност, която си създават онлайн, а в реалността те са съвсем различни.

2. Селфи зависимост

Американката Психиатрична Асоциация вече официално призна селфи зависимостта за психично заболяване. В превод на български дефиницията за това психично разстройство звучи така: "обсесивно-компулсивно желание да правите снимки на самия себе си и да ги публикувате в социалните медии, като начин да се компенсира липсата на самочувствие и да се запълни празнина от липса на интимност". Категоризирана е в три нива: гранична, остра и хронична.

Селфи зависимостта вече отне живота на редица тийнейджъри, които правиха опит да направят най-екстремно селфи, за да впечатлят познати и непознати. Известни са и други потресаващи случаи на тийнейджъри, жертви на селфи манията. Подобен е този на 19 годишния Дани Бауман, който в стремежа си да направи съвършеното селфи е прекарал 6 месеца у дома си правейки по 200 селфита на ден. Накрая се е стигнало и до неуспешен опит за самоубийство.

3. Зависимост от интернет  

Тази зависимост е в основата на всички изброени до момента. Защото без интернет не бихме имали социални мрежи и селфитата биха били без значение. Ето накратко и с какво се характеризира тя.

Подобно на другите две зависимости, и в основата на тази стои желанието на група хора чрез виртуална фантазия да направят контакт с реални личности, с цел заместване на реалните взаимоотношения, които тези хора не са способни да създадат.

Предупредителните сигнали за пристрастеността към интернет могат да са:

  • Вглъбяване в интернет (натрапчиви мисли за следващо логване в мрежата).
  • Използване на интернет във се по-големи количества, поради невъзможност да се постигне удовлетвореност.
  • Неуспешни усилия за намаляване на използването на интернет.
  • Чувство за безпокойство, раздразнителност или дори депресия при опитите за намаляване на честотата на използване на интернет.
  • Промяна в настроението при използване на интернет и опит за избягване от реалността.
Кредитна карта, с която имаш, когато искаш