Кандидатствай Вход
Завръщане в офиса – как това да не натовари бюджета ти?

Завръщане в офиса – как това да не натовари бюджета ти?

  • Бяла Карта
  • 30.07.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 768

Ситуацията с пандемията се успокоява и все повече работодатели планират завръщането на служителите на работните им места. След дългото време, прекарано в работа от вкъщи, завръщането в офиса ще е предизвикателство както за продуктивността, така и за финансите ти.

Истината е, че работата от вкъщи ти спестява пари. За да не се изненадаш, че бюджетът ти се променя, подготви се със съветите, които ти даваме в днешната статия в блога на Бяла Карта.

Кои разходи да предвидиш в бюджета си преди да се завърнеш в офиса?

Транспорт

Ако пътуваш с личен автомобил до работа, това ти коства голяма част от месечния бюджет. Освен горивото, когато пътуваш с кола, трябва да помислиш за паркиране. Помисли за алтернативен транспорт, за да минимизираш разходите си. Ако предпочетеш да смениш колата с автобуса или метрото – картата за градския транспорт е изгоден вариант. Хубавото на този вариант е, че ще имаш време за четене например.

В хубавото време обаче, имаш още алтернативи. Ако локацията на офиса ти позволява, карай колело или електрическа тротинетка до там или ходи пеш. Това ще ти спести пари, трафик и ще ти даде време, в което да се раздвижиш допълнително.

Обядът

Обядът у дома е в пъти по-евтин. Не се завръщай към стария си навик да даваш много пари за храна в офиса. Ако заделяш останалата вечеря и си я носиш за обяд на следващия ден, за месец ще спестиш средно 150 лева.

Завръщането в офиса е идеално време, в което можеш да придобиеш нови навици. Освен, че ще спестиш пари, обядът, който носиш от вкъщи може да бъде съобразен с предпочитания от теб хранителен режим. С малко планиране можеш да спестиш значителна сума пари и да се храниш здравословно.

Кафето

Ако обичаш да пиеш кафе, вероятно на ден ще отделяш поне по 2 лева. Сумата може да не изглежда голяма, но това са 40 лева на месец, които можеш да спестиш.

Лесно можеш да спестиш този разход на бюджета си, ако си купиш еко чаша за кафе или термос, в които да приготвиш любимата си кафе напитка и да я вземеш със себе си в офиса. 

Дрехи

Нека бъдем честни – никой не работи от вкъщи с костюм или рокля. Или поне това са изключения.

Със завръщането в офиса обаче - вероятно ще трябва да обновиш и освежиш част от гардероба си. За да спестиш разходът за нови и скъпи дрехи, подреди добре гардероба си и виж от какво точно имаш нужда. След това, потърси в групите с социалните мрежи или в онлайн магазините за дрехи втора употреба. Там можеш да намериш необходимите артикули на добри цени.

Детска градини, ясли и разходи за децата

Ако имаш деца, преди да се върнеш в офиса, трябва да помислиш кой ще ги гледа. Както всички знаем, в големите градове, местата в детските градини и ясли са ограничени, което задължава родителите да отделят пари за частни образователни центрове. Това е голямо перо, което хоум офисът може да ти е спестявал, но сега ще трябва да помислиш за алтернативи.

Колкото по-рано потърсиш варианти, толкова по-голям е шансът да намериш по-достъпни и качествени частни градини или бавачки.

Бюджетът

Дори и да не знаеш колко точно са били разходите ти преди пандемията, вероятно е било повече отколкото осъзнаваш или искаш. Ето защо, ако ти предстои да се върнеш в офиса, не е никак лоша идея да си направиш бюджет и да разпределиш разходите предварително. По този начин няма да има излишен стрес.

За да имаш допълнителни средства за изненадващи разходи за твоя бюджет, можеш да се възползваш и от удобството на кредитната карта. Кредитна карта Бяла Карта е без такса за издаване и без годишна такса за обслужване на картата. С нея можеш да разполагаш с пари винаги, когзаато имаш нужда и няма да е нужно да чакаш деня за заплата.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш